O consumăm pentru că ne scapă de oboseală și alungă somnul, sau sunt și alte motive la mijloc pentru a ne savura cafeaua? Indiferent de motiv este băutura nelipsită a ritualului de dimineață, și nu numai, pentru o mulțime de oameni. Unii însă, care nu sunt băutori de cafea înțeleg mai greu această necesitate, o numesc chiar dependență. Ce se întâmplă însă în corpul nostru când consumăm licoarea neagră și amară?

Se estimeaza ca peste 120.000 de tone de cafea se consuma anual, la nivel mondial așa că s-au făcut numeroase studii și s-au tras concluzii.

Medicii spun că băută în cantități rezonabile, cafeaua este benefică pentru sănătate, dar dependența de cafea ne poate îmbolnăvi. Bolile de inimă, ulcerul, insomniile și anxietatea sunt cele mai comune suferințe generate de consumul excesiv de cafea.

Conform cercetătorilor o cafea acționează în corp aproximativ șase ore.

Aceștia spun că:

– în primele 10 minute, când cafeaua intră în fluxul sanguin, crește presiunea din sânge şi ritmul cardiac.

– după 20 de minute, ești mai concentrat şi mai alert, cafeina alungând oboseala și conectând creierul la receptorii adenozinei, dar cafeina stimulează şi măreşte producţia de acid din stomac.

– la 30 de minute, organismul începe să producă mai multă adrenalină, ca urmare poţi avea chiar și o vedere mai clară, deoarece pupilele se vor dilata.

– după 40 de minute, nivelul de serotonină începe să crească, lucru care îmbunătăţeşte funcţionarea neuronilor, care duce și la creşterea forţei musculare.

– abia după patru ore, cafeaua acţionează asupra celulelor şi ajută la eliminarea energiei, moment în care corpul începe să ardă grăsimi, chiar şi atunci când nu te mişti.

– după şase ore, cafeina are un efect diuretic, iar pe lângă apă, corpul pierde şi câteva vitamine şi minerale esenţiale, ceea ce duce la tulburări treptate ale calciului din metabolism.

Un consum moderat de cafea, de până la 3-4 ceşti de cafea pe zi, ne poate ajuta să influenţăm în mod pozitiv starea de bine fizică, mentală şi socială, se arată în cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dar medicii spun că vorbim despre dependență atunci când bem mai mult de 300 ml de cafea pe zi.

Conform Institutului pentru studiul ştiinţific al cafelei, alţi compuşi bioactivi din cafea sunt polifenolii, care prezintă proprietăţi antioxidante şi au un aport important în lupta împotriva radicalilor liberi, protejând astfel ţesuturile de atacul agresiv al acestora.

SPUNE-TI PAREREA