1 Decembrie a fost Ziua Națională a României, de care s-au bucurat, în primul rând, cetățenii acestei țări, de naționalitate română. Dar această zi a fost celebrată și de oameni de alte naționalități, care au împrumutat o parte din sufletul românesc sau, pur și simplu, au trăit în țara noastră experiențe spirituale care i-au marcat.

Doi astfel de oameni sunt Andrew McGuiness și Peter Hurley, amândoi irlandezi și amândoi atașați într-un mod special de județul nostru, Bistrița-Năsăud.

Andrew McGuinnes a ajuns pentru prima dată în România acum doi ani, când era primar al orașului Kilkenny din Irlanda. El a fost invitat la Zilele Becleanului și chiar a cântat la Festivalul Celtic, eveniment care a făcut parte din programul acestor zile.

După vizita sa la Beclean, Andrew a povestit, pentru Kilkenny People, impresiile sale suprinzătoare despre prima lui vizită în România, ţară privită cu multe rezerve de către cunoscuţii săi din Irlanda.

„Când am spus că voi merge în România pentru câteva zile, oamenii au fost surprinşi şi un pic şocaţi. De ce să te duci acolo, au întrebat, ca şi cum m-aş fi dus în mijlocul unei zone de război. Prejudecata generală despre România se bazează pe imagini greşite: ţigani care cerşesc pe străzile înconjurate de blocuri comuniste urâte, lipsuri şi sărăcie. Acest lucru este pur şi simplu neadevărat şi s-a făcut o nedreptate teribilă faţă de poporul român, faţă de românii care trăiesc şi muncesc aici, în Kilkenny şi care sunt foarte mândri de locul din care provin. Da, există oameni cerşind pe străzi la fel cum avem şiaici şi da, există unele clădiri urâte, la fel ca oriunde altundeva în lume. Dar aceste clădiri sunt înconjurate de clădiri cu o arhitectură desosebit, în stil românesc şi maghiar, o combinaţie de romantism şi elemente neoclasice“, a relatat Andrew McGuinness.

Andrew s-a simţit impresionat de locurile vizitate, dar mai ales de oamenii care l-au întâmpinat cu prietenie şi ospitalitate.

„M-am simţit ca un idiot pentru că am luat în considerare ce e mai rău. România este, de fapt, o ţară minunată, plină de istorie, cultură, mâncare bună şi vreme frumoasă, dar cel mai important, cei mai prietenoşi oameni pe care i-am întâlnit vreodată . Nu pot spune destule lucruri bune despre toţi oamenii pe care i-am întâlnit în România“, a mărturisit tânărul irlandez.

El a celebrat Ziua Națională a României alături de câțiva prieteni români, în cadrul unui eveniment găzduit de ambasadă, dar și cu o masă festivă, încărcată de bunătăți tradiționale românești.


„Ieri a fost Ziua Națională a României. Am avut privilegiul să particip la un eveniment găzduit de ambasador pentru a marca această ocazie. Așa că le urez la mulți ani prietenilor mei care se află aici în Kilkenny, în Beclean și Cluj. În ultimii trei ani mi-am făcut niște prieteni grozavi în România și am avut experiențe grozave cântând la Festivalul Celtic Transilvania. Sunt foarte recunoscător pentru prietenie, amintiri amuzante și fantastice!”, a scris Andrew McGuiness pe pagina sa de facebook.

Peter Hurley, irlandezul cu suflet de român

Peter Hurley, unul dintre oamenii care au devenit prietenii lui Andrew McGuiness în prima sa vizită în Bistrița-Năsăud, este deja un personaj cunoscut pentru legătura sa specială cu spiritualitatea și tradițiile României. El a scris cartea Drumul Crucilor, o carte despre drumul său pe jos, din Maramureș până în Capitală, un drum pe care l-a parcurs chiar în postul Crăciunului, 2012.

Cartea prezintă experienţele uimitoare trăite de Peter Hurley de când se află în România, în special călătoria pe jos de la Cimitirul Vesel, până la Muzeul Naţional al Ţăranului Român în Bucureşti. Pornind de la credinţa că spiritul popoarelor europene trăieşte în satul românesc, că România este ultima ţară „vest“ europeană care încă mai păstreaza vie, nealterată civilizaţia rurala autentică, Peter Hurley face o încercare de a convinge românii să descopere atât comoara nepreţuită pe care o reprezintă tradiţiile populare, cât şi responsabilitatea care le revine pentru păstrarea acestora.

„Irlanda este o ţară străveche, dar noi trăim cu vestigiile civilizaţiei noastre ţărăneşti. În România, aceleaşi tradiţii le găsesti încă vii. Este un aspect definitoriu pentru tot ce înseamnă poziţionarea României“, afirma Peter Hurley.

La 26 noiembrie 2012, Peter Hurley a pornit într-o călătorie de 650 de kilometri, singur, pe jos, având ca unică sursă de supravieţuire bunătatea şi ospitalitatea oamenilor. A mers de la Cimitirul Vesel până la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, parcurgând câte 30 de km pe zi. 26 de zile mai târziu, pe 21 decembrie 2012, ajungea la destinaţie.

Peter Hurley a trecut și prin Bistrița-Năsăud în itineriariul său și a descris, în cartea sa, oameni și locuri de la noi. De altfel, el a și lansat această carte și la Bistrița, în 2013, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și s-a reîntors în județul nostru cu diverse ocazii.

De Ziua României, el a reamintit de publicarea acestei cărți care surprinde oameni, tradiții și locuri autentice din România de astăzi.

După cum era de așteptat, tot de Ziua României, Peter s-a aflat la un eveniment profund românesc, „Autentic România”, un spectacol care a avut la bază texte culese din folclorul românesc: poezii vechi, doine, cântece de dragoste și dor.

1 COMENTARIU

  1. Bravo! Promovați în continuare străinii! Parca la noi in tara nu ar fi oameni adevărați de promovat!!!! Daca ați afla cu adevarat ce fac manevre fac în aceasta tara, acesti ”patrioti”, v-ați face cruci cu ambele mâini.

SPUNE-TI PAREREA