Pentru orice șofer perioada dinaintea sărbătorilor poate fi una ce pune la încercare răbdarea, nervii și abilitățile de a te strecura în traficul aglomerat. Pentru a evita evenimente neplăcute, atât șoferii, cât și restul participanților la trafic trebuie să manifeste o atenție sporită și răbdare.

În condițiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranța circulației rutiere (lapoviță, ninsoare sau vânt puternic), Poliția Română recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât și pietonilor să manifeste maximă prudență în trafic și să respecte regulile de circulație.

”Vă recomandăm să vă informați cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasați și să vă echipați mașina corespunzător. Nu plecați la drum fără anvelope de iarnă ! Prevederile legale în vigoare interzic circulația autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a face referire la vreo dată calendaristică”, spun polițiștii.

În perioada aceasta constroalele în trafic se vor înteți, polițiștii vor fi la datorie, în misiuni  pentru siguranța cetățenilor.

”Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți ! Evitați să vorbiți la telefonul mobil în timp ce conduceți mașina, dacă nu aveți atașat la acesta dispozitivul de tip ‘hands-free’. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare, în astfel de condiții, este mult mai mare. În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile, sub formă de lapoviță sau ninsoare, precum și vântul puternic pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule”, specifică oamenii legii.

”În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/ lapoviței/ ninsorii, folosirea luminilor de către toți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers. În aceste condiții, polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă. De asemenea, curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație — climatizare”.

Și pietonilor li se recomandă să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță.

SPUNE-TI PAREREA