.

Mărturii cutremurătoare despre viaţa lui Gheorghe Paşca, împuşcat de Securitate la Bichigiu (FOTO-VIDEO)

25.07.2016 12:31:17 | Autor: Augustin Danci Categoria: Actualitate
Vizualizări: 7248 | Comentarii: 6

Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus sunt doi dintre luptătorii anticomunişti care au murit împuşcaţi de Securitate, în judeţul Bistriţa-Năsăud. Cei doi au fost ucişi de Securitatea Comunistă în anul 1956, în urma unei confruntări armate care a avut loc în apropierea satului Bichigiu.

De-a lungul timpului, au apărut mai multe mărturii legate de lupta lui Gheorghe Paşca împotriva comunismului. Acesta a trăit într-un buncăr de piatră, în munţi.

Gheorghe Rus este unul dintre cei care au trăit evenimentele care au dus la uciderea lui Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus, fiind văr cu cel din urmă. Acesta povesteşte cum erau prinşi şi torturaţi luptătorii anticomunişti şi cum a fost ucis Gheorghe Paşca.

"L-a dus în Telciu şi l-a băgat într-un beci şi i-a pus două găleţi de apă pe picioare, iarna. De acolo l-a dus la Dej, apoi la Floreşti. L-au torturat, i-au smuls unghiile, ca să îi spună locaţia buncărului", povesteşte Gheorghe Rus.

Mărturiile cutremurătoare le puteţi vedea în video-ul de mai jos. 


Gheorghe Paşca s-a născut la 13 aprilie 1901 în localitatea Săliştea de Sus, jud. Maramureş. Părintii săi au fost Gavrilă şi Maria, aceştia având împreună 12 copii. Gheorghe Paşca avea ca preocupări principale dogăritul, albinăritul şi mai ales vânătoarea, fiind un bun cunoscător al munţilor şi pădurilor din zona Maramureşului. Treptat, a ajuns la o stare materială relativ prosperă, devenind o persoană cunoscută în zonă, la aceasta contribuind hotărâtor prestigiul şi popularitatea sa, calităţile sale de vânator vestit, dar şi cununarea multor familii tinere din zonă. A fost căsătorit cu Anisia, cu care însă nu a avut copii.

Potrivit unor mărturii, Gheorghe Paşca a intrat în vara anului 1946 în conflict cu autorităţile, ca urmare a refuzului său de a-şi preda puşca de vânătoare cu luneta, aşa cum erau dispoziţiile legale de atunci. Căutat apoi de Siguranţa Statului, şi-a părăsit gospodăria şi s-a refugiat în munţi. Alte mărturii susţin că Paşca îi detesta pe comunişti, manifestându-se în mai multe rânduri deschis împotriva acestora. Oricum, el a devenit destul de repede un proscris pentru regimul comunist. Presiunile asupra membrilor familiei Paşca aveau să fie tot mai puternice în perioada următoare, ceea ce l-a determinat şi pe fratele său Dumitru să-şi părăsească locuinţa şi să se alăture lui Gheorghe Paşca, în 1949. Concomitent, în comuna învecinată, Dragomireşti, au fost depistate persoanele implicate în organizaţia „Lupta împotriva comunismului”, acestea fiind nevoite să se refugieze în munţi. Pentru o scurtă perioadă de timp, fraţii Paşca s-au integrat în acest grup, însă dupa uciderea lui Dumitru de către securişti, în februarie 1950, Gheorghe Paşca a preferat să reziste mai mult izolat, sporindu-şi astfel şansele de supravieţuire. A păstrat însă legătura cu membrii acestei organizaţii, furnizându-le informaţii, arme şi muniţii până la anihilarea treptată a tuturor componenţilor grupului.

În continuare, au existat mai multe tentative ale Securităţii pentru a-l captura pe Paşca, însă acesta a reuşit să le dejoace. În decembrie 1950, Securitatea a trimis-o în munţi pe Ioana Vlad, o tânără din Saliştea de Sus, pentru a-l găsi pe Paşca şi a comunica locul în care acesta se afla. Ioana era născuta în 1925 şi se cunoştea de mai mult timp cu Paşca, pe care l-a sprijinit clandestin în mai multe rânduri. Acesta a lămurit-o însă să nu se mai întoarcă în sat şi să rămână alături de el. Cei doi au trait împreună pâna în iunie 1953, în acest timp năşcându-se o fetiţă, Ioana, şi se aştepta un al doilea copil. Au locuit mai mult într-un bordei săpat în Magura Telciului, un loc situat în zona comunei Telciu. Pe baza unor informaţii obţinute de la un localnic, în iunie 1953 trupele de securitate i-au împresurat pe cei doi în timp ce se aflau în acel bordei. Ioana Vlad a fost prinsă, însă Gheorghe Paşca a reuşit să scape. Ioana Vlad a trecut prin interogatoriile Securităţii şi a fost închisă la penitenciarul din Satu Mare unde, la 23 august 1953, a născut al doilea copil, pe Gheorghe. După patru luni de detenţie, Ioana Vlad a fost eliberată şi s-a reîntors acasă, fiind ţinută permanent sub observaţie. În anii ce au urmat, Gheorghe Paşca şi-a vizitat pe ascuns, în mai multe rânduri, familia. Securitatea supraveghea cu maximă atenţie zona în care activa partizanul, controlând şi interogând orice persoană suspectată ca ar fi în legatură cu el, uneori recurgând chiar şi la tortură pentru a forţa oamenii sa vorbească.

La începutul anului 1955, Gheorghe Paşca s-a stabilit într-un adăpost amenajat într-o pădure din apropierea satului Bichigiu, comuna Telciu, localitate situată în partea de sud a Munţilor Tibles, la 23 de km spre nord-vest faţă de oraşul Năsăud. Lui Paşca i se alăturase în primavăra acelui an un tânaăr din Bichigiu, Gavrilă Rus, născut în 1934, ce dezertase din armată în timpul efectuării stagiului militar, fiind încorporat la o unitate de muncă. Acesta era fiul lui Mihăila Rus, un cunoscut gospodar din localitate ce era considerat de autorităţi drept chiabur. Mihăila Rus a fost persoana care i-a sprijinit constant pe cei doi fugari, aprovizionându-i permanent cu alimente şi cu cele necesare traiului în pădure. 

Pentru acest lucru, el a fost arestat şi torturat de Securitate la Năsăud, fiind determinat să marturiseasca locul unde se aflau ascunşi cei doi partizani. Se cunoaşte că Securitatea a organizat în zona satului Bichigiu o amplă actiune pentru prinderea şi lichidarea celor doi fugari. În ziua de 5 februarie 1956, mai multe cadre operative însoţite de trupe de la Batalionul de Securitate din Floreşti-Cluj au fost deplasate şi desfăşurate pentru blocarea şi cercetarea zonei. Acţiunea s-a desfăşurat cu rapiditate şi partizanii au fost luaţi prin surprindere. În urma confruntării armate, în condiţii controversate şi încă nelamurite pe deplin, Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus au fost ucişi prin împuşcare.

Cadavrele celor doua victime au fost transportate în aceeaşi zi la sediul Securităţii din Năsăud, unde au fost ţinute vreme de câteva zile pentru a putea fi văzute de localnici, fiind apoi îngropate în cimitirul oraşului. 

Majoritatea mărturiilor indică faptul că trupurile victimelor au fost introduse într-o groapă comună, însa trebuie avută în vedere şi varianta, susţinută de unii, după care înhumarile s-au facut în doua gropi aflate în plan alaturat. Moartea lui Gheorghe Paşca şi Gavrilă Rus a fost consemnată în Registrul Stării Civile de la Primăria oraşului Nasaud la data de 6 februarie 1956.

În 2014, osemitele celor doi au fost deshumate de istoricii şi arheologii de la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca şi de specialiştii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi reînhumate cu ritual religios.
.
Comentarii (6) Adaugă comentariu
comunismul
trimis de xxx la 11.08.2016 ora 07:06:35
Toata lumea condamna comunismul dar nimeni nu recunoaste ca 1 din 3 romani era turnator la securitate!Oameni ca Pasca au murit pentru libertate dar libertatea a fost sugrumata tot de acest popor care a intretinut acel sistem mizerabil si il sustin si pe cel actual!

Lista informatorilor
trimis de BOBO la 07.08.2016 ora 22:23:24
Lista informatorilor care au colaborat cu Securitatea între anii 1953-1956 pentru uciderea luptătorului anticomunist Gheorghe Paşca:
1.Cucura Macedon....Tîrlişiua..nume conspirativ’’ Piatra Constantin’’
2.Ilieşi Ioan…..Valea Fiezelului... nume conspirativ’’Gavrilă’’
3.Bojor Rem…Găureni... nume conspirativ’’Dorel Ioan’’
4.Filip Gavrilă….Bichigiu... nume conspirativ ’’Bradul’’
5.Telceanu Gheorghe…Telciu… nume conspirativ ’’Pescăruş’’
6.Pintea Ioan….Suplai…. nume conspirativ ’’Fluieraş Gheorghe’’
7.Pupeză Gavrilă…Telciu... nume conspirativ ’’Pădurarul ’’
8.Todică Ioan…Telciu…. nume conspirativ ’’Porumb Ioan ’’
9.Filip Vasile…Bichigiu… nume conspirativ ’’Pupeză Vasile’’
10.Jugan Ioan…Bichigiu…. nume conspirativ ’’Ursu Ioan ’’
11.Dolha Leon…Bichigiu… nume conspirativ ’’Ionel Aurel’’
12.Bondane Ioan…Bichigiu… nume conspirativ ’’Petre Nicolae’’

DOAMNA POPESCU
trimis de EU la 26.07.2016 ora 09:03:52
CUM E VREMEA PE LA BUCURESTI ? TRAIESTE PREOTEASA LUI BONDANE ?

marturii cutremuratoare .....
trimis de ana popescu miron la 26.07.2016 ora 05:53:42
Sunt nascuta in com TELCIU si-mi amintesc de tot ce povestiti in acest articol .Pasca era socotit de catre localnici ca fiind UN OM PUTERNIC ,VITEAZ .Eram copil si-mi amintesc ca se vorbea in soapta de bravurile lui .Lumea se bucura de fiecare data cand reusea sa scape de urmaritori .Dupa ce a fost impuscat a fost depus peste niste crengi de copac intr=o sanie si plimbat prin toate comunele din jurul Nasaudului ca un exeplu negativ Ceva de genul ---_VEDETI DACA NU SUNTETI CU NOI COMUNISTII, ASA PATITI ! A fost scuipat si batjocorit in tot felul
A fost o tragedie mare atunci.Iesea lumea pe la porti sa-l vada mort .
Surpriza extrem de mare pentru mine este faptul ca preotul BONDANE ION ,cu a carui sotie sunt ruda (ca mai traieste ) a fost turnator la securitate .Nu-mi vine sa cred .A picat ca un trasnet aceasta veste pentru mine Noi l-am iubit pe acest preot si pana a murit noi (fam mea ), plecam de sarbatorile de craciun din BUCURESTI sa le petrecem impreuna.Si parintii mei erau considerati drept chiaburi si fiind ruda cu noi preotul se ,,jeluiau ,,de toate necazurile LUI si preotului HENCIU VALER .Vai nu pot sa cred ! Fam mea MIRON a fost extrem de chinuita de comunisti .Viata ,mai ales a mamei mele ,MIRON NASTASIA a fost UN ROMAN SANGEROS.Ar fii culmea sa descoperim cine stie ce si despre noi ........ .Nu pot sa cred ..... Nu poate fii adevarat !

asa e
trimis de Gusti Danci la 25.07.2016 ora 15:17:51
aveţi dreptate, mulţumim!

O mica corectie
trimis de badea Vasile la 25.07.2016 ora 14:05:05
Cu un mic amendament,care nu stirbeste cu nimic valoarea articolului. Cel dus in Telciu si torturat de securitate in beciul Militiei prin turnarea de papa rece pe picioare in mijlocul iernii geroase NU a fost Gavrila Rus din Bichigiu colegul lui Pasca si varul povestitorului ci tata haiducului Gavrila badea Mihaila si deci unchiul excelentului povestitor Gheorghe Rus.Felicitari parintelui Vasile Rus ptr documentare.

.

"Împreună sfidăm legile!" Traian Ogâgău a refuzat să i se pună fiola în trafic şi s-a ales cu dosar penal!

27.11.2016 15:01:35 | Autor: Observator Categoria: Actualitate
Vizualizări: 3930 |

Să faci ce zice primarul, nu ce face primarul! Primarul oraşului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, s-a ales cu un dosar penal după ce a fost prins în trafic de poliţişti şi a refuzat să fie testat pentru consumul de alcool. Citeşte mai departe ...

.

Alertă meteo de vreme rea! Ninsoare şi frig accentuat în Bistriţa-Năsăud

27.11.2016 11:52:23 | Autor: Observator Categoria: Actualitate
Vizualizări: 1486 |

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineaţă, o informare meteorologică de vreme rea, valabilă de duminică de la ora 16.00 până marţi la ora 23.00.

Citeşte mai departe ...

.

