Bistriţeanul Vali Bodea, originar din comuna Rodna, a adus României şi judeţului nostru un titlu greu de obţinut, un titlu pentru care mulţi luptă, devenind campion mondial la kickboxing, la categoria 60 kg. Acesta a participat alături de lotul naţional la ”World Kickboxing Federation (WKF) World Championship 2016” din Italia, competiţie destinată amatorilor, unde au participat 54 de ţări din întreaga lume, acesta desfăşurându-se în Andria. În finala din 11 noiembrie Vali Bodea a obţinut centura de campion mondial.

În spatele acestui titlu este însă o poveste, una care începe acum aproximativ doi ani.

Sportul de performanţă cere multă pasiune, devotament, muncă, sacrificii şi nu în ultimul rând investiţii. Această victorie nu ar avea aceiaşi greutate fără povestea din afara ringului. Fără drumul spre succes momentul culminant poate trece uşor, dar după doi ani de muncă asiduă, după înfrângeri dureroase, după piedici, un astfel de titlu, o asemenea victorie, e mai mult decât o răsplată.

Vali Bodea, e un tânăr de 26 de ani, care a învăţat de mic să lupte pentru visele sale. A crescut la poalele Munţilor Rodnei, în comuna Rodna, într-o familie simplă, care l-a învăţat să preţuiască munca, să respecte oamenii şi să dea tot ce are mai bun din el în absolut tot ceea ce face. A fost tot timpul un om activ, practicând diferite sporturi, fotbal,  karate şi abia de curând kickbox.

După câţiva ani buni de pauză în practicarea vreunui sport, acum aproximativ doi ani Vali Bodea a început să practice kickbox. Dintr-un hobby a devenit un sport de care se pare că e îndrăgostit.  S-a antrenat singur, a început să participe la competiţii şi rezultatele nu au întârziat să apară. Din sportiv a ajuns în urmă cu un an şi antrenor, adunând zeci de copii şi tineri din Rodna în sală, alături de el. Aşa s-a născut clubul C.S Kickboxing Rodna, unde se antrenează acum peste 50 de tineri, mulţi dintre ei ajungând în ring la diferite competiţii de unde s-au întors acasă victorioşi.

Aceasta este, foarte pe scurt, povestea lui Vali Bodea, un tânăr visător, dar ambiţios, care, deşi nu a fost susţinut, motivat şi încurajat să continue, nu a cedat şi acum a demonstrat tuturor celor care s-au îndoit de el că e un luptător şi mai mult decât atât un campion, unul mondial.

La WKF World Championship din Italia, România s-a prezentat cu 17 sportivi, majoritatea din Bucureşti, dar printre ei s-au numărat şi doi bistriţeni, Vali Bodea din Rodna şi Viorel Rimbulea din Maieru, ambii legitimaţi la C.S Kickboxing Rodna.

Viorel Rimbulea a intrat în ring la două categorii, categoria 75 kg şi + 80 Kg, reuşind să ocupe locul III la ambele, iar Vali Bodea, la categoria 60 kg a obţinut locul I.

”Am plecat în Italia pe 5 noiembrie, alături de lotul naţional condus de domnul Florin Mînă. Am venit acasă cu un rezultat uimitor pentru mine ca şi sportiv, nu m-am aşteptat, dar încrederea a venit acolo şi am luat centura mondială. Am învăţat să îmi controlez emoţiile în ring, e mai greu când trebuie să vorbesc despre aceste trăiri”, explică Vali Bodea, care a acordat un interviu pentru observatorbn.ro.

Rep: Cum ai ajuns la lotul Naţional?

Vali Bodea: Am participat la o gală în Bucureşti, organizată de domnul Florin Mînă, preşedintele World Kickboxing Federation (WKF) – România, grand master 7 Dan. Acolo m-a remarcat. Am fost apoi plecat în cantonament cu lotul naţional, timp de două săptămâni, în Argeş. Acolo m-am pregătit pentru prima dată cu antrenor, alături de ceilalţi sportivi. A fost o şansă de care am ştiut să profit şi să joc, să mă pun în valoare.

Rep: Cum ai ajuns să practici kickbox?

Vali Bodea: Am jucat fotbal în trecut, la echipa Minerul Rodna, dar mi s-a părut că un sport individual măatrage mai mult. Practic înveţi să îţi asumi înfrângerile şi reuşitele, e mult mai dulce de savurat un rezultat individual. Am făcut şi un stil de karate vreo 10 ani, iar apoi am începu aici la Bistriţa să fac kickbox. Fiind Bistriţa la peste 60 km de Rodna, unde locuiesc, îmi era greu să vin la antrenamente, aşa că am renunţat, dar nu de tot, practic am început să mă pregătesc singur. Încet s-au strâns doi, trei tineri în jurul meu, au începu să vină copii şi aşa suntem acum peste 40 de sportivi care facem kickbox la Rodna, avem şi nivel de începători, dar şi de categoria profesionişti. Mergem la competiţii în ţară, acolo unde suntem invitaţi. Rezultatele sunt pe măsura antrenamentelor, avem rezultate foarte bune. M-am prezentat în competiţii cu 10 sportivi, din care 8 au ieşit învingători.

Rep: Cine vă susţine, pe lângă pasiune şi muncă pentru competiţii e nevoie şi de resurse materiale?

Vali Bodea:Părinţii sunt cei care îşi asumă o mare parte a cheltuielilor. Ei văd dragostea copiilor pentru acest sport, suntem o mare familie şi susţinerea lor e necesară. Mai găsim şi sponsori, ne ajută şi prietenii. E mai uşor acum când se văd rezultate, dar începutul a fost greu.

Rep: Cine te-a susţinut în drumul spre titlul mondial?

Vali Bodea: Mi-au fost aproape prietenii, printre care Tinu Grapini şi Octavian Iugan, dar în primul rând eu. Au fost cheltuieli foarte mari, ca lumea să creadă în mine, am făcut multe sacrificii şi am investit mult. M-am bazat pe sprijinul celor dragi, care m-au înţeles şi au crezut în mine, chiar dacă am începu cu stângul în acest sport, cu două înfrângeri. Au urmat apoi 6 meciuri, din care nu am pierdut niciunul. Sunt mândru de mine, deoarece nu a investit nimeni în mine, nu am avut un antrenor care să îşi ocupe timpul cu mine. Eu sunt în sală alături de copii, mă antrenez cu ei şi seara singur, eu văd greşelile lor, dar mi-e greu să le văd pe ale mele. Totuşi se întâmplă lucruri care îmi lărgesc orizonturile, cum a fost în cantonament, când m-am perfecţionat alături de profesionişti, văd că se poate. Acum trecem şi peste acest titlu, s-a stabilit locaţia pentru campionatul european de la anul, în Grecia, o să merg şi acolo, deci mă pregătesc în continuare. Sper să mă ajute Dumnezeu să fiu sănătos şi sigur o să mă întorc cu un rezultat bun.

Rep: Acum vorbeşti destul de detaşat de titlul mondial, ai deja planuri pentru viitoare competiţii, dar ce sentimente te-au încercat când ai obţinut această victorie, e cea mai importantă de până acum?

Vali Bodea: Am plecat de acasă gândindu-mă la un loc III, să zicem că acesta era ţelul meu. Mă mulţumeam cu un loc III mondial, să reprezint România pe podium. După ce am trecut de semifinale, nu m-am putut opri, am dat înainte pentru locul I. Am luptat în finală cu un italian, am ajuns la finalul partidei şi arbitrii fiind italieni, vă spun sincer că nu mă aşteptam. Mi-am spus în minte: Doamne cum vrei Tu aşa să fie! Când mi-a ridicat arbitru mâna … nu m-am aşteptat. Am trăit un sentiment unic, o mare bucurie. A fost un meci echilibrat, se pare că am punctat şi am fost mai bun. Dar trecem peste, este acum o amintire, o centură, care va fi expusă la sală pentru a-i motiva pe cei mici, care m-au aşteptat la sală cu mari emoţii, s-au bucurat alături de mine. Pentru mine ei sunt cei mai importanţi, să se simtă bine, să mă vadă ca un model.

Rep: Deci nu ai luptat doar pentru tine, pentru faimă şi glorie, ai reprezentat România, judeţul şi Rodna, într-o competiţie în care ai văzut sportivi susţinuţi şi motivaţi. Cum ţi s-a părut diferenţa dintre ţări?

Vali Bodea: Noi mergem înainte din spiritul de luptător, e singurul care ne face să continuăm. Vrem rezultate, un palmares de luptător, dar şi amintiri frumoase, deşi e greu. Am văzut loturile altor ţări, căci au participat 54 de ţări din întreaga lume, amintesc Brazilia, Argentina, China, Franţa, Austria, Iran, Canada, Egipt, Irlanda,  şi bineînţeles Statele Unite. Aveau loturile staffuri cu antrenori, psihologi, medici, aveau absolut tot, atât logistică
materială, cât şi umană. Nu e susţinut sportul în România, aşa că indiferent cum am ajuns acolo, cu câte eforturi am depus şi toate greutăţile, e bine că am ajuns acolo şi că am obţinut un rezultat foarte bun. Eu fac ceea ce fac de dragul sportului, nu pentru bani nu pentru glorie şi lauri. Este un hobby, care mă împlineşte. Am copii cu perspectivă la club, care pe viitor vor ajunge la Europene şi Mondiale. Vor avea rezultate bune căci pun suflet, ei se bucură de meci indiferent de rezultat, aşa vor performa.

Rep: De ce alegi să rămâi la Rodna?

Vali Bodea: E locul în care m-am născut, oamenii pe care îi iubesc, copiii de care m-am ataşat. Acolo am început să fac asta şi acolo o să termin, dar peste foarte

mulţi ani. Îmi place unde sunt, nu mă atrage altă zonă, alte cluburi. Îmi este bine. Copiii trag foarte mult, sunt ambiţioşi, sunt de la munte, unde e aer curat şi fac performanţă. Vreau eu să fac ceva pentru rodneni. Suntem la început, dar e promiţător. Avem peste 50 de locuri I aduse la Rodna, suntem la al doilea perete ce îl umplem cu medalii, copiii nu vor să le ducă acasă, vor să le vadă la sală.Sunt sportivi foarte buni ce ar trebui motivaţi. Rezultate sunt şi vin, avem cu ce ne mândri. Sportivii nu aşteaptă nimic, dar e bine să fie motivaţi. Aşa că mulţumesc din suflet tuturor celor care până acum ne-au sprijinit, sub orice formă. Mulţumiri şi administraţiei locale, bunul meu prieten Tinu Grapini, ne este aproape, dar şi domnului Octavian Iugan, care ne-a sponsorizat cu echipament personalizat pentru competiţii. Înainte mergeam la competiţii îmbrăcaţi ca şi spectatorii, acum avem treninguri, arătăm ca o echipă, ca sportivii profesionişti. Sunt gesturi care contează, care îi motivează pe copii, dar cel mai important este să ne permitem să participăm la competiţii.

Rep: Un sfat pentru sportivi?

Vali Bodea: Nu vreau să sugerez nimănui neapărat să facă kickbox, dar le sugerez tuturor să facă sport, indiferent de ce gen. Sportul înseamnă sănătate, te educă, te formează, stă la baza unor legături umane, la baza unor prietenii adevărate, a unor colective care sunt ca nişte familii. Într-un astfel de mediu, se face performanţă. Celor care antrenează nu le pot spune decât că trebuie să fie tari, căci e un drum greu, este o pasiune care te solicită şi e greu să trăieşti din asta, majoritatea fac asta după un job principal. În sala de sport atât antrenorii, cât şi sportivii trebuie să fie deconectaţi, să fie cu mintea limpede, să se bucure de timpul petrecut
acolo şi să dea tot timpul ce au mai bun.

Rep: Ce transmiţi publicului larg, care vede în ring multă violenţă?

Vali Bodea: Este un sport de contact, vei nu vrei apar accidentări, dar încercăm să-i învăţăm pe copii să se ferească, să fie siguri pe ei, să fie disciplinaţi şi înţelepţi. Trebuie să înţeleagă oamenii că nu suntem golani, nu e vorba de a promova violenţa. Suntem educaţi, disciplinaţi şi dăm dovadă prin ceea ce facem şi prin comportamentul din afară ringului şi a sălii de antrenament că suntem sportivi. Eu zic că atâta timp cât la finalul meciului sportivii, chiar dacă sângerează, se iau în braţe, îşi mulţumesc pentru oportunitate, îşi dau mâna, fără invidii, ură şi injurii e vorba despre altceva nu violenţă. Trebuie să participe oamenii la gale, să vadă spectacolul, tehnicile, lupta din ring, căci dincolo de ring, sunt prietenii, e un sport frumos, care uneşte oameni.

SPUNE-TI PAREREA