Deputatul PNL Ioan Oltean a votat astăzi, în jurul prânzului, la secția de votare nr. 50 din cartierul Unirea, Bistrița. Este pentru prima dată, în ultimii 26 de ani, când Ioan Oltean nu se mai află pe lista candidaților la Parlamentare. Acesta a acordat un scurt interviu pentru Observator BN, în care și-a exprimat motivațiile de a ieși la vot, dar și impresiile despre campania electorală.

Pentru ce votați astăzi?

Este pentru prima dată când votez doar în calitate de simplu cetățean, și nu de candidat. Să știți că motivația a rămas mereu aceiași, am votat întotdeauna pentru a fi mai bine în această țară. Pentru acest lucru am votat și astăzi, cu speranța că cei ce vor veni acum la putere, cei care vor ajunge în Parlament, vor fi mai buni decât cei care au plecat, că vor face mai mult bine dcât au făcut ceilalți. Îmi exprim convingerea și încrederea în noii politicieni și sper ca tânăra generație, care astăzi este în prim planul vieții politice românești să nu dezamăgească pe nimeni și mai ales pe cei care au manifestat foarte multă încredere în ei. Nimic nu e ușor în lumea asta,iar politica este una din cele mai grele activități, astăzi se bucură de foarte puțină susținere și de foarte puțină încredere. Poate, totuși, se va reuși să se schimbe imaginea clasei politice și imaginea Parlamentului României.

Cum vi s-a părut campania electorală?

A fost o campanie lipsită de interes, lipsită de relevanță, lipsită de vlagă, să o spun pe românește. Sper, însă, cA oamenii să nu țină cont de o campanie anostă și să se prezinte, până deseară, la vot, în număr cât mai mare și să voteze după propria lor conștiință. Votul nu este numai un drept al cetățenilor, este și o obligație și, din patru în patru ani, cred că fiecare dintre noi se poate manifesta. Cel puțin, dacă ai votat, ești mai îndreptățit să îți manifești nemulțumirea sau satisfacția față de cei care guvernează.

Până la această oră, în județ, numărul celor care s-au exprimat prin vot este foarte mic. De ce nu sunt mobilizați oamenii să iasă la vot?

Eu îmi exprim speranța că până deseară la ora 21:00 românii se vor prezenta la urne. Este duminică, unii se trezesc mai târziu, au anumite tabieturi, la care nu pot renunța, dar mai au timp. Eu sper să iasă la vot tinerii, deoarece sunt mulți tineri pe listele electorale. Chiar îmi doresc ca tinerii să fie cei care vor determina, începânde de astăzi,  într-un fel sau altul, mersul societății românești. Întotdeauna tinerii au mai multă energie și putere de muncă, chiar și dorință de a se ancora în noutatea vieții și în comunitatea europeană. Tinerii sunt educați, citiți, informați, plini de speranțe și dorințe, iar ca dorințele să poată fi îndeplinite trebuie să investească muncă și încredere.

Ce mesaj aveți pentru oameni, la acest final de mandat?

Nu aș putea spune că sunt un om mulțumit după 26 de ani de activitate parlamentară, dar am făcut atât cât am putut în raport cu vremurile pe care le-am trăit, în raport cu ceea ce s-a întâmplat în plan politic și social. Am fost, cum de altfel a fost întreaga clasă politică și întreg poporul, pentru că nu poți fi altfel decât cum sunt toți ceilalți, sau marea lor majoritate. Sunt multe neîmpliniri în viața mea politică, în cariera mea de deputat, dar sper ca oamenii care vin după mine să facă mai mult decât am făcut eu. Dacă vor face mult mai mult decât am făcut eu, voi avea minima satisfacție ca deschizător de drumuri în viața politică românescă și în democrația românescă. Cei care vin în urma noastră au avut drumul un pic bătătorit, un pic de experiență și un pic de notorietate. Sigur nu pot decât să le mulțumesc românilor, bistrițenilor, care de-a lungul timpului, a celor 26 de ani, m-au votat și au avut încredere în mine.

Le cer scuze celor care de-a lungul timpului s-au simțit dezamăgiți pentru votul pe care mi l-au dat. Și unora și altora le doresc să aibă încredere în cei care încep viața politică acum și să creadă în altfel de început.

Probabil că, dacă acum 26 de ani aveam experiența politică de acum și această deschidere pe care o are țara aceasta,  altul era drumul pe care m-aș fi dus. Dar, oricum, multe dintre bazele societății românești și bazele democrației sunt și opera efortului meu, a partidului din care am făcut parte, a colegilor mei și a românilor. Este un lucru cert că azi, parlamentarii, viitorul Parlament, pleacă de pe un alt drum, de la un standard mult mai ridicat decât în 1990, cu alte concepții, cu alte gânduri, cu alte informații, cu alte perspective. Sper ca drumul lor să fie mai puțin sinuos. Una peste alta, vreau să spun că nu am pierdut vremea în Parlament, nu am dormit în Parlament 26 de ani, am fost omul care a deținut aproape 10 ani funcție de conducere în Camera Deputaților, am fost unul din cei mai vechi parlamentari și toate astea sper că se contabilizează la modul pozitiv și nu negativ, dar le cer, încă o dată, scuze celor care s-au simțit nemulțumiți de votul sau încrederea pe care mi le-au dat.

SPUNE-TI PAREREA