Un elev bistrițean, premiat la un concurs național, nu poate primi abonament gratuit la sport din partea Primăriei Bistrița. Elevul a luat locul 1 pe județ și a participat la faza națională.

Radu Lupșan a descris experiența sa cu autoritățile.

„Ești elev de liceu în România, în anul 2018. Ca să demonstrezi că totuși îți pasă de educatia ta, alegi un domeniu pe care te focusezi și încerci să excelezi în el. Vrei sa participi la un concurs și îți faci o echipă, deoarece la acest concurs se participă sub formă de echipaj/școala. Înveți, te pregătești, exersezi, te stresezi. Ore de muncă, pregătiri mai bune sau mai puțini bune. Certuri mici între colegii de echipă, cauzate de stres și de emoții.

Dupa ce timpul trece și esti pregătit, vine ziua cea mare: ziua concursului. Cu emotii, ca rezultat al muncii tale, câștigi, iei locul 1 și te califici automat la etapa națională, unde îți vei reprezenta judetul. (alte ore de pregatire, munca, stres). Ajungi la etapa națională, unde îți reprezinți onorabil județul și esti fericit și multumit de ceea ce tocmai ai realizat. Locul unde ai ajuns e mișto, plin de oameni faini și iubitori, oameni cu care împarți aceleași pasiuni. La festivitatea de deschidere a concursului ți se explică că evenimentul la care participi se desfășoară în Romania din anul 1962 și are valoare de olimpiadă școlară naționala. Emoțiile devin și mai puternice, te simți mai mandru de realizarea ta. Te întorci înapoi la școală și esti informat că elevii care au obținut premiul 1,2 sau 3 la o olimpiadă școlară, faza județeană, pot beneficia de o bursă de merit și de un abonament sportiv timp de un an de zile plătit de primarie. Entuziasmat, completezi cererile necesare în acest sens și îți depui un dosar pentru bursă de merit. Peste o săptămână, Primaria îți solicită o adeverință (care se poate obtine de la Inspectoratul Școlar Județean) care să demonstreze că evenimentul la care tu ai participat și ai obținut premii are într-adevăr valoare de olimpiadă, pentru că evenimentul are numele de” concurs național ” și nu de”olimpiadă școlară”. Nici o problemă, te conformezi și soliciți Inspectoratului Școlar această adeverință, însă te trezești cu un „NU” categoric”, a explicat Radu Lupșan.

Acesta spune că este vorba de Concursul Național „Sanitarii Pricepuți” (concurs de prim ajutor) organizat de Crucea Roșie Română în parteneriat cu MEN (Ministerul Educației Naționale) trecut în Calendarul Activităților Extrașcolare Naționale, pe lista activităților nefinanțate de MEN, pozitia 125.

„Se pare că a salva vieți, nu reprezintă o competență cheie, iar voluntariatul este o prioritate și un”must have” în orice CV doar la nivel declarativ. Dubla măsură și un sistem bazat exclusiv pe reproducerea de informație, aceasta este reforma în educatie. În condițiile în care elevii, dacă ar fi întrebați, ar introduce cursurile de prim ajutor și educație sanitară în programa, prin atitudinea sa, ISJ BN descurajează acest tip de activități. România este țara cu cel mai mare procent de abandon școlar din UE, cu cele mai multe sarcini în rândul adolescentelor și totuși sistemul nu pare prea încântat să recunoască meritul elevilor care muncesc și performează”, continuă tânărul, printr-o postare pe Facebook.

„E interesant că există 42 de milioane de euro pentru un referendum în care să se stabilească că mama și tata sunt barbat și femeie, dar pentru educație în continuare nu sunt bani. Până la urmă nu e vorba de bani, am si eu 70 de lei să îmi plătesc un abonament la sala, dar e o chestiune de principiu. Este vorba despre unii care sunt mai egali decât alții, e vorba despre demnitate, despre umilinta la care ești supus. În aceste condiții, nu pot să-mi dau seama exact care sunt adevăratele valori în țara asta, nici cât de mult mai merită să lupți pentru ea. Nu-mi plâng de mila, niciodată nu am facut-o. Era doar o simplă constatare. I’m out!”, a încheiat Radu Lupșan.

SPUNE-TI PAREREA