Se respectă în continuare Planul de măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA) în județul nostru, aprobat de prefectul județului Ovidiu Victor Frenţ în calitate de președinte al CLCB.
Astăzi, IPJ și DSVSA au luat măsuri pentru a descuraja traficul ilegal de animale, pentru a evita răspândirea virusului PPA și pentru respectarea măsurilor aprobate în cadrul CLCB, în concordanță cu măsurile impuse prin Decizia 709/2014.

În cursul zilei, polițiștii năsăudeni au desfășurat acțiuni preventiv-reactive în trafic, cu scopul de a crește gradul de siguranță rutieră și de a preveni transportul ilegal de animale, precum și răspândirea pestei porcine africane, în contextul confirmării, în 18 ian. a.c., a apariţiei virusului PPA la mistreţi pe teritoriul judeţului nostru.

În cadrul acțiunii, pe raza comunei Nimigea, polițiștii au depistat în trafic un bărbat din comuna Cămărașu, județul Cluj, care transporta 21 de porcine cu o autoutilitară, fără să dețină documente de proveniență legală a animalelor.
Bărbatul în cauză a fost sancționat conform HG 984/2005 – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu amendă în valoare de 1500 lei.

Polițiștii au dispus măsura complementară a confiscării porcinelor care, ulterior, au fost predate Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Acțiunea de astăzi are rol preventiv și de a descuraja traficul ilegal de animale, iar în perioada care urmează sunt prevăzute în continuare filtre și controale pe toate drumurile publice din județul nostru.

Vestea bună este că până astăzi nu s-au înregistrat noi cazuri confirmate sau de suspiciune de îmbolnăvire cu PPA în județul nostru.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Conform dispoziţiei Secretarului de Stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 553/24.07.2018 privind aplicarea măsurilor specifice pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane, vedeți aici măsurile de prevenire și împiedicare a răspândirii PPA https://bit.ly/2SgeRKQ

SPUNE-TI PAREREA