Guvernul României a adoptat, pe 23 noiembrie a doua rectificare bugetară din acest an, ce include alocări financiare suplimentare, cu prioritate pentru sănătate, investiţii, agricultură, politici şi programe finanţate prin bugetele administraţiei publice locale.

Prin rectificarea bugetară se asigură sumele necesare plăţii integrale a drepturilor de asistenţă socială – indemnizaţii pentru creşterea copilului, ajutoare sociale, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoane cu handicap; plata drepturilor salariale aferente personalului bugetar, precum şi pentru plata pensiilor militare recalculate şi restituirea sumelor cuvenite.

De asemenea, Guvernul a adoptat rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, asigurând fondurile necesare pentru plata integrală şi la timp a drepturilor de asigurări sociale.

 

Rectificarea bugetară a fost posibilă ca urmare a creşterii economice peste aşteptări, de 4,8%, faţă de un nivel de 4,1%, estimat prin Legea Bugetului de Stat. Rezultatele economice argumentează şi posibilitatea realizării unui produs intern brut în valoare nominală de 758,5 miliarde lei, faţă de 746,6 miliarde lei cât s-a estimat iniţial.

Trebuie să amintim faptul că vom avea mai puţini şomeri şi că salariul mediu brut este în creştere, de la 2.681 lei, la elaborarea bugetului de stat, la 2.815 lei, cât se estimează la sfârşitul anului.

Această a doua rectificare pozitivă făcută de Guvernul Dacian Cioloş este rezultatul eficienţei în gestionarea banului public, de care a dat dovadă acest executiv. La polul opus, ne aducem aminte de anii consecutivi cu rectificare bugetară negativă a Guvernelor Ponta, rezultat al modului dezastruos în care Partidul Social Democrat a condus ţara.

Rectificări pozitive ale Guvernului Cioloş, rectificări negative ale Guvernului Ponta.

Judeţul Bistriţa-Năsăud va primi 3.442.000 de lei din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, repartizate astfel:

 

– 1.621.000 lei – susţinerea sistemului de protecţie al copilului;

– 1.098.000 lei – susţinerea centrelor de asistenţă socială pentru persoanele cu handicap;

– 81.000 lei –conform prevederilor OUG nr.66-2016;

– 642.000 lei – învăţământul special şi centrele de judeţene de resurse şi asistenţă educaţională;

– 642.000 – salarii,sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora.

 

De asemenea, din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anul 2016, judeţului Bistriţa-Năsăud i-a revenit suma de 18.329.000 lei. Aceasta urmează să fie împărţită de Consiliul Judeţean şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, administraţiilor locale din Bistriţa-Năsăud.

Ţinând cont de faptul că toate instituţiile din Bistriţa-Năsăud, abilitate să repartizeze aceste sume, au la conducere membri PSD, dorim să atragem atenţia ca alocările să fie efectuate strict pe criterii obiective, conform legilor în vigoare, şi nu pe criterii subiective, politice, aşa cum s-a întâmplat până acum.

 Departamentul de Comunicare PNL Bistriţa-Năsăud

(PE)

 

SPUNE-TI PAREREA