24 de copii, cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani,  au participat ieri la finala concursului Bătălia Cărților organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița. Ei au avut de citit 8 cărți, dedicate vârstei lor, iar, la proba finală, fiecare elev a trebuit să prezinte liber cartea care i-a plăcut cel mai mult.

Vizibil emoționați, copiii ajunși la vârsta curiozităților spirituale, 11-12 ani, au vorbit despre iubirea lor pentru lectură, despre primele  povești de seară auzite de la părinți sau bunici, despre cărțile care le-au marcat copilăria, dar și despre cărțile pe care le-au preferat, în cadrul competiției Bătălia Cărților. Mulți dintre ei au dovedit că stăpânesc un vocabular foarte bogat pentru vârsta lor.

img_4218

Iris Mândru Bogdana (12 ani): „Am participat la acest concurs deoarece îmi place foarte mult cititul, îmi place foate mult să scriu despre ceea ce gândesc și îmi place foarte mult să trăiesc alături de personaje.

Cred că aveam trei ani când am încercat eu să citesc cărți destul de ușoare… cu multe ilustrații. Și cred că prima carte pe care am citit-o a fost o carte cu Pinocchio care avea și un puzzle. Primele povești mi le-au citit, desigur, mama și tata, înainte de culcare, au fost povești pentru vârsta mea, care mi-au bucurat copilăria. Cred că Cenușăreasa m-a marcat foarte mult pentru că mi se părea mie că mi se potrivește, că aș putea să ajung și eu ca ea vreodată…

În cadrul competiției am citit 8 cărți foarte interesante care mie mi-au plăcut. Numără Stelele a fost cartea pe care am și ales-o să o prezint astăzi și o altă carte a fost Focul de gheață.

img_4215

Ovidiu Mihai Moldovan (12 ani): „Pe mine m-a marcat cel mai mult Soldățelul de plumb… este prima carte citită, nu a fost o carte oarecare. Apoi am văzut la librărie o cărticică mai mică, mai subțirică, Călătoriile lui Gulliver. Era cu litere mari, cu ilustrații, mi-a plăcut foarte mult… Primele povești mi le-a citit bunica mea, Ana.

Cartea mea preferată a fost Evadare din biblioteca domnului Lemoncello. Mi-a plăcut foarte mult deoarece este o acțiune contemporană, care ne reprezintă chiar și pe noi, cei de aici, reprezintă viața noastră pe care ne-o petrecem cu aparatura electronică, cu jocuri…

Mie îmi plac foarte mult cărțile de aventură nu-mi plac cărțile acestea lungi, fără nicio acțiune, sunt cam plictisitoare… mai de adulți“.

img_4214

Andreea Bugnar  (12 ani): „De la vârste fragede m-a pasionat literatura. Mă captivau poveștile pe care mi le spunea tatăl meu înainte de culcare, le știam pe de rost. Tatăl meu încerca mereu să schimbe conținutul. De la vârsta de 5-6 ani, am încercat să citesc cărți mai scurte, cu scris mai mare, care aveau ilustrații, iar cam din clasa întâi, sfârșit de clasa întâi, am început să citesc romane pentru copii, cum ar fi Fram, ursul polar sau Colț Alb. Cartea care m-a marcat a fost Colț Alb. Eram fascinată de evoluția unui lup și călătoria prin care a pornit alături de mama sa, după aceea de un indian… Îmi plac atât cărțile de aventuri cât și cele de istorie, dar am observat că, în ultima vreme, sunt la mare căutare cărțile care au o tentă contemporană, care ilustrează viața unui adolescent sau unui copil din zilele noastre.

Astăzi voi prezenta cartea Numără stelele de Lois Lowry care, într-adevăr, m-a marcat deoarece naratorul a reușit să ilustreze viața în Copenhaga din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din perspectiva unui copil… ceea ce este foarte greu, ca un adult să intre în lumea unui copil!“

img_4217David Crețu (12 ani), care a venit însoțit de sora lui mai mare, mărturisește că a primele povești auzite de la mama sa au fost a Amintiri din copilărie de Ion Creangă, pe care le recitit singur mai târziu. Iubește cărțile de aventură și s-a atașat și el de cartea Numără stelele, o carte foarte palpitantă și frumoasă.

 

img_4202

„Pentru mine este o mare bucurie că finalizăm Bătălia Cărților și că voi, în tot acest timp, până în clipele acestea, v-ați străduit , cu efort, dar și cu multă plăcere, cu bucurie,  să citiți aceste cărți. Acum câteva zile a fost aici, invitat la noi, un mare critic literar, Alex Ștefănescu.  Merită să căutați cărțile lui… are foarte  multe cărți despre lectură, și, mai ales despre lectura în școală. Și el ne spunea, la un moment dat, următoarea întâmplare. Că a mers într-o școală să-și prezinte o carte. Și le-a vorbit copiilor de acolo despre lectură. Și le-a spus așa: copiii care citesc sunt mai frumoși! Aș spune eu, copiii care citesc sunt mult mai frumoși, pentru că toți copiii sunt frumoși! Și la sfârșitul aceste prelegeri au venit copiii să le dea autografe. Și fiecare era cu cartea lui Alex Ștefănescu, se uita drept în ochii lui și îl întreba:  eu sunt frumos? Sigur că Alex Ștefănescu i-a spus fiecăruia că este frumos.  Deci, în orice caz, lectura te face frumos. Mai ales pe dinăuntru.

De aceea eu sunt foarte bucuros că voi ați săvârșit acest act foarte important care este lectura. Eu nu cred, în ciuda a ceea ce se spune, că astăzi nu se citește. Se citește foarte mult, se citește foarte serios și, mai ales, tinerii citesc. Cine nu crede acest lucru, să vină la cele două secții, la împrumut pentru copii și împrumut pentru adulți. Să stea aici pe parcursul unei zile și să vadă câți elevi , câți adulți intră la aceste secții. Acești oameni citesc. Voi citiți și pentru asta aș putea să vă felicit. Dar nu vă felicit pentru că lectura face parte din viața voastră  și trebuie să facă parte din viața voastră , cu toate aceste atracții care sunt astăzi… și televiziunea, și internetul și toate celelalte. Cine a citit o carte știe cum să-și programeze timpul. Să-i ajungă și pentru internet, dar să-i ajungă și pentru lectură“, sunt cuvintele pe care le-a adresat, celor prezenți,  Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc“.

castigator-batalia-cartilor-11-13-ani

Toți finaliștii au fost premiați, dar câștigătoarea bătăliei a fost Andreea Bugnar, care a încercat să-i introducă pe toți cei din sală în atmosfera cărții ei preferate, Numără stelele, de Lois Lowry. Ea a câștigat o tabletă.

 

SPUNE-TI PAREREA