Ploile abundente au făcut ravagii în mai multe zone din țară, un viiturile au distrus case și poduri, iar sute de oameni au fost evacuați.

Județul Bistrița Năsăud s-a aflat, până în această dimineață, la ora 06.00, sub incidența unei avertizări meteorologice cod portocaliu pentru zona montană, constând în ploi torențiale, local peste 40 l/mp, vijelii, grindină.

În această după-amiază, ploile au cauzat probleme pe mai multe străzi din Bistrița și în localitatea Budacu de Jos.

Pompierii au intervenit pe Valea Budacului pentru a evacua apa din beciuri și curți, pe străzile Mihai Viteazu și Ioan Pop Reteganul. Strada Mihai Viteazu, acoperită de ape, a fost închisă și poliția a intervenit la fața locului pentru a dirija traficul.

Pe străzile George Enescu și Andrei Mureșanu, echipajele de pompieri au intervenit și în cazul unor copaci căzuți.

Localitatea Budacu de Jos a fost, de asemenea, afectată de inundații. Pe SJ 172 G, s-a intervenit cu un buldoexcavator pentru a îndepărta aluviunile care au afectat irca 500 m de drum. De asemenea, 30 de curți și 5 beciuri au fost inundate.

Pe străzile Mihai Viteazu și Ioan Pop Reteganul pompierii încă își continuă intervenția începută în jurul orei 17.00. Între timp, au mai fost afectate și străzile Poieni și Cuza Vodă.

În continuare, județul Bistrița-Năsăud se află sub incidența unei avertizări meteorologice cod galben, valabilă până mâine dimineața, 1 iulie a.c., ora 06.00 și sunt prevăzute averse cu caracter torențial, local peste 25 l/mp, descărcări electrice și grindină.

Avertizare HIDRO COD PORTOCALIU este, de asemena, în vigoare în perioada 30.06 ora 20.15 – 01.07 ora 02.00 pentru bazinele BUDAC si BISTRIȚA. Se vor semnala viituri rapide, creșteri de debite și nivel

Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud monitorizează în permanență situația operativă din teren, fiind pregătit să aloce resursele necesare gestionării oricărei situații.
În cadrul videoconferinței, ministrul Carmen Dan a cerut prefecților din județele aflate sub cod portocaliu și roșu, să meargă în teren în zonele cu cele mai mari probleme pentru a se asigura personal că sunt luate toate măsurile pentru sprijinirea populației și limitarea efectelor inundațiilor.
La ora 10:00, MAI a anunțat că acționa în teren de peste 72 de ore cu toate forțele și mijloacele pe care le are la dispoziție: pompieri, polițiști, jandarmi, în zonele afectate de inundații. În acel moment, erau în teren aproximativ 20.000 de oameni care acționau cu 7.300 de mijloace de intervenție de la toate structurile ministerului.
La comandament au mai participat: secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat pentru relațiile cu instituțiile prefectului, Mihai Chirică, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Energiei, Ministerului Apelor și Pădurilor și ai altor instituții cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.
Recomandări:
❗Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.
❗De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
❗Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
❗Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

Orice situație deosebită generată de fenomenele hidro-meteorologice poate fi anunțată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

SPUNE-TI PAREREA