Emulația generată de marcarea a 100 de ani de la Marea Unire s-a concretizat la Bistrița, în aceste zile, prin apariția unei cărți de istorie de referință pentru acest județ, rod al intenselor eforturi depuse de cercetătorii de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. Este vorba de volumul „Anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud. Contribuții documentare”, coordonat de Adrian Onofreiu, Ioan Pintea și Cornelia Vlașin, apărut sub egida Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud la Editura MEGA, Cluj-Napoca 2018. Cartea a fost lansată în premieră joi, 7 iunie 2018, în cadrul Simpozionului „Centenar 1918 – 2018. Trecut prezent și viitor. Istorie și cultură românească”, patronat de Consiliul Județean și Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Despre importanța apariției acestei cărți a vorbit mai întâi scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, care a moderat lucrările simpozionului. „Mulțumesc Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, și trebuie să felicit acest colectiv condus de d-na director Cornelia Vlașin, pentru că au muncit enorm ca să putem avea acest volum impresionant, această carte, cred eu, emblemă pentru județul Bistrița-Năsăud. Este cu siguranță cartea cea mai documentată, este și masivă și este, în același timp, o carte care vorbește despre relaționarea acestui județ cu evenimentele din anul 1918. Sunt aici documente inestimabile, pagini aparte despre acest mare eveniment, care a fost Marea Unire”, a spus Ioan Pintea.

Ioan Bolovan, pro-rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a subliniat, la rândul său, importanța proaspătului demers editorial. „Pentru a putea cunoaște și pentru a putea înțelege foarte bine în toată complexitatea lui anul astral 1918, avem nevoie de surse, de dovezi istorice pe care nu le poate contesta nimeni. Aceste surse sunt ele însele istoria care ne vorbește despre ceea ce s-a întâmplat în realitate și nu contrafactual. Pot să vă asigur că în această carte nu a fost lăsat deoparte nimic din ceea ce s-a întâmplat demn și vrednic de a fi rememorat pe teritoriul actual al județului Bistrița-Năsăud” (Ioan Bolovan).

„Despre modul în care s-a lucrat la realizarea cărții „Anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud. Contribuții documentare” a vorbit Cornelia Vlașin, directorul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud. „Volumul de față, elaborat de colectivul Arhivelor Naționale se definește ca o necesară întoarcere la izvoare. Fără interpretări, adăugiri sau concluzii personale, el s-a dorit a cuprinde cvasitotalitatea documentelor care se referă la anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud, subliniind ideea unității naționale. Intenția noastră a fost de a cuprinde în acest corpus documentar atât ce s-a publicat, dar mai ales de a aduce aportul unei documentații inedite, bazată pe documentele de arhivă. Acestea din urmă provin în mare parte din fondurile arhivistice bistrițene, la care le-am adăugat pe cele din arhivele mureșene și clujene, referitoare la județul nostru”, a spus, între altele, Cornelia Vlașin.

Să remarcăm că o contribuție importantă la realizarea materialului documentar pentru volumul „Anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud. Contribuții documentare” a avut și colega noastră Gabriela Molnar, bibliotecară, cea care a tradus textele din limba maghiară pentru această carte”, se arată într-un comunicat al Bibliotecii Județene George Coșbuc.

SPUNE-TI PAREREA