Sau sunt mulțumiți de ce se întâmplă în Bistrița. Sau sunt comozi. Altfel nu se explică de ce nu participă la nicio dezbatere legată de bugetele anuale ale orașului.

Între noi fie vorba, dezbaterile publice ale bugetelor sunt ca o frecție la picior de lemn, o adormeală generală, în care este prezentat bugetul și vreo 4-5 plictisiți mai pun câte o întrebare, doar dacă e vreun ziarist de față să consemneze.

Dar, în general, pe bistrițenii nu-i interesează cu adevărat pe ce se sparg banii publici. Sunt interesați așa, la nivel de bârfă, dacă se face pârtie sau nu, cât costă un proiect și comentează doar pe Facebook sau când se întâlnesc prin oraș.

În realitate, îi doare în cot că s-a luat un credit de câteva milioane pentru pârtie. Majoritatea dintre ei au fost mai dezamăgiți că n-a fost zăpadă să se dea cu schiurile. Dacă ninge o săptămână, câteva mii de oameni merg pe pârtie și primarul Crețu e cel mai tare. De fapt, dacă ne luăm după alegerile din 2016, primarul Crețu chiar e cel mai tare, obținând 50 la sută din voturi, asta după ce a luat creditul pentru pârtie, semn că bistrițenii n-au fost prea nemulțumiți de această decizie a primarului.

Așa e și cu majorarea prețului la parcările din municipiu. Deși se știa că se vor majora, nimeni n-a protestat, în adevăratul sens al cuvântului. Nu s-au prezentat sute de șoferi la ședința în care s-au aprobat tarifele și nici n-au blocat strada din fața Primăriei, semn că, oarecum, i-a durut în cot de decizia Primăriei.

Piețarilor, de exemplu, le-a păsat că le majorează tarifele și au făcut scandal la Primărie, obținând un preț mai mic decât cel anunțat inițial. Credeți că dacă 500 de șoferi nemulțumiți mergeau cu mașinile în fața Primăriei și pe străzile din jur, se mai votau prețurile astea la parcări? Sunt convins că nu.

Așa se întâmplă și cu bugetele anuale. Nu-i pasă nimănui pe ce se sparg banii publici. Omul de rând își consumă energia și timpul liber cu probleme care-l preocupă cu adevărat: să facă cumpărături la Kaufland, de exemplu… să joace un fotbal pe sintetic sau să bea o bere cu prietenii în oraș. Poate râdeți, dar chiar așa e. În toate trei situațiile se adună, mai mulți oameni la un loc decât la o dezbatere publică pe tema bugetului și mai mulți oameni decât la un pseudo-protest organizat la Prefectură.

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA