Comuna Rodna, din Bistrița, se confruntă cu o „epidemie” de îmbolnăviri. Nu este vorba despre gripă, ci despre afecțiuni psihice, care, culmea, afectează în special comunitatea romă. Aceste afecțiuni burdușesc lună de lună buzunarele celor care dețin certificatele de handicap cu 2.100 de lei.

Conform Observator.tv, în fiecare lună, la Primăria Rodna se prezintă în jur de 5 persoane care susțin că suferă de o afecțiune psihică și solicită indemnizație de handicap, în baza unui certificat medical emis de un medic.

Majoritatea solicită și un însoțitor, susținând că nu se pot descurca singure, astfel că suma pe care o primesc este în jur de 2.100 de lei pe lună.

Peste 100 de astfel de dosare au fost înregistrate la Primăria Rodna din 2017 și până acum.

Autoritățile spun că au sesizat situația organelor de poliție și că s-au făcut și anchete, însă lucrurile nu s-au schimbat.

Potrivit reprezentantilor IPJ Bistrita-Nasaud, politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice au declansat o ancheta in comuna Rodna, in cazul mai multor persoane cu dizabilitati, pentru a stabili cum au primit acestea prestatiile sociale, scrie Mediafax.

Ancheta politistilor a demarat dupa ce autoritatile locale au sesizat in ultimele luni o crestere semnificativa a numarului de persoane cu afectiuni psihice, multe dintre ele avand si drept de insotitor permanent.

In medie, in ultimele luni, cate cinci persoane au ajuns la Primaria Rodna pentru a solicita indemnizatia de handicap, in baza unui certificat medical care atesta ca ar suferi de o afectiune psihica, potrivit sursei citate.

Reprezentantii primariei spun ca, in 2017, de exemplu numarul celor care treceau pe la primarie cu astfel de boli era de 2, maxim 3 pe luna, insa, in ultima perioada, dupa ce au fost reduse semnificativ ajutoarele sociale, numarul a crescut foarte mult.

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA