Obiceiul agrar Înstruțatul Boului, un spectacol pitoresc specific anumitor zone din Bistrița-Năsăud, va fi reluat și anul acesta, de sărbătoarea Rusaliilor, în satul Figa de lângă Beclean.

Figa și Căianu Mic sunt localitățile care păstrează cu sfințenie această tradiție, veche de sute de ani.

Boul, care, pe vremuri, era proprietatea celui mai înstărit om din sat, este împodobit cu flori de către băieți din sat, și apoi plimbat pe ulițe. Fetele care reușesc să prindă boul se vor căsători în anul care vine, spune tradiția.

În vechime, obiceiul avea legătură cu bucuria întâmpinării verii, dar și cu previziunile privind măritișul. Astăzi, Înstruțatul Boului este un spectacol la care participă tot satul, primarul și oficialitățile și are, mai mult, rolul unei atracții turistice.

Anul acesta, Înstruțatul Boului va fi un ritual care va ține două zile, la Figa. Sâmbătă, 15 iunie, va fi ziua dedicată realizării coroanei de flori care va împodobi boul. Coroana este realizată de tineri, urmând ca duminică, 16 iunie, în ziua de Rusalii, să se desfășoare ritualul de înstruțare a boului, conform tradiției.

SPUNE-TI PAREREA