Organizația județeană a Partidului Verde a desfășurat miercuri, 7 decembrie 2016, cu începere de la ora 17 și 30 de minute, cea de-a patra dezbatere politică programată pe agenda electorală pentru alegerile generale din 11 decembrie.

Propunând electoratului PLATFORMA VERDE PENTRU ROMÂNIA, tema abordată în cadrul conferinței a suscitat un interes deosebit atât din partea susținătorilor și prietenilor partidului, cât și din partea altor formațiuni politice aflate în cursa electorală.

Tema abordată în această conferință: RURAL. Dezvoltare durabilă, gestionarea sustenabilă a terenurilor și alimentație sănătoasă.

În fața publicului prezent în sală și a celor care au urmărit transmisiunea live în rețelele de socializare, au luat cuvântul candidații Partidului Verde pentru Parlamentul României.

După mesajul din deschiderea sesiunii și prezentarea candidaților, Cristian Țetcu-președintele filialei județene – a moderat dezbaterea, propunând celor prezenți să facă un exercițiu de comparație:

„Vă propun să țineți în mână, să analizați și să vă împrieteniți cu o portocală. Este o portocală pe care am cumpărat-o din supermarket cu șase luni în urmă. O să constatați că are culoarea și consistența uneia luată chiar acum de pe raft. Vin și pun întrebarea: câte sute și mii de kilograme de portocale cumpără românii, după ce au fost depozitate luni întregi în magazii? Aceasta înseamnă un aliment proaspăt? Vă rog să trageți personal concluziile despre ce și cum mâncăm din oferta lanțurilor de magazine și cât de puțin știm să apreciem produsele proaspete românești. Între timp, vă rog să îmi înapoiați portocala – a devenit membru de familie în ultimele luni – să o duc din nou acasă. O să o aduc din nou în atenție poate peste cîteva luni, pentru că, după cum arată, nimic nu o să se modifice în aspectul ei multă vreme de aici încolo.”

Dezvoltarea durabilă a spațiului rural a fost subtema pe marginea căreia Ștefan Anbruș-locul I pe listă Senat – a remarcat: În societate dezvoltarea durabilă are implicații în: nivelul de trai, echitate și dialog social, protejarea patrimoniului. În ecologie dezvoltarea durabilă înseamnă conservare și protejarea resurselor naturale, biodiversitate și evitarea poluării. Neexistând o strategie la nivel național, în domeniu agricol sau alimentar, se produc multe dezechilibre economice. Consider că alocarea resurselor financiare pentru domeniul agricol trebuie făcută după un studiu amănunțit a nevoilor populațiilor locale. În acest sens trebuie implementat principiul: ”Gândește global – acționează local” care e unul din principiile dezvoltării durabile.

 Gestionarea terenurilor agricole a fost abordată de Lucian Moldovan-candidat locul I Camera Deputaților: Nu putem vorbi despre pământ în țara lui Liviu Rebreanu și George Coșbuc fără să arătăm că noi, românii, suntem legați de glie. Nu e un blestem, este o binecuvântare. Aș vrea să vă arăt palmele mele, obișnuite cu sapa, cu coasa, cu furca. Vin dintr-o familie de chiaburi, tatăl meu-inginer horticultor, a plantat în județul acesta sute de hectare de livezi și zeci de viță-de-vie. Nu aveam cum noi, copiii și nepoții lor să nu fim, fiecare după puterile și priceperea lui, continuatorii lor. În opinia mea, impulsionând cu legi corecte și aplicabile zona satului, nu am avea decât de câștigat. Agricultura trebuie să fie o ramură strategică a României, iar micul producător încurajat să pună pe masa familiei sale și a orășeanului, produse proaspete, curate, valoroase.

            Citând din Descriptio Moldaviae, Marius Bălan președintele organizației municipale și candidat pentru Camera Deputaților a accentuat: România a fost și este o țară bogată. Aici trebuie să rămânem realiști și să avem viziune. Mâncarea sănătoasă, terenurile lucrate, ferme de familie solide sunt factorii care vor face din noi o națiune sănătoasă, iar noi, VERZII, spunem că nu avem voie să trecem cu ușurință peste aceste aspecte.

În fața publicului au luat cuvântul Ioan Turc (PNL), av. Ioan Someșan (ANR), Vasile Man, Ioan Sălăgean – candidat PV la Camera Deputaților și alți invitați. Aceștia au apreciat modul în care candidații Partidului Verde și-au expus punctul de vedere, s-au declarat întru totul de acord că principiile și valorile promovate de VERZI sunt de importanță majoră și că, în viitor, România nu poate să meargă mai departe fără să  aibă ca prioritate dezvoltarea durabilă a spațiului rural.

Au fost prezenți în sală jurnaliștii Carmen Iancu – Radio Someș și Cosmin Botezat – Ziar de Bistrița. Din partea presei au venit întrebări în timpul conferinței transmisă live în rețeaua facebook: Simona Bozbici – Bistrița Express, Observator BN. Candidații au răspuns tuturor întrebărilor formulate în timpul sesiunii.

La final de campanie electorală, putem trage concluzia că pe parcursul ultimelor patru săptămâni Partidul Verde a suscitat interesul opiniei publice, a punctat câteva teme cu importanță majoră care nu au fost serios dezbătute de celelalte formațiuni politice, iar acțiunile și inițiativele filialei Bistrița-Năsăud rămân în atenția simpatizanților săi și a tuturor cetățenilor interesați de tematicile de mediu.

(PE)

           

 

 

1 COMENTARIU

  1. Multumim AUGUSTIN DANCI, multmim OBSERVATOR BN pentru relatarea corecta a evenimentului si suntem bucurosi ca am trezit curiozitate si ne-ati adresat intrebari.

SPUNE-TI PAREREA