Ţinută de sărbătoare din anii 1930-1940 de pe Valea Zăgrii: cămeșă cu șâre "pe pășituri", ceptari cu flori roșii, taleri, mărgele de sticlă, năframă verde cu cireșe, cununiţă de bumbuște si mânecări. Autoportret.

Silvia Floarea Toth a ajuns celebră, în mod total suprinzător, mai ales pentru ea, după ce a realizat mai multe fotografii cu colecţia ei personală de costume populare, specifice, în special, localităţii Mocod din Bistriţa-Năsăud.

„Zestrea“ sa, din lada bunicilor de la Mocod, a devenit cunoscută în ţară, fiind chiar subiectul unui reportaj în revista National Geographic Traveler, dar şi a unei expoziţii la Roma, la cel mai mare muzeu etnografic.

10352261_675617822515274_8545784087223717536_n

Silvia a continuat să fotografieze și să participe la concursuri de fotografie cu temă etnografică. Anul trecut, una dintre fotografiile ei, Toamnă pe Valea Zăgrii, a câștigat premiul întâi la secțiunea portret, în cadrul Concursului Național de Fotografie Etnografică. Oameni și datini.

 

tata-dumitruAnul acesta, la același concurs, Silvia Floarea Toth a câștigat Marele Premiu cu fotografia Tata Dumitru, portretul bunicului său. La concurs au participat 65 de fotografi, cu 313 lucrări, juriul fiind format din specialiști în domeniul istoriei, etnologiei și artei.
Fotografiile Silviei nu sunt simple imagini ale frumuseții feminine sau ale portului popular, ci adevărate surse de documentare etnografică. Majoritatea imaginilor sunt însoțite de informații elaborate despre vechimea portului popular și alte detalii. Româncele din zona Bistrița-Năsăud, la care se referă fotografiile ei, purtau anumite haine în funcție de statutul social, starea civilă și îndeletnicirile pe care le aveau.

Astfel, femeile măritate purtau un anumit gen de accesorii și piese vestimentare, spre deosebire de fete. De asemenea, femeile purtau haine mai simple și mai modeste când făceau diverse munci în gospodărie și mai bogat ornamentate când era o zi de sărbătoare sau un eveniment.

Toate aceste aspecte sunt surprinse de Silvia în colecția ei impresionantă de autoportrete. Fotografiile o înfățișează în diverse ipostaze ale femeii românce de pe vremuri, purtând haine adecvate anotimpului, dar și anumitor ocazii sau îndeletniciri.


Femeia surprinsă de Silvia Floarea Toth în fotografii este femeia simplă, fără machiaj strident, cu o expresie vie și o amprentă autentică.

Fotografiile au fost preluate de pe pagina oficială de facebook Colecția de artă populară Silvia-Floarea Toth, unde găsiți colecția ei completă de fotografii, precum și informații detaliate despre portul popular ilustrat.

 

2 COMENTARII

  1. Mira Moreno, daca aveti facebook scrieti un mesaj privat pe pagina al carei link il gasiti in articol (Colectia de arta populara Silvia-Floarea Toth). Va raspund cu drag la intrebari, despre manecari sau altceva.

SPUNE-TI PAREREA