Joi, 2 august, în Sângeorz-Băi, a avut loc o primă,întâlnire de lucru în zona montană a județului Bistrița-Năsăud, unde s-a discutat despre noua lege a muntelui. Proiectul de lege a fost promulgat în data de 30.07.2018 și prevede valorificarea durabilă a resurselor muntelui, conservarea perisajului și a biodiversității, precum și dezvoltarea de activități economice specifice acestei zone.

Această ședință a fost organizată de filiala Bistrița-Năsăud a Forumului Montan din România și i-a avut ca invitați pe reprezentanții MADR, reprezentanții Băncii Mondiale, pe primarii din localitățile din zona de munte a acestui județ, pe membrii Forumului Montan, Filialele Bistrița Năsăud și Vatra Dornei, pe autoritățiile din județ, pe reprezentanții GAL-urilor și pe numeroși fermieri din toață țara. Reprezentantul MADR, a fost secretarul de stat, ALDE, Sorin Roșu Mareș, care a avut o contribuție consistentă în dezbaterile din Parlamentul României.

Principala temă discutată în cadrul acestei întâlniri au fost dezbaterile pe prevederile legii  muntelui, iar ca și obiective prevăzute au fost soluțiile de finanțare prin programele subsecvente legii, discutarea despre posibilitățile de investiții în zona montană, posibilitățile de dezvoltare și de protecție a acesteia precum și prezentarea unei oferte de cumpărare a lânii balotate. De asemenea, tot în aceeași zi participanții acestei ședințe au vizitat și Centrul de colectare si prelucrare a laptelui aparținând Cooperativei din Sângeorz-Băi și Centrul de colectare a lânii din aceeași localitate.

În concluzie, Secretarul de Stat, Sorin Roșu Mareș, a declarat : ,,Putem spune că se fac toate demersurile necesare pentru ca această lege să se pună în aplicare în cel mai scurt timp posibil și ca resursele și potențialul productiv al muntelui să fie valorificate într-un mod echilibrat”.

SPUNE-TI PAREREA