Joi, 20 decembrie 2018,  în intrevalul orar 9-12.00, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” s-a organizat a X-a ediție a târgului de Crăciun, care adună anual elevi din orașul Bistrița și din localitățile învecinate. 

Tradiția a început în urmă cu 10 ani când, la propunerea profesoarei Bucur Katalin, elevii din CNAM s-au mobilizat în crearea unei atmosfere de sărbătoare în spiritul Crăciunului, marcat prin colindele ce răsunau pe holuri și în sălile de clasă, dar și prin produsele vândute în scop caritabil. Fiecare ediție aduce elemente noi, ca urmare a aspiritului inovativ al elevilor și al profesorilor.

Anul acesta elevii de la CNAM au fost prezenți la școală încă de la ora 7, pentru organizarea standurilor pe care a fost expusă o mare diversitate de produse hand-made, culinare și elemente vestimentare precum căciuli, eșarfe, mănuși, fulare, alături de jucării, bijuterii sau obiecte ornamentale. 

Unul dintre centrele de interes ale târgului de Crăciun a fost anticariatul, realizat de clasa a XI-a C în sala D 19. Anticariatul este o continuare a proiectului de anul trecut și a reprezentat o oportunitate excelentă pentru a extinde proiectul anterior. Totul a început în clasa a X-a, când elevii clasei a X-a C au vizitat bobocii de atunci cu scopul de a le ura bun venit și de a le recomanda câteva cărți pe diferite teme.  Activitatea se desfășoară în fiecare an, în colaborare cu profesoara de română, Camelia Toma.

Elevii clasei a XI C au realizat că mai au la dispoziție doar un an în care să desfășoare anticariatul. Încă de la început aceștia au colaborat cu diferite clase pentru a realiza decorul sau pentru a colecta materialele necesare. Cu toate că profilul clasei este unul real, aceștia se consideră o clasă de cititori și de aceea au ales cărțile ca ,,meniuri pentru minte, inimă și caritate’’.

Și pentru că mereu au încercat să își personalizeze munca, aceștia au ales ca simbol al proiectului un geamantan pe care l-au denumit ,,geamantanul visător”. Acesta este umplut cu semne de carte, făcute manual de elevi. În calitate de organizator, Denisa Bîgiu consideră că acest proiect este unul deosebit, deoarece îmbină plăcerea de a citi cu socializarea. Ea povestește că a cunoscut persoane noi cu care a legat prietenii și cu care dorește să colaboreze în viitor. Printre cei implicați în organizarea anticariatului se numără Rus Maya, Păcurar Darius și Podar Andreea.  Aceștia au comunicat timp de câteva luni în fiecare zi pentru a obține un rezultat care să satisfacă cerințelor cumpărătorilor. Cărțile care s-au găsit aranjate sub diferite forme au fost donate de elevii Colegiului Național ,,Andrei Mureșanu” dar și de profesori în urma solicitărilor.

În comparație cu anul trecut, s-au strâns mult mai multe cărți, iar surprizele oferite cumpărătorilor s-au dovedit mult mai interesante. Ca element de noutate, s-au putut observa semnele de carte, confecționate manual sau cu ajutorul unei imprimante 3D, personalizate cu citate extrase din cărțile puse în vânzare la târg sau din cele preferate de efectivul claselor care s-au implicat. Printre acestea s-au numărat câteva semne de carte unice din serialul fenomen Game of Thrones. Afișul cunoscut publicului cu câteva zile înainte a fost realizat de profesoara Camelia Toma.

Anticariatul și-a păstrat deschise ușile de la nouă și până la terminarea târgului de Crăciun.  ,,Prin această activitate se scoate în evidență frumusețea uitată a unei cărți părăsite pe un raft prăfuit. Consider că fiecare titlu are dreptul de a fi readus la viață și mai ales, dorim să demonstrăm că lectura poate fi folosită în scop caritabil’’, povestește Denisa Bîgiu. Inițiatorii proiectului se bazează pe faptul că lectura nu depinde de vârstă, iar de aceea, pe standuri s-au găsit cărți din diferite categorii, destinate diferitelor tipuri de public, începând de la copii și până la adulți.

De asemenea, s-au putut observa cărți multilingve, romane pentru adolescenți și volume sau materiale școlare pentru profesori și adulți. Directorul Colegiului Național ,, Andrei Mureșanu”, profesoara Iuliana Vlad, subliniază că acest anticariat este cel mai potrivit mod pentru elevi de a se pregăti pentru vacanță, să își cumpere cărți de citit. ,,Prin astfel de acțiuni se insufla dragostea de carte”.

Un moment inedit al târgului de Crăciun a fost evenimentul organizat de profesorul Ciutan Brumărel care a derulat, începând cu ora 10 în sala B3 o altfel de lecție intitulată „atingeri poetice”. Invitați de onoare au fost „prietenii săi întru muzică și poezie Lucian Bichigian, Sorin Găzdac, Viorel Simionca și Emanuel Ungureanu. Publicul a fost format din elevi și profesori iubitori de poezie și muzică folk. „Poezia e un loc mai sincer și mai intim cu lumea.” este afirmația care a stat la baza organizării acestei întâlniri.

Ideea din spatele evenimentului a fost iubirea pentru muzică, oameni și bunul simț pe care poezia îl transmite. Poeziile recitate de profesorul Brumărel Ciutan acompaniat de Viorel Simionca, s-au îmbinat armonios cu melodiile folk interpretate de Sorin Găzdac la voce și chitară, Lucian Bichigian la muzicuță și Emanuel Ungurean la orga electronică. Sorin Găzdac, care și-a descoperit pasiunea în adolescență a declarat: „Îmi place să cânt cum v-am cântat vouă astăzi, într-un mediu călduros, cu un public deosebit. Voi tinerii trebuie să reînviați această muzică pentru suflet, în care contează versurile”.

Profesoara Laura Gherman a fost încântată de eveniment, menționând faptul că eleviii încep, încetul cu încetul, să facă diferența și să selecteze activitățile ce promovează arta, muzica, literatura, creativitatea. Publicul alcătuit din profesori s-a lăsat purtat de melancolia pieselor folk care i-au purtat în timp, iar elevii au intrat și ei în jocul versurilor și au cântat împreună cu interpreții.

Despre micul spectacol și-a exprimat părerea și directoarea CNAM: „A fost o încântare pentru minte, suflet și inimă. Ne-a făcut pe cei din generația noastră, în care muzica folk era la înălțime și totă lumea știa să o cânte, să ne regăsim echilibrul și să ne bucurăm.”

La standul claseia  X-a B/H, vânzările au debutat cu zece minute înainte de ora nouă, începerea efectivă a târgului, când o profesoară a cumpărat un înger brodat.  Profesoara Lungu Iudit a achiziționat și ea un îngeraș de acest fel de la același stand, spunând: ,, Am văzut pe Facebook lucrări de acest fel. Mi se par originale și de sezon, de aceea m-am gândit să cumpăr și eu unul.” .

Pe mesele aceleiași clase se mai aflau și lucrările origami ale elevei Lakatos Eliza, din clasa a VI-a B la Colegiul Național  „Andrei Mureșanu” Bistrița. Eliza se luptă cu cancerul osos la această vârstă fragedă. Cu un etaj mai jos elevii claselor a IX-a B și a IX-a H cu prăjiturile au venit cu decorațiuni pentru brad făcute de ei, care, după cum afirmă fetele ocupate cu vânzarea,  au necesitat foarte mult timp, atât la școală, cât și acasă.

Pe același coridor, au fost intervievate două eleve din clasa a X-a E: „Noi am pregătit niște mini-croissante, tema a fost specifică din Franța. Avem și mostre gratuite.”

În sala C13 se derula campionatul de FIFA 19, un joc video care a atras mulți băieți concurenți, dar și fete spectatoare. Au participat 18 jucători, competiția fiind organizată de elevii clasei a X-a B, Orban Attila, Kerekes Norbert și Andrei Pop.

 Petrina Ștefan, un concurent, elev în clasa a IX-a F, declară: „FIFA e unul dintre cele mai plăcute jocuri! Mă joc FIFA de când eram mic.”

La campionatul de „League of Legends” au fost prezentți 100 de elevi, organizați în 16 echipe de câte 5 jucători și restul în echipe de 1 la 1. Profesorul Eugen Neamțiu declară că jocurile virtuale au devenit deja o tradiție la târgul de Crăciun din CNAM, fiind la a V-a ediție.

Un punct inedit a fost cel din CDI, unde eleva Andreea Bora din clasa a X-a A a realizat portrete pe moment, în tehnică realistă, desenate în grafit, finalizând 8 portrete în mai puțin de două ore solicitanților.

            Strungar Monica, dirigintă la clasa a X-a A vorbește astfel despre prestația clasei ei: „Elevii mei sunt foarte entuziasmați să ajute o cauză umanitară și s-au străduit, au muncit acasă și ieri, iar azi sunt foarte plini de energie în a vinde produsele pe care ei le-au gătit.”

Cu ocazia Târgului de Crăciun elevii participanți au acordat câteva interviuri reporterilor de liceu.

Clasa a X-a A s-a pregătit pentru Târgul de Crăciun cu numeroase preparate: sarmale, cheesecake la pahar, prăjituri brăduleț, budincă, brioșe, cocktail-uri și alte feluri de prăjituri. Au fost foarte încântați având în vedere faptul că este un act caritabil și s-au străduit să facă cele mai bune preparate pentru a aduna cât mai mulți bani. Totodată s-au bucurat că au putut lucra împreună. Toate acestea s-au putut realiza datorită coordonării și distribuirii sarcinilor între elevii clasei. „Strategia noastră a fost ca mirosul sarmalelor să atragă cât mai multe persoane.  Târgul de Crăciun este o activitate care unește foarte mult Colegiul Național  „Andrei Mureșanu”  și mi se pare că este o tradiție foarte frumoasă ”- declară eleva Ciorbă Andreea

Elevii clasei a XI-a E au participat la cest târg pentru a simți spiritul Crăciunulu, ajutând pe cei ce au nevoie. Todotată aceștia consideră că târgul reprezintă o evoluție, pentru că oamenii știu ce să caute și nu mai sunt lucruri inutile, totul este foarte practic și organizat. „Clasa noastră a fost foarte organizată, iar rezultatele se văd pe tarabă”- declară eleva Bora Timeea.

Un lucru special l-a reprezentat particiaparea la târgul CNAM-ului  a unor elevi din clasa a XI-a G de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” membri ai asociației Interact, care au avut propriul lor stand cu clătite și shaorma. Aceștia participă de 2 ani consecutivi la târg, considerând că a devenit o tradiție. S-au organizat cu o saptămână înainte pentru a ieși totul așa cum trebuie. Au fost atrași de ideea târgului, fiind un act caritabil și totodată unic. „În fiecare an văd tot mai mulți oameni venind la târg, fapt ce dovedește că le pasă, iar noi ca echipă funcționăm din ce în ce mai bine. Eu nu cred în concurența dintre cele două licee și ne bucurăm că putem face oamenii să se simtă bine. Sperăm să putem participa și în anul următor.- declară președintele asociației Interact, Cezar Moise

Profesoara de română, Ardelean Ioana are o părere foarte bună despre Târgul de Crăciun, pentru că acest târg este an de an organizat cu scop caritabil pentru cei defavorizați de soartă și este creștinește să întindem o mâna celor care nu au fost ajutați de soartă. Consiliul elevilor și toți elevii depun eforturi semnificative, este o efervescență cu 3 zile înainte pentru a face activitatea  atractivă, pentru a aduna acei bani. Fără să existe discuții între clase, între liderii din clase, în fiecare an târgul excelează prin anumite produse, obiecte și jocuri, un mesaj pentru elevii CNAM-ului „ Felicitări și mult succes în continuare”

Clasa a X-a C, s-a pregătit pentru târg cu decorațiuni și preparate culinare, fiind organizați pe grupe, ca totul să fie aranjat, iar sarcinile să fie împărțite în mod egal. Aceștia consideră că este cea mai originală activitate pe care o organizează Colegiul Național  „Andrei Mureșanu”  și mulțumește în fiecare an pe toată lumea din orașul acesta, având în vedere faptul că vin elevi din toate liceele. Este o oarecare evoluție pentru că fiecare clasă de a IX-a vine cu ceva nou.

