Zilele Comunei Căianu Mic s-au desfășurat de Rusalii în localitatea de la poalele Țibleșului, în perioada 27-28 mai. Pentru a XII-a ediție, desfășurată în anul Centenarului, primarul comunei, Paul Știr, și-a întâmpinat oaspeții îmbrăcat în costum popular.

În prima zi, s-a dat starul Cupei Văii Ilişua la fotbal şi atletism, competiție care a avut loc la Dobric, a angrenat sute de copii de toate vârstele și a avut următoarele rezultate:

Fotbal

locul I – Şcoala Gimnazială Spermezeu
locul II – Şcoala Gimnazială Uriu
locul III – Şcoala Gimnazială Reteag

Atletism
400 m, cls. I-II băieţi – locul I Căianu Mic,
400 m fete, locul I – Cristeştii Ciceului;
cls. III-IV băieţi – Căianu Mic,
fete – Căianu Mic;
600 m cls. V-VI
băieţi – Dobric,
fete – Cristeştii Ciceului, i
800 m, cls. VII-VIII,
locul I băieţi – Spermezeu
fete – Dobric
Concertul dedicat tinerilor a avut loc duminică seara, pe scena din centrul localităţii, unde au urcat pe rând DJ Michael Star, Trupa The Boulevard, Doddy și Lino Golden by Alex Velea.
Prima zi a evenimentului s-a încheiat cu un foc de artificii.

A doua zi de sărbătoare a început pentru căienari cu participarea la Sfânta Liturghie, după care oamenii, îmbrăcați în haine de sărbătoare, au ieșit pe ulițele satului pentru a lua parte la un străvechi obicei agrar, care să le asigure o recoltă bogată și un an îmbelșugat. „Înstruţatul boului” cel care a adunat mii de locuitori de pe Valea Ţibleşului în centrul comunei.
Datina „Înstruţatului boului” este vechi de câteva sute de ani și, conform etnologilor, este un obicei pastoral-agrar, influenţat de cultul solar, care simbolizează fecunditatea şi fertilitatea.

„Înstruţatul boului” este, mai exact, o procesiune care are loc pe uliţele satului, unde un bou împodobit cu flori, verdeață. ștergare cusute cu motive tradiționale și panglici, este însoţit de flăcăi, dar şi de mascaţi, numiţi draci. Boul trebuie să ajungă la casa unei gazde, unde este lăsată cununa, apoi urmează un joc la care participă toț oamenii.
La Căianu Mic, primarul Paul Știr a reușit să atragă atenția la nivel național cu acest obicei, care va intra în circuitul turismului cultural. În luna mai, Paul Știr a avut mai multe intalniri de lucru cu reprezentanții Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale, Ministerul Turismului, Ministerul Dezvoltării Regionale, Fondurilor Europene și Administraţiei Publice și Ministerul Apelor și Padurilor.

„Vechiul obicei agrar „Înstruţatul boului”, Tăul Cetăţele, legendele vechi care s-au împământenit cu privire la Tăul Cetăţele, dar și alte obiceiuri sau elemente ale specificului local se constituie a fi un fundament solid pentru includerea comunei Căianu Mic în circuitul naţional al turismului cultural. În acest sens dorim atragerea unor fonduri pentru punerea în valoare a Tăului Cetăţele și dezvoltarea turismului pe plan local“, a declarat primarul.

Cu ocazia Zilelor Counei, cuplurile din Căianu Mic care au împlinit 50 de ani de căsnicie, au fost premiate cu diplome, flori și câte un borcan de miere din producția locală.
A urmat un spectacolul folcloric, dar nu înainte de discursurile oficialităților: primarul Paul Ştir, ministrul Ioan Deneş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Puica, subprefectul Ciprian Ceclan, directorul Şcolii din Căian – Ovidiu Boca, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură – Gavril Ţărmure, primarul comunei Ţârlişua – Vlăduţ Purja.

SPUNE-TI PAREREA