Crina Cârcu, profesoara de religie bolnavă de cancer, a murit

27.11.2016 09:31:57 | Autor: Veronica Petruţ Categoria: Actualitate
Vizualizări: 5589 |

În urmă cu un an, Crina Cârcu, o profesoară de religie din Bistriţa, cerea ajutorul semenilor pentru a învinge lupta cu o boală cruntă, cancerul. Din păcate, Crina s-a stins din viaţă ieri, lăsând în urmă un soţ îndurerat şi doi copii. Citeşte mai departe ...

.

Câţi bani a adunat Protopopiatul Ortodox Bistriţa pentru sinistraţii de pe Arţarilor

26.11.2016 11:04:26 | Autor: Veronica Petruţ Categoria: Actualitate
Vizualizări: 1096 |

La iniţiativa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, Protopopiatul Ortodox Bistriţa a adunat o sumă de bani pentru reabilitarea blocului de pe strada Arţarilor, afectat de o explozie puternică în data de 20 octombrie.  Citeşte mai departe ...

.

Şi privaţii pot da liber angajaţilor în 2 decembrie! Ce sancţiuni riscă angajatorii care nu respectă zilele libere legale

25.11.2016 15:20:33 | Autor: Observator Categoria: Actualitate
Vizualizări: 1373 |

După ce Guvernul a hotărât că 2 decembrie va fi zi liberă pentru bugetari, pentru a nu lăsa o zi lucrătoare între 30 noiembrie,1 decembrie şi sfârşitul de săptămână, ajungându-se astfel la o mini-vacanţă de 5 zile entru bugetari, apar nemulţumiri în mediul privat. Citeşte mai departe ...

.

Peştera Izvorul Tăuşoarelor e închisă! Tavanul s-a prăbuşit, e un pericol pentru speologi

25.11.2016 14:15:56 | Autor: Observator Categoria: Actualitate
Vizualizări: 985 |

Cu ocazia campaniei de inventariere a populaţiilor de chiroptere aflate în hibernare în Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor s-a constatat o nouă prăbuşire a tavanului peşterii, în zona vestibulară. Prăbuşirile constau în blocuri de calcar cu latura de peste un metru şi cu un total estimat la 15 tone. Au fost afectate şi deteriorate grav echipările de acces în peşteră din zona vestibulară (scară de inox de 12 metri). Circumferinţa galeriei de acces a fost redusă de la 6 metri pătraţi la mai puţin de 1 metru pătrat, existând riscul ca o viitoare prăbuşire să ducă la închiderea completă a peşterii şi la izolarea în interior a speologilor. Citeşte mai departe ...

.

Se fac 40 de locuinţe ANL pentru medici. Radu Moldovan: "Sunt interesaţi şi medicii să vină la Bistriţa"

25.11.2016 13:57:04 | Autor: Augustin Danci Categoria: Actualitate
Vizualizări: 1311 |

În Bistriţa se vor construi 40 de locuinţe ANL pentru medici. Anunţul a fost făcut astăzi de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, prezent la inaugurarea noului Serviciu de Medicină Legală. Citeşte mai departe ...

.

S-a inaugurat noul sediu al Serviciului Judeţean de Medicină Legală (FOTO)

25.11.2016 12:47:21 | Autor: Augustin Danci Categoria: Actualitate
Vizualizări: 1262 |

Noul sediu al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bistriţa-Năsăud a fost inaugurat astăzi. Investiţia a fost realizată din fonduri de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Citeşte mai departe ...

.

Un pompier din Năsăud a salvat o căprioară

24.11.2016 18:09:34 | Autor: Veronica Petruţ Categoria: Actualitate
Vizualizări: 626 |

Flaviu Tabără, un salvator din cadrul Secţiei de Pompieri Năsăud a găzduit în casa lui o căprioară care a ajuns aseară într-o zonă locuită din cartierul Liviu Rebreanu. 

Citeşte mai departe ...

.

AJOFM. Modificări legislative care vin în sprijinul şomerilor şi al angajatorilor

24.11.2016 13:35:13 | Autor: Observator Categoria: Actualitate
Vizualizări: 832 |


Au fost adoptate noi măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, ce vor intra în vigoare la începutul lunii decembrie 2016. Sunt introduse noi servicii acordate şomerilor, creşte cuantumul primelor de mobilitate, este introdusă prima de activare, cresc subvenţiile acordate agenţilor economici pentru angajarea şomerilor.
Citeşte mai departe ...

.
.
.
Ultimele Ştiri
.
Ultimele comentarii
.