În perioada 05.12.2016-10.12.2016, inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud au efectuat un număr de 55 controale. Aceste controale au vizat târgurile de animale, centrele de colectare animale, fermele de animale, piețele agroalimentare, unitățile de prelucrare lapte, unitățile de procesare carne, abatoarele, unitățile de panificație-patiserie-cofetărie, unitățile de fabricare ulei, unitățile de alimentație publică, barurile, cantinele, magazinele alimentare, supermarketurile și depozitele en-gros.

Controalele au vizat în special prevenirea apariției toxinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală și nonanimală crește.

În urma controalelor au fost aplicate, în conformitate cu prevederile HG 984/ 2005, cu modificările și completările ulterioare șapte sancțiuni contravenționale în valoare de 4.440 lei.

Principalele deficiențe constatate au fost:

  • manipularea neigienică a produselor alimentare;
  • ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • deținerea sau transportul de animale neidentificate și neînregistrate, fără documente sanitare veterinare;
  • vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.

A fost dispusă reținerea oficială și dirijarea spre distrugere a cantității de 31,73 kg produse alimentare neconforme.

În cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentelor privind încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, a prezenței organismelor modificate genetic în alimente și furaje care conțin soia și porumb, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

 

SPUNE-TI PAREREA