1. Restrospectiva anului tău pe facebook. Într-una din diminețile recente, facebook m-a întâmpinat cu o animație cu cântecele și globulețe care se învârt, în timp ce imaginile mișcătoare îmi arată ce am mai făcut eu anul ăsta: am mai născut un copil, am împlinit 30 de ani, mi-am făcut poze cu copiii, am fost la mare, iar mi-am făcut poze cu copiii, mi-am făcut poze cu soțul și cu copiii etc. etc. După vizionare apărea un butonel prin care puteam să îl arăt lumii întregi… dar i-am dat „skip“ pentru că, până la urmă… cui îi pasă? Ideea este că pe toți ne încearcă o mică încântare atunci când vizionăm amintiri despre lucruri importante sau mărunte din viața noastră, dar nimeni n-are chef și răbdare să vadă ce ai mai făcut tu anul ăsta, pe unde ai umblat și câte like-uri ai dat. De aceea share-uitul anului pe facebook este o chestie inutilă, la care nu se va uita nimeni. Eventual, unii îți vor da like din complezență așteptând, probabil să faci același lucru la retrospectiva lor!
2. Cum s-a costumat copilul tău la serbare. Îți mai amintești care a fost ultima oară când copilul tău a făcut ceva de care te-ai bucurat fără să pui repede mâna pe telefon ca să-limortalizezi și să-l pui pe facebook?
Știm, e perioada serbărilor de Crăciun, cu Iosif, Maria, îngerași, fulgi de nea, ursuleți și clopoței. Toți părinții sunt mândri de copiii lor și vor să arate lumii întregi cum a recitat poezia la grădiniță și cum s-a îmbrăcat în fulg de zăpadă. Dar trebuie să știi că mai sunt mii și mii de părinți care fac același lucru: merg la serbări, își fotografiază copiii cum recită sau cum dansează și îi pun pe facebook. Data viitoare, păstrează CD-ul de la serbare și arată-l mătușii, bunicilor sau prietenilor apropiați care îl vor aprecia. Mai mult de atât, în ultima vreme se vorbește tot mai des despre drepturile copiilor la imagine și poate copilul tău chiar n-are chef să apară în imagini sau materiale video publice cântând Jingle Bells…
3. Cum ai împodobit bradul. Toată lumea și-a cumpărat brad și ghici ce? Are de gând să-l împodobească pentru seara de Crăciun: cu globuri, beteală, bomboane, reni, moșuleți crăciuni, îngerași, sclipici și beculețe. Da, exact așa! Și n-are niciun rost să pui poze cu bradul tău, decât dacă ai făcut din el cine știe ce operă de artă nemaivăzută. Așa că bucură-te de el în propriul cămin, alături de cei apropiați.
4.Ce mănânci de Crăciun. Da, ne-am prins, ai ce mânca de Crăciun: ai tăiat porcul, ai făcut cârnați, ai făcut și salata de „beof“ exact așa cum te-a învățat maică-ta și ai ornat-o cu morcov, mazăre și castraveți murați… Dar, cu excepția cazului în care ai gătit ceva specialitate demnă de consemnat în Cartea de Bucate, nu interesează e nimeni ce mănânci tu și prietenii tăi care au venit la colindat și, în general, nimănui nu-i pasă cum alții se ghiftuiesc cu sarmale, jumări și cozonac.
5. Ce ți-a adus Moșu’. Aici vine cea mai delicată parte a listei cu lucruri de postat de Sărbători de care nimănui nu-i pasă. Știm, e greu să te abții să nu arăți și altora grămezile de napolitane și „ciocolăți“ pe care Moș Crăciun le-a deșertat la tine sub brad. Dar cel mai greu este să nu te mândrești că ți-ai permis să lei iei jucării scumpe la ăia mici și cât se bucură de ele în clipa aceea providențială, premergătoare momentului în care le vor arunca într-un colț și vor fi uitate acolo pentru totdeauna. Data viitoare, înainte să dai click-ul acela pe „post“ meditează un moment la faptul că fiecare om și-a rezervat un moment de bucurie de Crăciun, într-un fel sau altul și nu e nevoie să ne comparăm sau să ne măsurăm în grămezi de cadouri înghesuite sub brad. Lucrurile materiale nu pot decât să aducă o încântare de câteva clipe, dar adevăratele momente de fericire le trăim atunci uităm că există telefon, facebook și restul lumii, căreia trebuie să-i demonstrăm că existăm.