Fostul președinte al Glorie Bistrița s-a stins pe 29 decembrie 2016, la vârsta de 80 de ani. A lăsat în urma lui semnele unei vieți și cariere controversate.

Ediția de azi a Gazetei Sporturilor prezintă 10 povești incredibile care l-au avut în prim-plan pe “Lord”.

1. DUBIȚE CU ZECI DE CADOURI PENTRU ARBITRI ȘI CONDUCĂTORI

Generozitatea lui Jean Pădureanu către arbitri, prietenii din Liga 1 sau șefii FRF sau LPF era proverbială. Iar una dintre practicile de Sărbători devenise celebră: umplea două-trei dubițe cu zeci de pachete pline cu mâncare și băutură, iar mașinile plecau apoi într-un traseu lung prin țară pentru a lăsa cadourile la locațiile indicate chiar de președintele Gloriei, care avea pe o agendă specială inclusiv adresele exacte ale multora dintre “centralii” și tușierii din lotul național.

“Pe fiecare sacoșă era și un bilețel «Pentru X». Găseam de toate în pachet: mezeluri, carne de porc sau de pui, vin, palincă, țuică, brânză. La Ligă și Federație trimitea daruri mai consistente, inclusiv cojoace din alea de lux pentru Sandu, Kassai sau Dragomir”, povestește un vechi amic al lui Pădureanu.

2. AU MARCAT CÂT A TREBUIT CA S-O “EXECUTE” PE ELECTROPUTERE

La finalul sezonului ’92-’93, Jean Pădureanu a făcut una dintre dovezile forței sale teribile într-o Cooperativă în care se regăseau în acele vremuri Ceahlăul, Petrolul, FCM Bacău, U Cluj, Sportul sau FC Brașov. Bistrița își disputa un loc în Cupa UEFA cu Electroputere Craiova. În ultima etapă, ardelenii jucau pe terenul amicilor de la U Cluj, iar oltenii trăgeau acasă cu Poli Timișoara.

Trupa din Bănie a învins cu 3-0, insuficient însă pentru a depăși Gloria, care a trecut cu 5-1 de clujeni și au terminat pe locul 5 la limită, datorită golaverajului superior cu un gol. Ultimele două reușite cu U, decisive, au fost însă marcate după ce întâlnirea de la Craiova se încheiase, iar Bistrița știa exact diferența de scor necesară pentru a merge în UEFA! Bineînțeles, blatul l-a cuprins și pe “centralul” Ion Toma (Piatra Neamț), care a început mai târziu meciul de la poalele Feleacului.

3. PRIMĂ DUPĂ ȘAPTE MECIURI FĂRĂ VICTORIE!

Tata Jean a știut mereu să-și apropie jucătorii, cu care a încercat să poarte o relație de cuvânt. Fost atacant la Gloria, Marian Savu a postat pe pagina sa de facebook o amintire legată de Pădureanu: “A încercat să mă transfere la Bistrița, dar întotdeauna s-a lovit de refuzul meu. Până la urmă, a reușit să mă ia la Rapid. M-a pus să semnez contractul într-o zi de marți și mi-a promis că joi voi primi banii, ceea ce s-a și întâmplat. La club am avut o surpriză pe care nu am să o uit toată viața mea. Mi-a dat salariul în avans pe un an și m-a sfătuit să merg să-mi cumpăr casă. Astfel mi-am luat prima mea casă!”.

Și Costel Câmpeanu “Burebista” a relatat un moment inedit vizavi de abilitatea lui Pădureanu față de fotbaliști: “Nu mai câștigasem de vreo șase-șapte etape. Ne-a trimis la restaurant, să mai socializăm, să ne relaxăm un pic și ne-am pomenit și cu o primă de o mie de dolari. «Să aveți și voi pentru familii». Ne-am dezlănțuit apoi în campionat, am reușit o serie formidabilă”.

4. STRATEGII PENTRU BLATURI: DISCUȚII CU VETERANII SAU ȘUETĂ CU ADVERSARII!

Foștii fotbaliști ai Gloriei, în special cei cu mai multe sezoane petrecute alături de Tata Jean, îl citeau imediat pe președinte când urma un meci aranjat. “Venea la vestiare, dar nu vorbea cu toţi, cum făcea de obicei. Îi lua deoparte pe cei mai experimentaţi ca să le spună ce şi cum. Noi, ceilalți, ştiam deja, dar cei care nu se prindeau erau temperaţi de «bătrâni» în teren.

Ne spuneau «Stai domol că e gătată treaba!»”, îşi aminteşte un ex-jucător al Bistriței. Acolo unde avea mare încredere în adversari, Pădureanu nu se sfia chiar la scenarii mai ample. Povestește un martor ocular la o reuniune memorabilă: “În dimineața unui meci Gloria – Petrolul, a strâns ambele loturi într-o sală de la stadion, au discutat exact ce trebuie să se întâmple la partidă, împreună cu conducătorii de la Ploiești, iar apoi partida s-a desfășurat fără emoții”.

5. TACTICĂ DE A TITULARIZA UN JUCĂTOR: “VEZI CĂ VINE UN IMPRESAR!”

Lordul evita să aibă intervenții brutale asupra antrenorilor pentru a impune anumiți jucători printre titulari. Pădureanu explica personal într-un interviu pentru GSP oferit la începutul lui 2016: “Nu solicitam tehnicienilor să folosească anumiți fotbaliști. Dar îi întrebam, de exemplu, ce formulă de start vor să folosească în meciul următor. «Îmi spui ce vrei să faci, cum gândeşti partida şi abia apoi anunţi formaţia». Îşi dădeau seama că nu sunt tâmpit şi de multe ori mi-au dat dreptate la anumite observaţii”.

Remus Vlad spune că “Pădureanu nu intra niciodată peste antrenor, dar mai arunca uneori câte o remarcă de genul «Vezi că vine un impresar să-l urmărească pe X». Și înțelegeai atunci o anumită doleanță, cumva normală până la urmă, pentru că Gloria era obligată să vândă jucători pentru a supraviețui”.

SPUNE-TI PAREREA