Modernizarea Pieței Centrale din Bistrița, care prevede tăierea unor arbori din jurul Bisericii Evanghelice, a iscat un nou scandal în municipiu. Al treilea mare subiect de dispută, după centura ocolitoare și după realizarea pârtiei de schi din Wonderland. În toate situațiile, deși a fost contestat de o parte din populație (în mare parte, aceleași persoane), Ovidiu Crețu și-a continuat intențiile și nu a prea ținut cont de critici. Același lucru se va întâmpla, aproape sigur, și în cazul modernizării Pieței Centrale.

Contestatarii au de partea lor un val favorabil pe rețelele de socializare, în timp ce Ovidiu Crețu are puterea supremă în Consiliul Local și argumentul că a fost votat de peste 50 la sută din alegătorii care s-au prezentat la urne.

A făcut tot timpul ce l-a tăiat capul. Ovidiu Crețu a ajuns la Primăria Bistriței în anul 2008, după un incident nefericit, în urma căruia a ars Biserica Evanghelică. Pe baza unui val de emoție, dar și a unei campanii electorale foarte bine făcută, Ovidiu Crețu ajungea primar, deși nu avea realizări notabile în politică, până atunci, fiind remarcat doar prin celebrul episod în care a fost filmat dormind în Parlament. Totuși, proiectul care a atras electoratul a fost cel prin care promitea că realizează un complex de agrement, cu pârtie de schi, bazine de înot, terenul de sport, etc. Din proiect, în 10 ani, s-a realizat doar pârtia de schi, dintr-un împrumut bancar, și nu din finanțări europene, cum anunțase inițial. Proiectul pârtiei de schi a adus multe scandaluri, opoziția contestându-l vehement. În cele din urmă, deși s-a luat un împrumut bancar, primarul Crețu a fost votat cu peste 50 la sută.

Un scandal similar cu cel privind Piața Centrală a izbucnit și când s-a modernizat Parcul Municipal. Proiectul a fost pus pe hârtie pe vremea lui Vasile Moldovan, dar a fost implementat de Ovidiu Crețu, care n-a prea ținut cont de nemulțumirile ecologiștilor și a tăiat câți copaci a fost nevoie. Ce-i drept, Parcul Municipal are multe „betoane”, dar realizarea lui i-a adus lui Crețu un nou mandat.

Opoziția, neputincioasă de fiecare dată. Liberalii, reprezentanții unor ONG-uri și ecologiștii care se declară a fi opinia publică, au fost, de fiecare dată împotriva proiectelor lui Ovidiu Crețu, au organizat acțiuni de protest, au inițiat petiții, dar de fiecare dată s-au văzut învinși, chiar umiliți. Un exemplu elocvent este realizarea centurii ocolitoare, proiect care prevedea tăierea unui număr semnificativ de arbori din Pădurea Codrișor. Efectul negativ asupra naturii era mult mai mare decât în cazul castanilor din Piața Centrală. Și atunci, proiectul a fost contestat și discutat luni în șir, cu argumente, de-o parte și de cealaltă. În cele din urmă, s-a trecut la Referendum. Un Referendum la care prezența la vot a fost de doar 13 la sută și, din cei prezenți, majoritatea au votat PENTRU realizarea centurii! De altfel, acesta este motivul pentru care Ovidiu Crețu nu se teme de un nou Referendum, în cazul tăierii copacilor din Piața Centrală. Evident, lucrurile s-au schimbat puțin din 2013 și până în prezent, mobilizarea pe social media, împotriva lui Crețu, poate fi mult mai mare acum, dar, chiar și așa, e greu de crezut că s-ar prezenta suficienți oameni care să voteze împotriva modernizării Pieței Centrale.

Doar un protest masiv al bistrițenilor, să zicem dacă ar ieși 10.000 de oameni în stradă, l-ar putea convinge pe Ovidiu Crețu să dea înapoi. Dar acest lucru este aproape imposibil. Sau nu?

Nu în ultimul rând, Ovidiu Crețu este foarte relaxat știind că are Consiliul Local de partea sa și că poate trece orice proiect, prin majoritatea covârșitoare. Și aici, pare aproape imposibil de crezut că o parte din consilierii locali PSD vor vota împotrivă sau că vor avea ceva de spus pe subiect. De altfel, consilierii PSD și-au arătat, încă o dată, talentul de a sta pe modul silent, demonstrând că sunt blegi și că nu pot emite păreri, pro sau contra, pe tema unui subiect extrem de important pentru oamenii care i-au ales. Ăsta e și motivul pentru care Ovidiu Crețu e cam singurul susținător al proiectului. Nici din partea Consiliului Județean, de teama scăderii procentului de popularitate, nu s-a ridicat nimeni să comenteze despre proiect, să-l susțină pe Crețu sau să se declare împotriva tăierii arborilor. Doar arhitectul județului s-a declarat pentru, într-o postare mai mult tehnică decât politică.

Proiectul modernizării Pieței Centrale va fi dezbătut și supus votului în ședința de Consiliu Local de la sfârșitul lunii. Împotriva tăierii arborilor au semnat, online și pe liste, aproximativ 5000 de persoane.

 

 

2 COMENTARII

  1. Foarte bine ca se modernizeaza, castanii raman acolo, o parte din populatie suntem satui de opozitia asta extrem de slaba, care apeleaza tot la mila orasului pentru semnaturi, in loc sa vina ei cu ceva contra argumente sau proiecte importante, ca sa fie si ei la randul lor votati. Cretu a castigat alegerile cu partia, parcul si reabilitarea blocurilor. Acum dintr-o data suntem impotriva? E plin centrul si parcul de plimbari serile si weekendurile, plin de copii si lume la lacul cu pesti, piata mica, etc. Acolo nu mai e Cretu de vina, ca are lumea unde sa iasa. E de vina pana se finalizeaza proiectul, ca pe urma incep iar pozele din toate locurile. N-ai vazut atata ura intre noi, macar bine ca strainilor le place orasul nostru, daca noi nu stim sa-l apreciem. Cea mai mare parte care au semnat, au fost niste oameni DEZINFORMATI total, care habar nu au ce au semnat, si au crezut minciunile celor care aveau listele, cum ca se taie castanii.

SPUNE-TI PAREREA