În pragul Sărbătorilor, Horia Ceuca, medic stomatolog în localitatea Telciu, împreună cu soția lui, Claudia și-au propus să readucă fericirea pe chipurile unor oameni uitați de lume, în locuri izolate din Bistrița-Năsăud.
Citește și:
INTERVIU. Horia Ceuca, medicul pasionat de off-road care aduce Crăciunul în casele oamenilor din zone izolate
Soții Ceuca au transformat pasiunea lor pentru off-road într-o campanie pe care au numit-o „De Crăciun dăruim împreună!” și, împreună cu alte persoane binevoitoare, au fost, în acest final de săptămână, ajutoarele lui Moș Crăciun.
În drumurile lor spre oameni care trăiesc în condiții greu de imaginat, soții Ceuca și voluntarii au găsit de la bătrâni singuri, văduve și văduvi, la familii în care existau doi copii, ambii cu autism. De asemenea, au găsit copii abandonați, care trăiesc pe cont propriu. Situația familiilor vizitate de voluntarii campaniei este una dramatică. Oamenii trăiesc izolați, în căsuțe sărăcăcioase, fără utilități și confortul minimin de care orice om ar trebui să aibă parte.
„Majoritatea cazurilor ne-au impresionat. Fiecare are ceva aparte… am văzut copii bolnavi, copii care umblau desculți prin zăpadă, sau alții care mergeau desculți până la vecinul și despre care părinții lor au spus, întrebați fiind de ce îi lasă așa, că sunt căliți, că nu se vor îmbolnăvi. Nu avem cuvinte… avem imagini desprinse de realitate deoarece am întâlnit și bătrâni pe care nu-i cauta nimeni. Un bun exemplu este o bătrână de 83 de ani, care are cel mai apropiat magazin la 4 km și care a fost căutată ultima dată de către băiatul ei acum 4 săptămâni. Sunt multe cazuri care nu ne-au lăsat indiferenți și la care ne vom întoarce cu drag deoarece au nevoie de ajutor”, a spus Horia.Ceuca.
Printre familiile izolate pe care aceștia le-au întâlnit în cadrul ieșirilor lor pe munte s-au regăsit și două familii din localitatea Romuli, care locuiesc în aceeași casă. Este vorba despre familia Anei Toderici și a lui Toderici Gyongy, două femei ale căror soți lucrează la pădure, departe de casa lor. În două camere, locuiesc 11 persoane (7 copii și 4 adulți).
De la strada principală, la 2 km de mers cu mașinile de teren și încă 1 km jumate de mers pe jos, – atât le-a despărțit pe ajutoarele lui Moș Crăciun de chipurile numeroase ale acestor două familii. Odată ajunși, voluntarii au fost întâmpinați de cele două femei și de cei 7 copii., cu vârste între 2 luni și 7 ani. Aceștia au fost plăcut surprinși de vizita primită. Cu toții au dat o mână de ajutor la distribuirea cadourilor și s-au înghesuit în cele două camere mici, dar pline de viață. Voluntarii au luat copiii în brațe, arătându-le, cu entuziasm,cadourile pe care „Moșul“ le-a trimis prin intermediul lor”.
Cum Moș Crăciun nu mai venise de mult nici pentru cei mici, darămite pentru mamele lor… sau nu mai venise cu atâtea ajutoare, fericirea lor a fost de nedescris
„Reacțiile au fost caracteristice vârstelor: copiii au fost entuziasmați când au auzit de dulciuri și jucării, adulții surprinși că îi caută și pe ei cineva“, a mai relatat ea.
De acolo, ajutoarele Moșului au pornit spre alte familii cărora și-au propus să le redea zâmbetele, ajungând în Telciu, Telcișor, Bichigiu, Năsăud (Valea Caselor) și Rebrișoara (Gersa). În total, 35 de familii au primit cadouri și ajutoare donate de oamenii binevoitori și distribuite de comunitatea Off-Road Țibleș Rodnei.
Profund impresionați de ceea ce au văzut, Horia și Claudia își propun să organizeze o nouă campanie și de Paște, considerând că acești oameni nu trebuie uitați și că, pentru ei, orice ajutor este bine venit.
Mai multe fotografii aici!
Foto: voluntari Off-Road Țibleș-Rodnei