Alegerile parlamentare n-au înregistrat nicio surpriză, rezultatele fiind cele preconizate. Nu prea înțeleg indignarea oamenilor față de victoria PSD-ului. Adică se aștepta cineva să câștige alegerile PNL-ul? Sau USR? Trebuie să fi naiv sau să n-ai deloc habar de politică ca să poți să crezi alt scenariu decât cel care s-a întâmplat.

Știu, o să spuneți că avem episodul Iohannis, când PSD a pierdut alegerile. Dar acel episod nu se mai putea întâmpla acum, tocmai pentru faptul că Iohannis, cel pentru care unii oameni au stat la cozi în frig, a dezamăgit crunt ca președinte. Nici episodul Colectiv n-a mai prea contat la alegerile parlamentare. Oamenii au ieșit atunci în stradă să-l dea jos pe Ponta, dar clasa politică nu le-a oferit o alternativă. Dacă vă amintiți, mulți dintre tinerii întrebați atunci cine să vină în locul lui Ponta nu avea un răspuns clar, un nume, un partid. Ei bine, nici acum, la vot, nu au avut.

Să vorbești, utopic, despre curățarea clasei politice de corupți, despre o Românie mai bună, despre politicieni cu bun simț, educați, care pot schimba ceva cu adevărat, este foarte la îndemână până când ajungi în cabina de vot. Când, ca om simplu și bine intenționat și care crezi că votul tău contează, ajungi acolo și deschizi buletinele, ajungi la concluzia că nu prea ai pe cine vota. Pe 80 la sută nu-i cunoști, restul sunt politicieni versați, care n-au confirmat. Asta dacă nu ești prostul proștilor și crezi că partidele chiar vor pune în practică toate promisiunile din programele de guvernare la care au lucrat “luni de zile, cu specialiști din toate domeniile”, că atunci trebuie să pui ștampila pe toți și se anulează votul.

Bine, dacă ești om rațional și poate un pic comod, nu te duci la urne, pentru simplul fapt că știi dinainte să deschizi buletinele de vot că n-ai cu cine vota. De altfel, așa s-a întâmplat acum în România și în Bistrița-Năsăud. Au mers la urne, în special talibanii partidelor și foarte puțini cetățeni care nu sunt implicați în politică. Inclusiv în mediul rural.

Din punct de vedere politic, aceste rezultate înseamnă victoria PSD-ului, dar mai mult înfrângerea drastică a PNL-ului. Partidul Național Liberal, care ar fi trebuit să fie o alternativă pentru PSD, n-a știut să se reformeze, n-a avut o strategie și nici candidați care să convingă. Dar, mai ales, i-au crezut proști pe români. Oamenii nu au dat fuga la urne să voteze cu PNL pentru că s-au prins că medicul Leon Dănăilă, de exemplu, este doar de fațadă, pentru imagine și că jocurile le vor face tot oameni ca Alina Gorghiu sau Vasile Blaga. Nici folosirea de imaginea lui Cioloș, care oricum n-a avut mari realizări, nu le-a folosit liberalilor. De fapt, PNL nici nu mai prea există pentru că, dacă luăm voturile aduse de primarii vechiului PDL, nu mai rămâne aproape nimic. USR, în schimb, a fost mare câștigătoare a acestor alegeri. Un partid apărut de puțin timp, fără organizații în teritoriu, a scos jumătate din procentele PNL-ului și are potențial. Dacă balonul USR se va dezumfla sau va crește, rămâne de văzut.

PSD și-a văzut de treabă, a mers după strategia stabilită, și-a prezentat realizările și și-a mobilizat la maxim activul de partid. În Bistrița-Năsăud, a mizat pe candidații cunoscuți, iar președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan a fost locomotiva partidului. Mai mult, pesediștii au învățat și din greșelile campaniilor trecute și au fost mult mai discreți, au evitat conflictele și scandalurile mediatice.

Victoria PSD-ului este, judecând la rece, una normală. Rezultatul putea fi altul decât cel preconizat doar în cazul unei catastrofe pentru că, se știe, românii reacționează în masă, la vot sau în piața publică, doar dacă arde vreo biserică sau vreun club. Și, mai ales, uită și iartă repede.

 

 

SPUNE-TI PAREREA