Biblioteca Județeană „George Coșbuc“ din Bistrița a marcat finalul de an cu un eveniment deosebit, care a îmbinat preocuparea pentru lectură ci ritualul pâinii și al vinului. Cărți, pahare de vin și bucăți de pâine așezate în coșuri i-au așteptat astăzi pe bistrițenii care participă în mod frecvent la evenimentele bibliotecii.
Invitați speciali au fost Transilvania Wine SRL și Editura Curtea Veche, reprezentată de directorul de vânzări Daniel Văduva. Editura Curtea Veche a prezentat, cu această ocazie, mai multe cărți care au ca tematică vinul, atât în ceea ce privește secretele preparării lui, cât și o întreagă filosofie creată în jurul acestei băuturi.
„Suntem la sfârșit de an, într-o sărbătoare continuă. Atunci când ești însoțit de cărți, de pâine și de vin, ești într-adevăr într-o sărbătoare continuă. Nesfârșită. Manifestarea noastră culturală de astăzi se numește Cărțile, Pâinea și Vinul. Sigur, atunci când pomenim de cărți, pomenim de cultură. Când pomenim de pâine, pomenim de cultură, chiar de cultură foarte înaltă. Și când pomenim de vin, spune un mare om de televiziune francez, vorbim, prin excelență de cultură și vorbim și de identitate. Deci cărțile, pâinea și vinul însemnează, fiecare în parte și toate la un loc, cultură și cultura aceasta înseamnă identitate“, a spus Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc“
La eveniment au participat scriitorul Ovidiu Pecican, dar și producătorul de vin Cristiano Guarato, un italian care a investit în producția viticolă din renumita zonă Lechința. Vinul degustat în cadurl evenimentului de azi de la Biblioteca Județeană se numește Lechburg și Cristiano este de părere că povestea vinului a mers, de-a lungul istoriei, mână în mână cu dezvoltarea culturii.
„E o legătură importantă. Pentru că, întotdeauna, au mers paralel: cultura generală și cultura viticolă, vinicolă, au parcurs toate drumurile împreună“, a spus el.