Fotograful Bogdan Stoica a fost prezent recent la Bistrița, unde a realizat un fel de workshop de fotografie cu telefonul. Acesta a scris, pe blogul său, un fel de recenzie despre Bistrița și despre unele zone din județ, pe care le-a vizitat.

În recenzie, curg laudele la adresa Bistriței și a bistrițenilor, un fel de vrăjeală ieftină (sau scumpă să fi fost?) despre Bistrița, despre bistrițeni, despre orice. Când citești ce scrie, îți vine să lași tot și să vii la Bistrița.

Doar că Bogdan Stoica ne prezintă o realitate la care am visa cu toții, dar care, dacă respectăm adevărul, nu de deloc așa.

„La Bistrita nu merge nici sa epatezi cu banii tai, pentru ca, cel mai probabil, bistritenii au ceva mai multi decat tine. Nu-i sparg, ca prostii de noi, pe masini foarte scumpe si ceasuri la care nu stim sa folosim toate butoanele. Dar au case superbe, isi fac concediile in locuri misto, sunt plimbati prin toata lumea si investesc in educatia copiiilor lor de nu-ti vine sa crezi, e plin de cursuri de balet, pictura, pian etc, si nu vezi o tipa prost imbracata decat daca joaca vreun rol, in vreo piesa de teatru”, scrie Bogdan Stoica. Povești de adormit copiii. Bistrițenii nu au mulți bani. De fapt, Bistrița-Năsăud este județul în care salariile sunt foarte mici și bistrițenii nu sparg bani pe lucruri scumpe pentru că-și lasă poate jumătate din salariu la Kaufland. În schimb, la telefoane și la mașini, bistrițeanul e expert. Cât de pârlit ar fi, face cumva și își ia un BMW mai vechi sau un iphone, să impresioneze. Cât despre felul în care se îmbracă doamnele și domnișoarele din Bistrița, mai bine să nu comentăm, că e luna femeii.

„Mancarea de la Bistrita este beyond orice. E ca o forma de tortura. Cand crezi ca esti cu gura plina de ceva foarte bun, auzi, la bistriteni, ceva de genul: „ma bucur ca-ti place, dar daca o sa mananci asta in localul X o sa vezi ca e si mai buna”. Pai cum sa fie ceva mai bun decat cel mai bun?”

Aici, are parțial dreptate. În Bistrița, se mănâncă bine, dar mai degrabă acasă, pentru că femeile de aici gătesc bine. La restaurante, nu e chiar așa. Sunt puține localuri unde se mănâncă bine și meniurile sunt destul de sărace. Ai de ales între cam aceleași feluri de mâncare: câteva paste, pizza, hamburgeri și mâncare tradițională. Nimic ieșit din comun, la inventivitate, bucătarii bistrițeni stau prost.

„Stiu ca bistritenii ii vad defectele, dar, din perspectiva mea de ploiestean, defectele alea nu exista. Nu-i sufocat de masini, de cladiri urate, de chioscuri, gropi, maidane, nu e plin de cocalari si de oameni mirosind urat”, mai scrie Stoica. Probabil partea asta a scris-o la mișto sau a zburat pe deasupra Bistriței, pentru că e imposibil de crezut că un fotograf (care se presupune că vede detaliile și are simțul esteticului) să nu observe că aproape toate străzile sunt praf, că urbanismul e jalnic, că te agasează cerșetorii sau boschetarii care trag din pungă și că traficul e chiar aglomerat, pentru un oraș mic.

Serios, nu știu în ce oraș a fost Bogdan Stoica, dar sigur nu în Bistrița. O poză, pentru conformitate.

În rest, recomandările pe care le-a dat sunt corecte. Metropolis chiar e un hotel mișto, Roser House e ceva unic, la restaurantele amintite se mănâncă bine. În plus, amuzantă comparația Claudiei Andron cu Doroftei. Poate și adevărată, ținând cont că scrie cam la fel de bine cum vorbește Moșul.

Serios, Bogdane, sper că nu faci fotografii la fel cum dai limbi…

1 COMENTARIU

  1. Si uite asa mai trece o zi din viata noastra. Mi se pare penibil deja felul in care de fiecare data cand e vorba despre gropi, se da exemplul strazii Colibitei. Got it, toata lumea a inteles asta cand s a zis prima data, nu acum. Clar ca e nevoie de o asfaltare. Dar felul in care voi ziaristii si cetatenii Bistritei va desfiintati propriul oras, da de gandit. Sunt probleme in Bistrita ca peste tot in tara asta, dar excesul si exagerarile voastre sunt de nedescris. Partea buna e ca lumea care mai merge prin Bistrita are o impresie buna, macar ei sa ridice putin stacheta daca voi cei care ar trebui sa o faceti, o coborati. Numai articole critice. Totusi e bine ca lumea nu share-uieste unele prostii scrise in ziare, ci lucrurile bune pe care voi nu le vedeti, ci va place scandalul.

SPUNE-TI PAREREA