Președintele ALDE Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, a relatat astăzi situația financiară dificilă în care se află mai multe primării din județ, la final de an. Aceste unități administrative au ajuns aproape de faliment, situație care a fost rezolvată prin intervenția Guvernului.

„Știți că am cerut și în cadrul Biroului Politic Național o nouă rectificare bugetară, deoarece, multe primării din județ dar și din țară, exemplul meu fiind cel al comunei Urmeniș care mai avea în cont suma de 15 lei, se găseau în situația de-a nu mai putea încheia anul financiar 2018. Lucrurile s-au rezolvat”, a spus Țintean conform propolitica.ro.

Comuna Șieu s-a aflat în situația de-a intra în faliment, cosecință a depunerii unor informații false la dosarul de licitație a firmei câștigătoare, corecția financiară fiind de peste 1 milion de euro.

Ioan Țintean a precizat că memoriul întocmit de Consiliul Județean și Instituția Prefectului a fost aprobat și va fi susținut de Guvern până la finalizarea procesului dintre primăria și firma care a oferit acele date false.

„Primăria Șieu a primit banii, situația fiind rezolvată, urmând să vedem la finalul procesului ce soluție va da instanța de judecată”, a mai spus Ioan Țintean.

8 primării din Bistrița-Năsăud au primit bani de la Guvern pentru a ajunge cu bine la final de an. Acestea nu mai aveau posibilitate să încheie exercițiul financiar 2018, rezultat al lipsei de fonduri pentru capitolele bugetare care privesc cheltuielile cu personalu.

„Toate aceste primării, opt la număr, au primit bani de la Guvern pentru a încheia exercițiul financiar 2018, aceste UAT-uri primind sume cuprinse între 20 și 160 de mii de lei, aici fiind vorba de Silivașu de Câmpie, 27 de mii de lei, 137 de mii de lei, Urmeniș și vreo 120 de mii de lei a primit comuna Livezile”, a arătat președintele ALDE BN.

Țintean a explicat că s-a ajuns în această situație din cauza măririlor salariale din cadrul primăriilor, cheltuieli care le-au încurcat socotelile.

„Este clar că primarii nu și-au făcut corect socotelile după creșterea de salarii din luna martie, calculele au fost greșite, așa că s-au trezit fără bani în conturi. Pentru că moda era ca toți să meargă cu o creșteri substanțiale, mai ales că au avut libertate deplină, trebuie să recunoaștem că s-au făcut greșeli, din care, cu siguranță că vom învăța, vom învăța cu toții să fim mai prudenți atunci când vom face bugetul la capitolul salarii”, a explicat Țintean.
El a mai opinat că situația de criză a fost generată și de gradul de colectare a taxelor locale, care, în loc să fie de 100%, este de doar 70%-80%.

SPUNE-TI PAREREA