Bolnavii își cumpără medicamentele, care, în mod normal, li se asigură gratuit prin lege. Programele naționale pentru asigurarea tratamentului diferitelor boli, pornite de un Guvern, sunt stopate, fără noimă, de altul care îl succede. Ce facem? Punem plafon vieții?

În perioada în care Ministerul Sănătății era condus de social-democratul Nicolae Bănicioiu, a fost elaborat un ordin prin care se prevedea ieftinierea medicamentelor originale, care își pierd patentul, cu 35%. Măsura era luată tocmai pentru a asigura accesul tuturor bolnavilor la tratament medicamentos, iar dreptul la sănătate să fie exact cum e prevăzut în Constituție. Acest lucru trebuia pus în practică de Guvernul Cioloș. Care numai nu s-a întâmplat! PSD a făcut o petiție la nivel national, pe care au semnat-o câteva zeci de mii de persoane din toate județele, prin care solicita guvernanților tehnocrați să pună în aplicare ordinului în cauză. Din nou nici o reacție!

Pentru PSD este de neînțeles de ce actualul Guvern preferă mai degrabă să apere interesele companiilor farmaceutice multinaționale decât pe cele ale pacienților români. Prin urmare, imediat după alegerile din 11 decembrie, dacă va avea de partea sa votul cetățenilor, PSD va lua decizia de diminuare cu 35% a prețurilor medicamentelor originale, care își pierd patentul.

PSD a prevăzut în programul de guvernare instrumente prin care să asigure medicamente pentru toți pacienții din programele naționale. Deoarece nu mai vrea ca în România să fie cazuri de deces pentru că oamenii nu și-au permis să-și cumpere medicamentele necesare, PSD a prevăzut în programul de guvernare câte un medicament 100% compensat pentru fiecare boală, în plus faţă de medicamentele gratuite asigurate prin programele naţionale de sănătate, la care să aibă acces toți pacienții. PSD nu vrea să pună plafoane bugetare pentru dreptul la viață. De aceea se va merge pe principiul cel mai mic cost, acces egal pentru toți pacienții și plata în funcție de rezultatele terapeutice. Se va asigura finanțarea în funcție de nevoile reale ale pacientului!
Un alt lucru foarte important în ceea ce privește medicamentele, este actualizarea periodică, la 3 luni, a listei de medicamente compensate, nu o dată la câțiva ani. Din 2007 până în 2014, când a venit PSD la guvernare, lista nu a fost actualizată!
În 2015, guvernarea PSD a început programul naţional pentru vindecarea bolnavilor cu hepatită C şi 5.700 de pacienţi cu gradul de fibroză F4 au primit tratament gratuit. 99% dintre cei verificaţi până acum au fost vindecaţi complet. Programul trebuia să continue pentru pacienţii cu gradul F3, însă a fost blocat cu indiferenţă şi cruzime de actuala guvernare. Tehnocrații au luat practic şansa la vindecare pentru 10.000 de pacienţi cu hepatită C. Ping-pong-ul cu sănătatea și viața oamenilor trebuie să înceteze. PSD va reporni acest program!

Un alt obiectiv important al PSD este debirocratizarea accesului la tratament, precum și la introducerea de noi programe, între acestea fiind depistarea bolilor cardio-vasculare cu risc major. De asemenea, PSD prevede screening gratuit pentru depistarea precoce a bolilor netransmisibile cu impact public ridicat, a malformațiilor congenitale și a bolilor infecțioase transmisibile (inclusiv cele cu transmitere sexuală).

Pentru că PSD agreează principiul că mai bine prevenim, decât tratăm, un loc important în programul de guvernare îl are demararea programelor profilactice la copii privind medicina dentară, depistarea și tratarea diabetului, precum și a altor boli de nutriție și metabolism. În acest sens, PSD și-a propus deschiderea de cabinete medicale școlare în toate unitățile de învățământ, care vor fi dotate cu echipamente moderne.
PSD pune preț pe sănătate. Nu plafoane pe viață!

www.indraznestesacrezi.ro

(PE)

SPUNE-TI PAREREA