„Mie mi s-a părut că a fost totul foarte bine organizat, că a fost foarte multă muncă în spate și că fiecare a știut ce să facă să atragă cât mai multe persoane și sunt foarte mulți elevi talentați care nu s-au sfiit să-și arate talentul” declară  o elevă de clasa a IX-a.

Una dintre profesoarele liceului, Cociș Ana-Maria a declarat: „Anul acesta târgul a fost foarte bogat și colorat. Produsele prezentate de către elevi au fost mult mai bune decât m-am așteptat, iar decorațiunile de Crăciun m-au impresionat cel mai mult.”

Una dintre elevele clasei a XI-a A, Savu Oana, consideră că, pe lângă adunarea banilor pentru copii bolnavi, cu dizabilităţi sau pentru  cei cu o situaţie financiară mai puţin bună, dar și pentru elevii merituoși, scopul acestui târg este şi de a-i determina pe elevi să dea tot ce pot pentru a-şi descopri talentele. Astfel, împreună cu clasa ei, au decis ca tema standului să fie produsele gastronomice făcute în casă, predominând prăjiturile, iar contribuţia ei a fost salamul de biscuiţi. Însă au adăugat şi pizza pe masa lor, gândindu-se la posibilitatea ca unii cumpărători ar putea să aibă gusturi mai diferite. Printre ideile pe care le-au avut a fost şi cea de a pregăti chili, însă eleva a spus că nu au avut posibilitate în acest an, iar, până în momentul în care a fost intervievievată, cele mai vândute produse au fost tarta cu fructe şi clătitele.

Când a fost intebată despre aşteptările pe care le-a avut, a declarat că acestea sunt foarte asemănătoare cu realitatea, deoarece au avut mult success cu tot ce şi-au propus.

Târgul a fost, de asemenea, vizitat şi de elevi de la alte şcoli, cum ar fi ,,Liviu Rebreanu”, fiind mai rar întâlniţi pe holuri, dar luând parte la vânzarea produselor la fel de mult. Printre aceştia, se află şi eleva provenită de la liceului amintit, Cristina Chirleşan, ce, aflându-se în poziţia de cumpărător, ne-a împărtăşi şi ea părerea despre cele văzute.

A povestit că, ce a impresionat-o cel mai mult a fost anticariatul, standurile de la bibliotecă şi standul interact, ce este aparţinător unei organizaţii de voluntariat. Când a fost intrebată despre preţuri, aceasta a spus că i se par foarte rezonabile, comparând cu calitatea produselor şi luând în considerare  efortul tuturor celor implicaţi.

A mai spus că acest tip de activitate, avea loc şi la liceul ei, însă a fost anulată acum câţiva ani, aşa că a venit la ,,Andrei Mureşanu” pentru a înlocui experienţa. În legătură cu prima impresie a aspectului în ansamblu, ce i-a plăcut cel mai mult a fost  faptul că avea posibilitatea să vadă bine ce se întâmplă la fiecare stand, fiind bine organizate şi mult mai spaţios aşezate în comparaţie cu alte târguri aflate în oraş şi de asemenea, a fost înduioşată văzând mulţimea de copii mici însoţiţi de învăţătoarele lor.

Târgul este un act de generozitate menit să sprijine cazurile sociale și performanța, astfel că banii obținuți vor fi o parte donați și o parte acordați ca premiu elevilor care au obținut locul I, II sau III la etapa județeană, națională și internațională a concursurilor din anul școlar 2018-2019, concursuri altele decât olimpiadele școlare. La finalul târgului s-a strâns suma de 11.916,4 lei

 

Text realizat de : Denisa Moldovan, Ioana Boca, Amalia Rus, Anca Dodu, Mihaela-Maria Vlad, Bocskai Eliza, Andrada Vălean, Andreea Bora, Iulia Pugna, Cristiana Gavriliuc  – reporteri de liceu

Foto: Sharon Crețu și Cristian Stancu

 

SPUNE-TI PAREREA