Horia George Ceuca este medic dentist în localitatea Telciu din Bistrița-Năsăud și este pasionat de off-road. În hoinărelile sale, alături de prieteni, prin zonele de munte, a întâlnit o mulțime de oameni care își duc traiul fără curent electric, instalații de apă potabilă sau alte facilități. Sunt familii cu mulți copii, care uneori renunță la școală din cauza accesului dificil, dar și bătrâni singuri, fără vecini aproape, care să ajungă la ei în cazul unor probleme de sănătate sau de altă natură. Ceea ce l-a impresionat la aceste persoane a fost simplitatea și generozitatea lor și, nu de puține ori, i s-a întâmplat să fie pus la masă de acești oameni care nu au multe de oferit, dar o fac din toată inima. Într-un interviu pentru Observator BN, Horia Ceuca vorbește despre ideea de a ajuta acești oameni, prin donații, în prag de Sărbători, donații care vor fi împărțite cu mașini off-road (detalii despre campanie aici).

După cum toată lumea putut să vadă pe pagina de facebook a evenimentului, acesta este găzduit de comunitatea Off-Road Țibleș-Rodnei. Cine sunteți și cum a venit ideea acestei inițiative?

Fiind pasionat de Off-Road am înființat recent pagina Off-Road Țibleş-Rodnei pentru ca toți iubitorii de natura si off-road sa se implice pentru a crea o comunitate virtuala solida în zona noastră. In acest fel reușim sa organizam evenimente de o mai mare anvergura. Ideea privind campania umanitara mi-a venit în urma ieșirilor montane unde am avut parte de evenimente unice, am întâlnit oameni cu caractere puternice, dar care, din punct de vedere financiar, sunt mai puțin norocoși. Astfel consider ca este firesc sa ajutam acești oameni cu puținul nostru.

De ce v-ați gândit tocmai la oamenii care locuiesc în zone izolate, în zone de munte? Care sunt principalele dificultăți pe care ei le întâmpină?

Foarte simplu. Datorită mașinilor concepute special pentru trasee montane mai dificile. Ieșiri montane facem mereu, indiferent de anotimp.Ce poate fi mai frumos decât sa știi că ai puterea să aduci un zâmbet pe buzele unui copil, o bucurie și ceva pe masă locuitorilor din aceste zone.Sunt multe dificultăți pe care le întâmpină locuitorii din aceste zone. Accesul la magazine nu este chiar ușor. Accesul la electricitate este de cele mai multe ori inexistent și mai este și imposibilitatea racordării la rețeaua de apă potabilă. Copiii din aceste zone, de cele mai multe ori, renunță la școală din cauza distanței până la drumul de unde să îi poată lua microbuzul școlar.

Cum identificați aceste cazuri?

Cazurile le identificam prin 3 metode:primării-cazuri sociale, ieșirile noastre pe trasee, persoane care ne informează despre existența cazurilor izolate.

În afară de haine, alimente și lucruri pentru copii, este ceva, în mod special,ce sugerați oamenilor să doneze?

Fiindcă se apropie Crăciunul, ne-am gândit ca și cei care locuiesc în aceste zone izolate să aibă ce pune pe masă, dar, în egala măsură,așa cum am specificat și pe pagina de Facebook lucruri precum baterii, rechizite, petrol pentru lampă, obiecte de iluminare sau medicamente sunt indispensabile pentru ei.

Ne puteți relata câteva cazuri concrete, de oameni și locuri în care doriți să ajungeți cu aceste ajutoare? Este vreun caz special, de care v-ați atașat?

Cazuri speciale sunt toate nu ar putea fi unul departajat. Toate sunt speciale, în felul lor. Am cunoscut în drumeții familii cu 16 copii sau la peste 1 km distanță de drumul circulat, o familie de bătrâni de peste 75 de ani care nu aveau pe nimeni, iar cei mai apropiați vecini erau la câteva sute de metri de ei. Sunt multe cazuri și după campania aceasta cu siguranță o să cunosc și mai multe cazuri.

Dincolo de greutățile pe care acești oameni le întâmpină, este ceva ce noi, cei care trăim în condiții confortabile, am putea să învățăm de la ei?

Optimismul,generozitatea, amabilitatea, altruismul sunt doar câteva dintre trăsăturile pe care acești oameni le posedă. Nu de puține ori, am avut ocazia să oprim și să fim găzduiți de familii nevoiașe și rămâi foarte plăcut surprins când ți se pune pe masă, poate, mâncarea lor pe o săptămână, mâncare din producție proprie, gen lapte, ouă, smântână, mămăligă, brânză, pentru care depun un efort destul de mare, ținând cont că nu au mașinării pentru nimic. Ai multe de învățat din simplitatea lor!

SPUNE-TI PAREREA