Ziua de 6 decembrie este în fiecare an prilej de sărbătoare pentru credincioşii Parohiei Ortodoxe Telciu, deoarece Sfântul Ierarh Nicolae este ocrotitorul Bisericii din centrul localităţii.

La eveniment au luat parte mai mulți preoți și un număr mare de credincioși, care, la finalul slujbei religioase au primit sarmale și vin fiert.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae a adunat în Biserică la Sfânta Liturghie un sobor de şase preoţi (pr. Gavrilă Zinveliu din Bichigiu care a ţinut şi un frumos cuvânt de învăţătură, pr. Nalaţ Florin de la Parva, pr. Ovidiu Tofan din Telcişor, pr. Teodor Sărmaş, pr. Dănuţ Părăscan şi pr. Anton Pop). Ei au fost înconjuraţi de credincioşii prezenţi în număr mare ca de obicei.

În cuvântul de învăţătură susţinut de părintele G. Zinveliu a subliniat importanţa sfinţilor ca modele pentru noi toţi, arătând că cei care l-au urmat pe Mântuitorul Hristos au depăşit coruptibilitatea inerentă fiinţei umane şi au reuşit să dobândească asemănarea cu Dumnezeu. Totodată, părintele a explicat credincioşilor de ce este important ca, mai ales în timpul posturilor, credincioşii să se mărturisească, menţionând că Taina Spovedanie este un bun mijloc de a ne cunoaşte şi re-cunoaşte pe noi înşine.

La final, părintele D. Părăscan a mulţumit tuturor pentru participare şi a salutat prezenţa oaspeţilor în Biserică. De asemenea, la ieşire de la Sfânta Liturghie, toţi credincioşii au fost întâmpinaţi cu sarmale şi vin fiert, merinde pregătite cu dragoste de Comitetul şi Consiliul Parohial.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae a continuat la Telciu şi după masă. De la ora 15.00 s-a săvârşit slujba vecerniei unde a cântat un grup de aproximativ douăzeci de copii din parohie, cu vârste cuprinse intre 7 şi 14 ani.

După vecernie a urmat Taina Sfântului Maslu unde au participat, pe lângă preoţii menţionaţi mai sus, pr. Nicolae Târgoveţ din Romuli şi pr. Mihai Sîngeorzan din Dealul Ştefăniţei, iar credincioşii au din nou Biserica.

În timp ce preoţii i-au miruit pre credincioşi (după Taina Sfântului Maslu), grupul de copii al Parohiei Telciu, coordonat de pr. A. Pop, a susţinut un recital de colinde.

Seara zilei de 6 decembrie s-a încheiat cu o agapă frăţească la care au participat slujitorii Bisericii şi invitaţii.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru o zi aşa de frumoasă şi îl rugăm pe Ierarhul din Mira Lichiei să vegheze mai departe asupra Bisericilor ce îl au mare apărător.

Pr. Anton-Viorel Pop

SPUNE-TI PAREREA