Primăria Bistrița deține din noiembrie 2014 o autospecială pentru ridicări auto, care însă nu a fost pusă în funcţiune deoarece legea interzicea ridicarea mașinilor. Autospeciala cu macara, care a costat 391.600 de lei (fără T.V.A), va putea fi utilizată de acum în scopul în care a fost achiziționată deoarece Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre prin care se specifică procedurile pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar pe carosabil.

„Ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de Guvern printr-o hotărâre adoptată azi, prin care s-a modificat și completat Regulamentul de aplicare a ordonanței de urgență 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, astfel încât să fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicării acestei măsuri. Procedura instituită de Guvern nu vizează un rol punitiv, acest lucru intrând în sfera răspunderii contravenționale, și propune un set de reguli procedurale care să descurajeze apariția practicilor abuzive și deturnarea scopului măsurii într-unul comercial, adică samsarii de mașini, cei care ridicau mașini”, a declarat Liviu Iolu, purtatorul de cuvânt al Guvernului.

Reglementarea stabilește clar faptul că ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care polițistul rutier o poate dispune în una din situațiile prevăzute de articolul 143 din Regulament, când vehiculul staționează neregulamentar pe partea carosabilă, respectiv: în toate cazurile în care e interzisă oprirea voluntară, în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării, pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 metri, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, în pante și în rampe, în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”.
Actul normativ stabilește operațiunile și regulile măsurii tehnico-administrative. Transportul la locul de depozitare se realizează în condiții care exclud deplasarea pe propriile roți a vehiculului ridicat. Totodată, transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare. Depozitarea se face numai în spații corespunzătoare, special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administrația publică locală, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii/operațiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deținerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Guvernul precizează că hotărârea aduce și o serie de îmbunătățiri ale Regulamentului în privința parcării pe trotuar, astfel că staționarea vehiculului este posibilă numai dacă acel trotuar este amenajat în acest scop, prin marcaje și semnalizare corespunzătoare.
Actul normativ se referă și la o serie de obligații stabilite de Regulament pentru conducătorii de biciclete. Astfel, bicicleta trebuie să fie echipată cu elemente sau dispozitive care să asigure vizibilitatea acesteia în trafic, în special pe timp de noapte, și să nu se limiteze doar la cele de culoare portocalie fixate pe spițele roților. Totodată, este specificată distanța laterală recomandată la depășirea unei biciclete, de minimum 1,5 metri, în loc de o „distanță laterală suficientă”, se arată într-un comunicat de presă.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA