Momente încărcate de emoţie în ultima seară din cadrul vizitei pe care reprezentanţii comunei Rodna au efectuat-o în localitatea Illgau, din Elveţia. Gazdele le-au pregătit românilor un moment special, iar rodnenii le-au prezentat surprize tradiţionale, de la celebra brânză din bărbânţă, până la o demonstraţie de dans tradiţional românesc.
Primarul localităţii Illgau, Markus Burgler, împreună cu consilierii locali elveţieni, au pregătit o cină specială în ultima seară din cadrul vizitei. Conform tradiţiei, cei prezenţi la masă au fost serviţi de primarii celor două localităţi, Valentin Grapini, respectiv Markus Burgler.
După masă, primarul Valentin Grapini şi consilierii din Rodna le-au oferit cadouri speciale omologilor din Elveţia. Au adus din România trei bărbânţe tradiţionale de lemn, cu brânză de oaie, dar şi trei clopuri cu pene de păun şi linguri de lemn. De asemenea, toţi consilierii elveţieni au primit plachete din ceramică cu stema Rodnei, câte un album cu fotografii reprezentative din comună şi harta Parcului Naţional Munţii Rodnei, toate realizate special pentru acest eveniment.
De asemenea, primarul Valentin Grapini i-a oferit primarului Markus Burgler o invitaţie oficială din partea Consiliului Local şi a Primăriei Rodna.
“Am avut o şedere foarte plăcută în această comunitate şi foarte benefică din punct de vedere administrativ iar ceea ce am văzut aici ne dorim şi noi să avem în comunităţile din care facem parte. Din păcate, legislaţia nu ne permite să facem multe lucruri pe care le-am văzut aici, dar sperăm ca bunul Dumnezeu să le dea minte politicienilor şi să facă ceea ce trebuie pentru oameni. Am descoperit că ne asemănăm foarte mult, atât din punct de vedere geografic şi aproape cultural, pentru că în comunitatea noastră avem 600 de romano-catolici şi nu suntem străini de această tradiţie. Avem o comunitate mare, frumoasă şi pe care vă invităm să o vizitaţi. Am îndrăznit să venim aici cu brânză. De asemenea, vă ofer ceea ce se poartă în zile de sărbătoare cu cinste şi onoare, de la străbunii mei (n.r. – clop cu pană de păun). Din partea Consiliului Local Rodna şi a comunităţii Rodna, am fost mandatat de aceşti oameni să vă invit oficial în comuna noastră”, a spus primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, care i-a prezentat pe toţi membrii delegaţiei din Rodna.
“Primesc cu plăcere această invitaţie. Noi o să încercăm să planificăm o astfel de călătorie, pentru a veni în întâmpinarea invitaţiei, cu o planificare pentru luna iulie 2017. Am trăit câteva zile minunate şi deosebite cu aceşti prieteni minunaţi din România. De asemenea, pentru noi a fost o mare surpriză, pentru că am rămas surprinşi de prietenia cu care aţi venit şi de interesul pe care l-aţi arătat, faţă de modul în care funcţionează întreaga comunitate de aici. Şi noi, ca şi dumneavoastră, am trecut şi prin momente grele de-a lungul timpului, dar ştim că numai împreună şi cu cinste, putem face o politică bine implementată, care se reflectă în întreaga comunitate (…)  Eu cunosc foarte bine prietenia şi ospitalitatea românească şi mi-am adus încă o dată aminte de prietenia românilor, pe care am simţit-o când am fost în România. Pentru că, chiar dacă suntem primari, ne place viaţa simplă şi ne bucurăm de mămăligă, sarmale şi ciorbă de burtă… şi puţină ţuică”, le-a transmis primarul localităţii Illgau rodnenilor prezenţi în Elveţia.
Primarul Markus  Burgler le-a oferit o băutură specială făcută în Illgau iar la final i-a înmânat primarului Valentin Grapini un steag al Elveţiei, având pe el o poză comună cu rodnenii, din prima zi în Illgau. Steagul va fi ancorat la Primăria comunei Rodna. De altfel, pe clădirea Primăriei Illgau se află un steag al României.
Seara s-a încheiat cu muzică tradiţională, cântată live, la instrumente, de elveţieni, dar şi cu o demonstraţie de joc românesc, oferită de rodneni. A fost ultima zi din cadrul vizitei delegaţiei comunei Rodna în Illgau, vizită în cardul căreia s-au pus bazele înfrăţirii dintre cele două localităţi.
 

SPUNE-TI PAREREA