Când ajungi deputat dintr-o eroare și nu ai pregătirea sau capacitățile necesare, riști să te faci de râs. Este și cazul deputatului USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, care nu pierde nicio ocazie de a cădea în ridicol.

Din exces de zel și pentru a-și justifica veniturile enorme cu care s-a trezit peste noapte, Iurișniți vrea să revoluționeze lumea în care trăim, ajungând să se pună în situații care sfidează realitatea. Așa se face că, pentru a arăta că e preocupată de soarta administrațiilor locale din Bistrița-Năsăud, Iurișniți a trimist o serie de adrese oficiale la primării, prin care a cerut să i se comunice sumele de care ar avea nevoie, din bugetul central, pentru diferite obiective. Doar că, ruptă fiind de realitate și fără a umbla prin teritoriu pentru a vedea care sunt adevăratele necesități, Iurișniți a dat-o la nimereală și a cam încurcat borcanele.

Concret, Cristina Iurișniți a trimis o adresă către Primăria Lechința prin care cere un cost estimativ pentru… branșare apă la Școala Gimnazială din Vermeș. Atâta doar că Școala Gimnazială din Vermeș este branșată la apă… de câțiva ani. Dacă nu a descoperit mașina timpului și nu vrea să ne teleporteze în anii 2000, când nu era apă la școală, este greu de înțeles de ce ar dori deputatul USR să se facă o investiție care există deja. Penibilul situației merge mai departe, pentru că un branșament la apă costă în jur de 1000 – 1500 de lei și este ridicol să ceri bani de la bugetul național pentru o astfel de investiție, care și există.

Contactat telefonic în legătură cu acest subiect, primarul comunei Lechința, Romeo Florian, a confirmat situația și a comentat, cât se poate de serios solicitarea deputatului USR. „Da, am primit solicitarea respectivă. Nu vreau să se îngreuneze bugetul de stat cu suma de 1000 de lei, mai ales că avem apă la școala din Vermeș de 15 ani”, a spus Romeo Florian.

În localitatea Sângeorzul Nou, din comuna Lechința, nu este însă apă. Dar, pentru că nu prea cunoaște prioritățile comunităților (probabil crede că Sângeorzu Nou e Sângeorz-Băi), deputatul Cristina Iurișniți vrea teren de sport acolo, după cum se vede din solicitarea oficială.

Pentru cine nu știe, astfel de „solicitări” fac parlamentarii, de cele mai multe ori cei din opoziție, pentru a depune amendamente la bugetul național pe anul viitor. Sunt însă doar exerciții de imagine, pentru că foarte rar amendamentele lor, populiste, sunt votate la buget. Dar parlamentarii recurg la astfel de practici pentru a mima implicarea în fața alegătorilor.

Dacă tot e pornită să ajute comunitățile, i-am propune deputatului Cristina Iurișniți să ceară bani de la bugetul național și pentru alte investiții din comunitățile locale. De exemplu, pentru o pârtie de schi în municipiul Bistrița, pentru două preșuri de ușă la Primăria Lunca Ilvei sau pentru un complex acvatic de agrement lângă Beclean, pe care să-l numească ea „Băile Figa”. Și încă un sfat: pentru a evita astfel de situații neplăcute în viitor, USR Bistrița-Năsăud ar trebui să-și angajeze un instalator. Sau un deputat pe bune.

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA