Prima parte a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare am dedicat-o în cea mai mare parte vizitelor în județ, pentru a-mi prezenta proiectele și viziunea generală asupra aspectelor legislative, care consider că ar necesita o îmbunătățire. Cu acest prilej, le-am explicat oamenilor că un transfer sănătos între creșterea economică și bunăstarea cetățenilor, se poate realiza doar în condițiile existenței unui mediu de afaceri dezvoltat.
Un aspect care mă nemulțumește este că astăzi, în România, creșterea economică se bazează pe consum și nu pe investiții. De aceea sunt de părere că trebuie să lucrăm mai mult pentru a înclina balanța înspre încurajarea investițiilor. Încurajând mediul de afaceri să se dezvolte, nu facem altceva decât să asigurăm fondurile necesare pentru susținerea unor servicii publice de calitate. Aici mă gândesc cu prioritate la sănătate, învățământ, dar și la probleme legate de mediu precum calitatea apei, a aerului, reciclarea deșeurilor.
De asemenea, nu știu câți conștientizează faptul că, în prezent, aproximativ 30% din pământul României este vândut străinilor și în câțiva ani am putea reprezenta, la noi acasă, doar o simplă forță de muncă pentru firmele străine. De aceea proiectul ‘Primul pământ’ este un proiect care ar putea încuraja tinerii să cumpere teren agricol în condiții avantajoase și să dezvolte, treptat, afaceri în acest domeniu.
Astfel, putem determina o parte dintre tinerii plecați în străinătate să se întoarcă acasă și, totodată, să promovăm mai mult pe piață, produsele românești. În completare, aș vedea util și un program ‘Rabla’ pentru utilajele agricole, care ar reprezenta un sprijin real pentru modernizarea acestui sector.
Aspectele prezentate sunt doar câteva exemple care bine puse în practică, pot înlesni dezvoltarea afacerilor de familie, respectiv a investitorilor locali. Foarte multe persoane lucrează în afara țării în agricultură și cred că ar putea la fel de bine să facă lucrul acesta acasă, în condițiile în care s-ar contura un program clar, de perspectivă. Cel puțin pentru județul Bistrița-Năsăud, cu potențialul turistic pe care îl are, investițiile în sectorul agroturistic ar da șansa revigorării activității economice.
Întotdeauna am preferat să mă documentez despre problemele oamenilor la fața locului, considerând că doar așa îți poți forma o opinie corectă asupra unei situații date. Un dialog sincer, bazat pe argumente expuse cu bună-credință, nu poate fi decât unul constructiv. De aceea încerc să mă întâlnesc cu cât mai mulți oameni, să le ascult punctele de vedere și să le transform în proiecte legislative realiste.
Ioan Țintean,
Candidat ALDE pentru Camera Deputaților