Pentru a menține cetățenii informați cu privire la pericolul răspândirii virusului pestei porcine africane, dar și pentru a sublinia măsurile de prevenire și combatere a PPA, prefectul județului, Ovidiu Victor Frenț, împreună cu directorul DSVSA, Ioan Bogolin, au organizat o conferință de presă.

“Am considerat că este important să menționăm în mod specific acțiunile de combatere și prevenire a PPA și să oferim amănunte pentru a nu crea îngrijorare la nivelul crescătorilor de porci domestici. Astfel, a fost făcută o prezentare a situației la zi a prezenței virusului în județul nostru și a modalităților de prevenire. Din fericire, suntem în situația în care virusul nu a pătruns în gospodării, dar se continuă aplicarea planului de prevenire, acțiunile de filtre și controale, cu ajutorul Inspectoratului Județean de Poliție, prin intermediul cărora au fost depistate în trafic persoane care transportau animale într-un mod neconcordant față de planul de prevenire a răspândirii PPA. În total au fost aplicate peste 100 de amenzi, iar suinele neidentificate ale transportatorilor au fost confiscate și distruse” a declarat prefectul Ovidiu Victor Frenț

”Noi suntem mulțumiți de faptul că am trecut cu bine peste acea perioadă de Crăciun și acum, fiind o perioadă în care se vehiculează că nu se pot crește porci, vrem să comunicăm că da, se pot crește porci și pot fi comercializați. În urma diagnosticări și confirmării de PPA la mistreți, Comisia Europeană a emis decizia 709, decizia se modifică în fiecare zi. La noi în județ, nu există PPA decât la mistreți. Restricțiile pentru Bistrița-Năsăud nu sunt de nepus în practică de către crescătorii de porci. Cel care dorește să vândă trebuie să vină cu solicitare în special către medicul veterinar, care solicită direcției, iar Direcția obține avizele.

Toate se fac telefonic, proprietarul nu are de făcut nimic în acest sens, doar să solicite emiterea de documente. Dorim să ajungă mesajul la populație că nu interzicem circulația porcului, aceasta este permisă, doar că este obligatoriu ca posesorii să aibă certificare sanitar-veterinară și documentul de mișcare, și este obligatoriu ca porcii, când pleacă din exploatația de origine, să fie identificați. De aceea, porcii neidentificați se vor confisca și distruge. Rugăm proprietarii să aibă încredere că atunci când constată modificări în starea de sănătate a animalelor să anunțe veterinarul. Cu cât se constată mai repede, cu atât riscul de difuzare se diminuează și proprietarii vor fi despăgubiți la valoarea de piață. DSVSA face controale în special în respectarea măsurilor de securitate, aici intră și vânzare și cumpărare de animale, pentru că virusul poate fi ”transportat” cel mai ușor prin animalele în perioadă de incubație sau bolnave. Riscul major, constatat la fiecare verificare a CE este circulația porcului domestic, a mistreților și a vânătorilor, într-un mod necontrolat. În plus, niciodată nu am limitat și nici nu o să limităm câți porci are omul voie să crească”, declară Ioan Bogolin, director DSVSA.

• Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
• ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
• Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
‼️Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
‼️Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
‼️PPA nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

SPUNE-TI PAREREA