Solicitanții de ajutoare sociale vor avea de depus mai puține acte la instituții. Pentru a cere venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței, din 12 decembrie, se depune un singur dosar, nu trei.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2016 pentru reglementarea unor măsuri de simplificare a acordării unor beneficii de asistenţă socială a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 998 din data de 12 decembrie 2016 și se aplică de la data apariției.Cei care vor să obțină venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorului pentru încălzirea locuinței trebuie să facă o singură cerere și să depună un singur dosar la autorități. Până acum, persoanele interesate erau nevoite să vină cu câte un dosar pentru fiecare dintre cele trei ajutoare sociale.Modificarea vine în contextul în care pentru acordarea acestor trei beneficii este nevoie de aceleași documente cu privire la componența familiei și veniturile membrilor acesteia. Prin urmare, cei care îndeplinesc toate condițiile pentru cumularea acestora le pot obține prin depunerea unui singur dosar.
De asemenea s-a micșorat numărul de documente necesare pentru obținerea beneficiilor sociale, este nevoie de 15-17 acte, spre deosebire de situația anterioară modificării legislative, când erau cerute 52 de documente ce se obțineau de la mai multe instituții.
De asemenea, o altă noutate constă în faptul că acum beneficiarii se bucură de alocație începând cu luna următoare depunerii cererii, spre deosebire de legislația anterioară, care prevedea că prima lună pentru care se acordă banii este chiar luna depunerii cererii.
Mai mult, dacă se modifică componența familiei sau veniturile acesteia, beneficiarul trebuie să comunice aceasta primarului în termen de 15 zile, în caz contrar riscă o amendă de la 500 la 2.000 de lei. Dacă în urma verificărilor dispuse de primar nu se pierde dreptul la alocație, tot primarul va stabili din oficiu care este noul cuantum. Până acum, beneficiarul trebuia să facă o cerere în acest sens.
Alocația pentru susținerea familiei și ajutoarele sociale nu mai pot fi supuse executării silite pentru plata obligațiilor legale de întreținere, ci doar pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit cu acest titlu.
În prezent, la nivel național, sunt aproximativ 240.000 de persoane care beneficiază de venitul minim garantat, peste 260.000 de beneficiari care primesc alocația pentru susținerea familiei și peste 630.000 de cetățeni care obțin ajutorul pentru încălzirea locuinței, conform comunicatului publicat pe site-ul Ministerului Muncii.