Vin sărbătorile, toți le așteptăm cu bucurie poftind la masa îmbelșugată și mai ales la puțin timp de odihnă și relaxare. Din păcate sărbătorile aduc și un aspect la care ne gândim mai mult sau mai puțin înainte, dar lasă urme după zilele de petrecere și anume kilogramele în plus. Se poate oare să chefuim, să mâncăm și să bem pe săturate cu cei dragi, fără să avem apoi de tras pentru a încăpea confortabil în haine?

Ar fi un aspect la care să refletăm înintea sărbătorilor, pentru a evita stresul, nervii și efortul prea mare după anul nou. Cu siguranță nu există rețeta perfectă, unanim valabilă pentru toată lumea, prin care să rămânem în formă, dar câteva sfaturi de la profesioniști nu strică nimănui.

Teodora Vidican, de origine bistrițeancă este personal trainer în Cluj-Napoca. La doar 30 de ani, aceasta este mămică a doi băieței, însă asta nu o împiedică să aibă un corp de invidiat, o energie debordantă, ambiție și un trai sănătos.

15178993_10207780407695859_7301543118018254955_n

Teodora Vidican: Urmează Crăciunul și ar fi păcat să nu ne bucurăm de această perioadă minunată cu tot ceea ce înseamnă ea. Poate unii se gândesc că urmează o perioadă în care mâncăm mult, bem alcool, lenevim și mai mult ca sigur ne îngrășăm.Pe de o parte poate fi adevărat. Însa putem face toate aceste lucruri cu echilibru. Pentru cei mai leneși, care nu fac sport în mod organizat, iarna ne oferă o multitudine de alte variante. Mersul pe jos , patinajul, bulgăritul, mersul la ski, ne pot ajuta să trecem peste sărbători fără ca hainele să se stramteze. În privința mâncatului ar fi ușor să vă sfătuiesc să mâncați doar salate, fructe și carne slabă, aar cum rămâne cu sarmalele, cozonacii și alte bunătăți? Părerea mea este că putem mânca de toate. Secretul constă în cantitate. Dacă poftim și sarmale și cârnați și cozonac, dar și salate cu maioneză la aceeași masă nu e bine. Însa le putem împarți. Azi din una, mâine din alta și nu în cantități mari. Regulile le cunoastem cu toții: să încerăam să nu mancam seara, dulciurile de preferat dimineața, să limităm consumul de alcool la un pahar de vin la o masă și cel mai important, să nu lâncezim toata ziulica, pentru că iarna e frumoasă și ar fi păcat să nu ieșim din casă.

Vali Bodea, originar din comuna Rodna, este antrenor și sportiv, practicând kickboxing-ul. Acesta, asemenea multor sportivi, cunoaște o mulțime de proceduri care te ajută să dai jos, în timp record, kilogramele în plus, mai ales cele care te descalifică la proba cântarului înainte de o competiție. Din păcate aceste ”proceduri”, nu pot fi recomandate publicului larg, celor care nu sunt obișnuiți cu efortul fizic, așa că sfatul lui este simplu, ”ardeți mai multe calorii decât mâncați”.

11238736_824951947612610_8908298892290687419_n

Vali Bodea: Mulți dintre noi uităm de diete și sport pe perioada sărbătorilor de iarnă, urmând ca în primele luni din anul nou să avem de suferit. Cu cât mâncăm mai mult cu atât trebuie să facem mai mult sport, chiar dacă în luna decembrie majoritatea sălilor sunt închise, putem arde mai multe calorii acasă, fără ca să lăsăm accestea să se depună. Iată câteva exericii care se pot practica lejer acasă.

Pentru cei care nu practică sport și vor doar să se mențină plimbările, sau chiar alergatul în parc sunt un bun prilej ca să ardem calorii. Îmbrăcămintea groasă în timpul alergării ridică temperatura corpului ,ajutând la procesul de ardere a grăsimilor. Trebuie de asemenea să evităm mâncarea în exces, mai ales după ora 18 seara, în special carbohidrații care sunt : simpli (ketchup, sucuri carbogazoase, fast-food, pâine, dulciuri şi, în general, toate alimentele procesate, cele pe care le găseşti în ambalaj, dau complecși (artofi dulci, legume, cereale integrale, paste integrale, pâine integrală, orez brun etc). În concluzie micul secret pentru a te menține în formă și sănătos este să arzi mai multe calorii decât mănânci.

SPUNE-TI PAREREA