Se împlinesc 27 de ani de când mii de români au murit pentru libertate. În decembrie 1989, românii au ieșit în stradă și mulți și-au dat viața pentru a scăpa de regimul totalitar.

19 decembrie 1989. Timişoara a intrat în grevă, Armata în cazărmi

 

20 decembrie 1989.Ziua în care revoluţionarii ies în balconul Operei, iar Timişoara e primul oraş liber de comunism

21 decembrie 1989. Ziua în care mii de bucureşteni au strigat „Jos Ceauşescu!” şi „Libertate!”. Baricada de la Intercontinental, primii morţi la Universitate

22 decembrie 1989. Ziua în care se naşte Consiliul Frontului Salvării Naţionale, avându-l, ultimul pe listă, „cu voia dumneavoastră”, pe Ion Iliescu

23 decembrie 1989. Lupta cu teroriştii se înteţeşte. În ţară, mor sute de oameni nevinovaţi

24 decembrie 1989. Soarta lui Ceauşescu e pecetluită. Iliescu semnează înfiinţarea Tribunalului Militar Excepţional

25 decembrie 1989. Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi

revolutie-bistrita-1-324x160

La Bistrița, în data de 22 decembrie, o mulțime de muncitori din zona industrială s-au adunat pentru demonstrații în fața actualului Palat Administrativ. Nu s-a tras și nu au existat victime, dar doi bistrițeni care au murit în timpul manifestărilor din Capitală sunt tinerii Cristian Bucur și Ioan Sabău.

Lângă Palatul Administrativ se află astăzi o troitță dedicată eroilor Revoluției, unde un bistrițean a lăsat un mesaj format din candele: LIBERTATE!

Ioan Sabău a fost comemorat ieri, în cimitirul localităţii Brăteni, comuna Sînmihaiu de Cîmpie, iar Bucur Cristian Remus va fi comemorat astăzi, în Cimiritul Municipiului Bistrița.

SPUNE-TI PAREREA