Caravana Unirii, un proiect cultural organizat cu ocazia Centenarului, va ajunge duminică în comuna Parva din Bistrița-Năsăud. Este vorba de trei autocare în culorile drapelului național al României, care aparțin Companiei de Transport Iași.

“Aceste autocare vor intra duminică în Parva, în semn de respect pentru Ziua Nationala 1 decembrie 2018. Invităm toți părvenii, de la mic la mare, la această sărbătoare și, dacă e posibil, în portul popular specific zonei”, a anunțat primarul comunei, Ioan Strugari.

Întâmpinarea autocarelor va fi însoțită și de un spectacol folcloric. 

Cele trei autobuze ale CTP Iaşi au fost personalizate exterior în culorile drapelului naţional, fiecare dintre vehicule purtând câte o culoare a tricolorului. Pe caroserii sunt reprezentate 100 de simboluri sugestive legate de veacul scurs de la Marea Unire. Interiorul autobuzelor a fost transformat în galerii expoziţionale neconvenţionale, care includ diferite informaţii. 

Autobuzul albastru găzduieşte o expoziţie dedicată evenimentelor istorice din 1916-1918, în autobuzul galben sunt realizate proiecţii video cu filme documentare istorice, iar în autobuzul roşu sunt prezentate explicaţiile celor 100 de simboluri.

Autobuzele au fost personalizate la inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care au încercat să facă, în luna august a acestui an, și o acțiune în Republica Moldova. Autocarele tricolore au fost, însă, oprite la graniță.

Primarul comunei Parva este un susținător al unionismului, fiind și primul primar din Bistrița-Năsăud care a semnat un acord de înfrățire cu o localitate din Republica Moldova.

Ioan Strugari şi Rodica Russu, primarul comunei Teliţa (Raionul Anenii Noi) din Republica Moldova au parafat Acordul de cooperare dintre cele două unităţi administrativ-teritoriale în 2017.

Comuna Parva este și prima unitate administrativ-teritorială din România care a votat o ”Declaraţie de Unire” cu Republica Moldova.

SPUNE-TI PAREREA