Berzele, dar și alte păsări migratoare, s-au întors în Bistrița-Năsăud în această perioadă, dar, din păcate, vremea nu este tocmai primitoare cu ele. Ninsorile și temperaturile scăzute le-au pus în dificultate și păsările pot avea nevoie de ajutor pentru a găsi hrană și un adăpost care să le ferească de intemperii.

Societatea Ornitologică Română a dat o serie de recomandări celor care vor să ajute păsările să supraviețuiască:

1. Oferiți hrană păsărilor care au coborât din cuib (pește, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezista mai bine la frig. 2. Dacă este înghețată, nu se poate mișca – atunci luați pasărea și adăpostiți-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei.
3. Limitați contactul cu barza, este pasăre sălbatică și lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsați pasărea singură, să se calmeze.
4. Oferiți apă păsării, continuați hrănirea.
5. Din momentul în care își revine, eliberați pasărea. Nu eliberați pasărea seara, ci doar dimineața sau la prânz.
6. Dacă pasărea este lovită, are aripa ruptă sau sângerează, luați legătura cu un medic veterinar.
Pentru ca păsările să nu sufere de îngheț, cel mai bine este să prevenim acest lucru. Oferiți-le mâncare la o hrănitoare din grădină sau din curtea blocului – poate fi chiar și pervazul ferestrei. Hrăniți păsările cu nuci, semințe crude de floarea soarelui, fructe. Nu cu PÂINE! Pâinea e un aliment procesat, nu le conferă și nutrienți, pe lângă energie, să reziste frigului.
Dacă ați găsit o pasăre înghețată, atunci urmați aceste instrucțiuni:
* Puneți pasărea într-o cutie de carton, cu șervețele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.
* Aflați ce specie este – întrebați un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook
* În funcție de specie, puteți procura hrana ideală pentru ea. (Viermușii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).
* Puneți-i apă alături.
* Când pasărea se revigorează, TREBUIE eliberată dimineața sau în jurul prânzului.
* Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) – apelați la un medic veterinar.

SPUNE-TI PAREREA