Prezența scăzută de la Referendum ne arată clar că era în care oamenii votează după cum le zice popa și primarul s-a cam terminat. Întemeiat pe o temă falsă, Referendumul a reprezentat eșecul BOR și a partidelor politice, ne-a arătat că oamenii nu mai suportă ipocrizia și nici aroganța.

Biserica Ortodoxă Română a fost marea pierzătoare în această situație. Principalii promotori ai referendumului, preoții s-au îndepărtat și mai mult de cetățeni. Sub pretextul că apără familia, preoții au vrut, de fapt, să arate un exercițiu de forță în societate și au dat cel mai mare chix din ultimii ani. După isteria moaștelor, imaginile cu preoți în mașini luxoase, scandalul Pomohaci, milioanele de euro pentru catedrala, clopotul cu chipul Patriarhului, rușinea de la Referendum pune biserica într-o lumină și mai proastă.

Mai mult, discursurile unor preoți, care-i amenințau pe oameni cu Sodoma și că vor arde precum grecii, au fost niște derapaje care ar trebui sancționate chiar în interiorul bisericii. Din păcate însă, înalții bisericii n-au înțeles nimic din evenimentele ultimilor ani. Continuă să se asocieze cu politicienii, să-i decoreze pe cei corupți, pentru bani din care să ridice lăcașe de cult mărețe, neînțelegând că adevărații credincioși n-au nevoie de biserici falnice, ci se pot ruga în simplitate.

PSD-ul este al doilea pierzător al Referendumului. (Încă) partidul lui Dragnea, PSD-ul s-a dus și mai tare la fund, după o acțiune pe care a gestionat-o foarte prost. Într-o perioadă extrem de tulbure, în care oamenii sunt foarte sceptici în ceea ce-i privește pe politicieni, să militezi pentru un subiect fals e sinucidere curată.

La acest capitol, ca la multe altele, PSD-ul a mers paralel cu poporul. Oamenii nu sunt proști, oricât ar vrea politicienii să fie. Da, dacă ar fi mâine alegeri locale, peste 80 la sută dintre primarii PSD din județ ar câștiga fluierând, pentru că au făcut multe pentru comunități. Dar asta nu înseamnă că dacă Doru Crișan își pune o poză cu familia, lumea dă buluc la vot, speriată că-i înfiază homosexualii copiii. Oamenii apreciează lucrurile bune pe care le fac primarii, dar înțeleg derapajele.

Mai mult, ideea pozelor cu familia a fost una puerilă, fără sens. Care a fost strategia? Ce au vrut să exprime? Că-și protejează nevestele și copiii de homosexuali? Oricum nu exista niciun risc să le înfieze homosexualii copiii politicienilor. Nu voiau să vadă copiii lor homosexuali sau lesbiene pe stradă în România? Cui îi pasă? Oricum, copiii lor, cel mai probabil, vor învăța în alte țări, unde căsătoriile gay sunt permise. Deci, ipocrizie maximă.

PNL-ul, un partid de la care, în mod normal, ar trebui să te aștepți la mai puțină prostie, a atins apogeul penibilului. Înainte, în timpul și după Referendum. Peneliștii au declarat după cum bătea vântul pe Facebook: ba că-l susțin, ba că nu-l susțin, ba că votează după cum le dictează conștiința. Și ei, ca pesediștii, cu poze cu copiii pe Facebook. Robert Sighiartău, penticostal, a arătat lumii ce familie frumoasă are, cu același mesaj. Oare atât de meschini să fie politicienii, încât să-și folosească copiii și nevasta în scopuri politice?  Nici în cazul lui, n-a dat lumea năvală la urne, după ce a văzut o poză înfrumusețată, cu un mesaj motivațional. După eșec, liberalii, în frunte cu Orban, au dat vina pe Dragnea că nu s-a prezentat lumea la vot și au făcut ce știu ei mai bine: s-au certat.

Referendumul ne-a arătat cât de puțină influență mai au preoții și politicienii în societate. Dacă cele mai mari partide politice, ortodocșii și pocăiții, uniți în cuget și-n simțiri, n-au putut să aducă nici 30 la sută din populație la vot, ar trebui să-și pună serioase semne de întrebare legate de însemnătatea lor în societatea românească.

Și, nu în ultimul rând, Referendumul ne-a mai arătat ceva: că presa locală contează. Prea siguri pe faptul că pot transmite mesaje doar prin paginile lor de Facebook, politicienii și reprezentanții BOR au neglijat ziarele locale. N-au trimis comunicate, n-au făcut conferințe de presă, n-au făcut campanie ca la alte alegeri. Rezultatul a arătat că reach-ul pe care îl au pe Facebook nu se contabilizează prin vot. Adică, dacă un preot sau un politician are sute de like-uri sau share-uri cu familia, doar un mic procent dintre fani merg la vot. În mare parte, aceiași, membri de partid. De altfel, cele mai importante ziare locale din Bistrița nu au susținut Referendumul, ba, din contră, au publicat materiale în care explicau de ce e inutil. Și acest lucru a făcut diferența, într-o mare măsură.

 

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA