Comuna Căianu Mic s-a remarcat din plin, în ultimii patru ani, la capitolul dezvoltare. Oamenii din această localitate au şansa, anul acesta, de a da un parlamentar din rândurile lor. Este vorba de Alexandru Pugna, fiu al satului. Dar susţinerea oamenilor din Căianu Mic se îndreaptă şi către alţi candidaţi PSD, care le-au fost aproape în aceşti patru ani. Primarul comunei, Paul Ştir, vorbeşte, în acest interviu, despre felul în care s-a văzut activitatea parlamentară în viaţa de zi cu zi a oamenilor din comunitatea sa.

Sunteţi un primar care s-a remarcat prin proiectele derulate în comuna Căianu Mic, câtă susţinere aţi găsit în partidul din care faceţi parte pentru a le implementa?
Una dintre cele mai importante caracteristici ale Partidului Social Democrat este spiritul de echipă şi unitatea dintre membrii săi. Un alt aspect important este faptul ca PSD are mereu o perspectivă reală asupra problemelor cu care oamenii se confruntă ş,i ca urmare, este uşor să se faca o prioritizare a problemelor. În PSD am gasit întotdeauna oameni dornici să mă ajute şi vreau să subliniez faptul ca întotdeauna am fost ascultat, iar problemele oamenilor din Căianu Mic au fost luate în considerare de reprezentanţii PSD. Doamna parlamentar Doina Pana şi domnii parlamentari Daniel Suciu şi Ioan Deneş au sprijinit întotdeauna proiectele comunei Căianu Mic. Oamenii de pe Valea Ţiblesului sunt oameni harnici şi întreprinzători, dar ei au nevoie să fie susţinuţi de Guvern, de Consiliul Judeţean şi de alte autorităţi. Ca primar am găsit deschidere în toate instituţiile din judeţ şi am putut atrage finanţare pentru unele dintre cele mai importante şi, în acelaşi timp, de bază nevoi pe care o comunitate le are. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud are un merit deosebit în dezvoltarea din ultimii ani a comunei Căianu Mic. Domnul Radu Moldovan- preşedinte al Consiliului Judeţean şi domnul Alexandru Pugna- vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, au avut întotdeauna şi necondiţionat o uşă deschisă pentru comuna noastră şi şi-au manifestat susţinerea faţă de noi în orice problemă.
Care sunt cele mai importante investiţii finanţate prin fonduri guvermanemtale şi ce impact au avut asupra cetăţenilor?
Toate proiectele implementate în Comuna Căianu Mic au fost necesare şi importante pentru oameni, începând de la amenajarea cursurilor pâraielor, aducţiunile de apă, racordarea la electricitate a unor grupuri de case, lucrări de asfaltare,amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii, amenajare teren de sport, modernizare cămin cultural şi până la modernizarea instituţiilor de învăţământ, toate au fost necesităţi imediate.
Cred că dacă ar fi să aleg  un proiect important acesta ar fi modernizarea si dotarea Liceului Tehnologic „Ion Căian Românul”. Asa cum spuneam anterior avem nevoie si de asfalt şi de spaţii de joacă şi de condiţii decente de trai, dar pe termen lung, cea mai importanta investiţie rămâne investiţia în tineri şi în educaţie. Mi-am dorit să avem în Căianul Mic cea mai modernă instituţie de învăţământ din întreaga zonă de Vest a judeţului Bistriţa-Năsăud şi consider că prin acest proiect am realizat un lucru măreţ şi atât de necesar! La această instituţie de învăţământ vor învăţa peste 450 de tineri în diferite domenii. Dorim să le dăm un start bun în viaţă şi să atragem înapoi pe cei care au plecat din ţară în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit.
teren-de-sport-dobric sediul-primariei scoala-gimnaziala-dobric parc-caianu-mic parc-caianu-mic-3 parc-caianu-mic-2 micorbus imag0357 imag0325 imag0322 gradinita-caianu-mic camin-cultural _eel8487 _eel8469 _eel8452 _eel8450 _eel8448 _eel8439
Care consideraţi că sunt cele mai importante legi susţinute de colegii dvs parlamentari prin care s-a simţit impact la nivel local?
Parlamentarii PSD s-au evidenţiat, în ultimii patru ani printr-o activitatea intensă în Parlamentul României, iar măsurile susţinute de aceştia au fost în ton cu solicitările venite din partea oamenilor şi din partea colegilor primari. Exemplele sunt multe, dar o să amintesc doar câteva: reducerea TVA-ului la alimente, creşterea nivelului subvenţiilor din agricultură, creşterea punctului de pensie, eliminarea taxelor, majorarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor.
Cât de importantă e viitoarea configuraţie a Parlamentului României pentru continuitatea proiectelor de dezvoltare ale administraţiei locale?
Politica şi administraţia publică depind în mare măsură unele de altele, iar o democraţie solidă se construieşte prin instituţii puternice şi independente. Consider că modificările legislative la care a lucrat dl. senator Ioan Deneş au constituit o bază bună pentru realizarea acestui lucru. Întrucât activitatea acestuia s-a concentrat în jurul problemelor de drept al familiei tradiţionale şi ale administraţiei publice locale, domenii puţin accesibile unui public foarte larg de oameni, au făcut ca uneori acesta să fie mai puţin vizibil în spaţiul public, dar vă asigur că astăzi avem o legislaţie îmbunătăţită datorită acestui om! În acest moment, în România se dicută foarte mult despre familie. Cred în valorile creştine şi morale aşa cum au fost ele construite de Dumnezeu şi cred că este foarte important să trimitem în Parlament oameni cu frică de Dumnezeu, care se vor lupta pentru valorile creştinilor şi pentru păstrarea familiei aşa cum a fost creată de Dumnezeu, ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie. M-am întristat foarte mult când am auzit că domnul Klaus Iohannis – preşedintele României şi domnul Dacian Cioloş- primul ministru al României sunt de acord cu cei care solicită acceptarea căsătoriilor între doi bărbaţi şi ne-au îndemnat şi pe noi să fim de acord şi să dăm dovadă de toleranţă şi de acceptare. Eu nu voi accepta niciodată ideea de a se legaliza în România căsătoria între doi bărbaţi şi cred că acum mai mult ca oricând trebuie să ne luptăm pentru a păstra familia aşa cum a fost creată de Dumnezeu. Un astfel de lucru îmi doresc şi eu de la cei care vor fi viitorii parlamentari ai României: să lupte pentru familie şi pentru păstrarea valorilor creştine şi morale care au stat la baza clădirii temeliei poporului român.
Cum a fost colaborarea şi comunicarea cu parlamentarii din acest mandat?
Din activitatea de primar am învăţat că administraţia publică se face pentru oameni şi împreună cu ei. În lipsa comunicării constante şi active se ajunge la tot felul de situaţii care mai târziu devin aproape imposibil de rezolvat. Faptul că în toate chestiunile sensibile care ne-au privit şi pe noi primarii, am fost consultat a reprezentat un avantaj mare în ceea ce priveşte relaţia între mine şi parlamentarii ultimilor 4 ani! Îi apreciez pe fiecare în parte pentru energia şi pasiunea de care au dat dovadă şi modul constructiv în care au înţeles să se implice în rezolvarea problemelor oamenilor.
Ce aşteptări aveţi în calitate de primar, dar şi ca tânăr om politic, de la viitorii colegi parlamentari?
Aş putea spune că am aşteptări mari de la întreg Parlamentul României şi le cer să îşi asume responsabilitatea de a face lucrurile care contează cu adevărat pentru noi ca naţie, pentru noi ca popor aflat în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Mi-ar plăcea să văd un Parlament care votează legi după ce face analize amănunţite şi studii de impact înainte de a adopta anumite măsuri. Aş vrea să văd o schimbare în bine a administraţiei publice locale în care lucrurile parcă de la zi la zi se complică tot mai tare. Reuşim să transpunem în legislaţie naţională directive europene într-o manieră aproape imposibil de aplicat. Îmi doresc de la parlamentarii noştri să propuna şi să susţină modificarea legislaţiei astfel încât oamenii să-şi poata rezolva mult mai uşor problemele şi să nu fie nevoie ca oamenii să stea la cozi sau să se plimbe pe la 10 instituţii pentru a-şi rezolva anumite probleme. De asemenea, îmi doresc ca parlamentarii bistriţeni PSD pe care eu îi voi vota să lupte alături de mine pentru protejarea familiei, pentru creşterea nivelului de trai şi pentru păstrarea şi consolidarea valorilor creştine şi morale. În continuare, aştept deschidere şi susţinere pentru rezolvarea problemelor semenilor noştri, aşa cum au făcut şi până la acest moment.
 
Ce sfaturi aţi avea pentru cei care în următoarea perioadă vor veni în faţa oamenilor pentru a cere un vot de încredere, atât pentru candidaţii la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat?
Să rămână oameni reali şi sinceri şi să continue să se preocupe cu adevărat de problemele pe care oamenii le resimt în fiecare zi şi am toata convingerea ca vor susţine şi mai mult dezvoltarea comunei Căianu Mic.
Ce scor electoral vă doriţi şi de ce este important un procent bun pentru viitorul comunei?
Îmi place sa fiu un om deschis şi transparent. Voi sustine candidaţii la parlamentare propuşi de PSD şi, bineinteles, îmi doresc un rezultat favorabil în acest sens şi la nivelul comunei Căianu Mic. Avem o şansă unică la aceste alegeri. Comuna Căianu Mic, acum, mai mult ca niciodată, poate da un parlamentar în persoana domnului Alexandru Pugna care este fiu al satului. Comuna Căianu Mic este o comunitate unită şi cred că şi la aceste alegeri vom demonstra întregului judeţ că suntem cea mai unită şi puternică comunitate. Doamne ajută!
doina-pana paul-stir-pugna denes daniel-suciu-paul-stir
Sunteţi primar şi, indiferent ce partid se află la guvernare, oamenii vin al dumneavoastră pentru a-şi spune problemele şi a cere soluţii. În calitate de primar, dar şi ca om politic veţi răspunde în faţa cetăţenilor şi pentru activitatea parlamentarilor. De ce giraţi lista de candidaţi PSD?
Activitatea bună avută de parlamentarii PSD în ultimii patru ani se datorează şi modului în care este structurat partidul. Fiecare consilier local, primar sau parlamentar ştie că mereu are susţinere din partea colegilor şi mereu stă ancorat în viaţa de zi cu zi a celor pe care îi reprezintă. Aceste două importante caracteristici fac ca lista de parlamentari PSD să fie alcătuită din oameni cu cea mai mare experienţă şi dorinţă de a aduce o schimbare pozitivă în judeţul Bistriţa-Năsăud.
De această dată alegerea parlamentarilor se va face pe liste. O listă pentru alegerea deputaţilor şi o altă listă pentru alegerea senatorilor. La PSD pe lista cu alegerea deputaţilor, pe primele trei locuri, cu şanse reale de a câştiga, se află doamna Doina Pana şi domnii Daniel Suciu şi Alexandru Pugna – fiu al satului Căianu Mic. Pe lista pentru alegerea senatorilor, la PSD pe primul loc, cu şanse reale de a câştiga se află domnul Ioan Deneş – fiu al Văii Ţibleşului.
Pentru buna colaborare pe care am avut-o până în prezent cu parlamentarii PSD şi pentru tot sprijinul pe care ni l-au acordat, eu, în data de 11 decembrie, voi vota candidaţii PSD la alegerile parlamentare pentru că îmi doresc, cu sprijinul venit din partea lor şi cu ajutorul bunului Dumnezeu, să ducem la bun sfârşit toate proiectele de dezvoltare ale comunei Căianu Mic.
(P.E.)

SPUNE-TI PAREREA