O idee inedită, a administraţiei locale din Sânmihaiu de Câmpie, a fost pusă în practică de primarul Ioan Mate, în colaborare cu Livia Muscar, învăţătoare în sat şi păstrătoare a tradiţiilor populare străvechi.

Fosta clădire în care a funcţionat Primăria a fost transformată într-un veritabil Muzeu al Satului, care a fost inaugurat cu ocazia Zilelor Comunei.

Obiectele tradiţionale de la muzeu au fost adunate cu răbdare, de Livia Muscar şi fiul său, Ioan Cosmin, aceştia recondiţionându-le cu migală. „Am umblat pe toate satele, am adunat obiecte vechi, tradiţionale, le-am recondiţionat şi am realizat acest muzeu particular al nostru, pe care l-am mutat în fostul sediu al Primăriei”, povesteşte doamna Livia.

„În muzeu se vede procesul de prelucrare a cânepii, de la seminţe, la produsul finit, la cămăşi. Avem războiul de ţesut şi legănuţul, dar şi un opaiţ cu seu, la care lucrau. Opaiţul era înainte de lămpaş şi de lampă”, spune Livia Muscar.

„Am realizat acest muzeu cu scopul de a păstra şi promova tradiţiile locale, din comunitatea noastră. Muzeul poate fi vizitat de toţi cei care doresc să vadă obiecte rare, tradiţionale”, a spus primarul Ioan Mate.

Muzeul cuprinde obiecte tradiţionale, vechi de peste un secol. Printre lucrurile care se găsesc în Muzeul Satului de la Sânmihaiu de Câmpie, se află şi o pereche de ochelari, cu lentile vechi de peste 100 de ani.

Nu lipsesc costumele populare, vase de lut, icoane, tablouri, poze vechi din comună, dar şi un costum de mireasă.

1 COMENTARIU

  1. Felicitări pentru muzeu! Pe măsură ce va trece vremea va fi tot mai valoros!
    Multe salutări de la nepoata fostului preot, Octavian Băieșiu! Trei ani din copilăria mea am fost nepoata popii din Sînmihaiul de Câmpie!
    Mult succes în tot ceea ce v-ați propus!

SPUNE-TI PAREREA