Deși relatările despre vizite la muzee și case memorial sunt, în general, anoste și greu de transformat în ceva captivant, o stundentă la jurnalism, din Bistrița-Năsăud reușește să schimbe atmosfera printr-un reportaj publicat pe un site studențesc.
Florina-Maria Homei este studentă la jurnalism în anul trei și se ocupă de site-ul sturisti.ro, un portal online realizat împreună cu alți colegi, în cadrul unui proiect la facultate.
Site-ul promovează destinații turistice care pot fi vizitate cu un buget mic, prin reportaje, relatări și ponturi. Fiind originară din Bistrița-Năsăud, Florina a sris despre Casa Memorială „George Coșbuc” din satul care poartă numele poetului.
Căsuța rustică, adăpostită sub un așternut gros de zăpadă, în această perioadă, își deschide porțile, în reportajul Florinei, spre imagini calde din copilăria poetului, dar și spre unele unghere întunecate și triste. Efortul ei de imaginație face ca fiecare obiect din casa poetului George Coșbuc să fie o punte spre episoade și fragmente din copilăria, tinerețea și perioada sa de maturitate.
Apoi, din odaia imensă, unde am găsit și scrieri ale marelui poet, am pătruns într-o odaie mică, mică… unde se înghesuia un pat, o băncuță cu două scaune și leagănul în care poetul a fost legănat. Domnul Vasile ne-a ajutat să ne imaginăm cum marele poet fusese legănat în acest leagăn, cum acesta a scris pe băncuța aceea mică, dar, mai ales, cum stăteau în acel pat cei 14 copii ai familiei Coșbuc.
„Când se ridica mama, ne înghesuiam cu toții în pat, ne îmbrânceam să ajungem acolo, căci acolo mai rămânea căldurică de mamă”, îl citează domnul Vasile pe Coșbuc, ajutându-ne să ne imaginăm cum toți frățiorii stăteau în acel pat mic.
Citește reportajul integral aici…
Your mode of describing all in this post is
in fact pleasant, every one can effortlessly know
it, Thanks a lot.