Abia a început sezonul sacrificării porcilor în gospodăriile oamenilor și s-au constatat deja cazuri de porci infestați cu Trichinella. Oamenii sunt sfătuiți să examineze carnea înainte de consum, petru a evita îmbolnăvirea cu acest parazit.

În urma efectuării examenului trichineloscopic, Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud a confirmat patru cazuri de trichineloză la porcii sacrificați în gospodăriile populației.

Carnea provenită de la porcii depistați cu Trichinella Spiralis, în cantitate de 720 kg a fost confiscată și dirijată către distrugere.

Trichineloza este o infecţie parazitară provocată de „trichină”, un tip de vierme rotund. Simptomele trichinelozei apar după consumul de carne infestată cu chisturi ce conţin larve de trichinella. Răspândirea trichinelozei a descrescut semnificativ în ultimele câteva decenii, dar boala nu a fost încă eradicată. Câteva duzine de cazuri sunt raportate în fiecare an, iar cazurile uşoare rămân deseori nediagnosticate. Infecţia apare după ce s-a consumat carne de porc crudă sau insuficient gătită sau vânat sălbatic, prin urmare izbucnirile de trichineloză însoţesc de obicei sezoanele de vânătoare şi sărbătorile, în timpul cărora se consumă cantităţi mari de carne.

Care sunt simptomele trichinelozei?

Simptomele apar în stadii, în funcţie de partea corpului în care se găsesc larvele. Simptomele pot dura între 5 şi 45 de zile, în funcţie de severitatea bolii. Larvele de trichinella pot rămâne viabile în ţesutul muscular până la 40-50 de ani. Simptomele trichinelozei depind de numărul de larve care au invadat organismul. Simptomele apar în stadii (stadiul enteral şi stadiul parenteral), în funcţie de partea corpului în care se găsesc larvele.

Primele simptome se manifestă când larvele din tractusul intestinal se transformă în viermi. Simptomele cele mai frecvente sunt: dureri de stomac, colică, diaree, greaţă, vomitat şi febră. Dacă numărul larvelor este mic, boala se poate manifesta blând şi poate fi asimptomatică. Evoluţia bolii este de obicei acută, cu febră de 39-40 de grade Celsius şi durează între 8 şi 10 zile, dar în cazurile mai severe poate ajunge şi la 3 săptămâni.

Aproximativ o săptămână mai târziu, larvele migrează din intestine în fluxul sanguin şi ajunge în muşchi. În timpul acestei faze, bolnavul simte friguri, dureri de cap şi o slăbiciune generală. O erupţie cutanată poate apărea pe întreg corpul sau pe suprafeţe mici, imitând o reacţie alergică. Este posibil să apară umflarea feţei sau, în cazurile mai complicate, a membrelor (cunoscută şi ca edem). Un semn clasic al trichinelozei sunt umflăturile în jurul ochilor, cunoscute ca edem periorbital. Pe măsură ce boala progresează, muşchii gâtului, umerilor, taliei, braţelor şi picioarelor încep să doară. Această fază poate dura între 2 şi 3 săptămâni. Sunt prezente şi simptomele orale. Acestea includ: durere la înghiţit, voce răguşită şi dificultate în a respira. Pot apărea mici hemoragii sub unghii şi în conjunctivă, iar ochii devin fotosensibili.

Recuperarea începe după 6-8 săptămâni. Totuşi, durerea musculară cronică şi oboseala pot dura săptămâni.

SPUNE-TI PAREREA