Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea numărul 150 din 22 octombrie 2014, în semn de înaltă preţuire şi recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care de-a lungul timpului au participat la misiuni în afara teritoriului naţional, punându-şi viaţa în slujba patriei. România se alătura, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, recunosc meritele personalului armatei participant la misiuni în diferite zone ale globului şi îşi comemorează eroii căzuţi la datorie.

Denumită iniţial Ziua Armistiţiului, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la ora 11.00, în ce-a de-a 11-a zi, a celei de-a 11-a luni, a anului 1918, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial, creându-se astfel premisele împlinirii visului de secole al românilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Cu ocazia acestei zile, cei trei eroi ai Brigăzii 81 Mecanizată ­„General Grigore Bălan”, căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Angola şi Afganistan au fost comemoraţi prin oficierea de servicii religioase şi organizarea de ceremonii militare.

În data de 01 octombrie 2010, sublocotenentul (post-mortem) Filip Petru Cristian se afla într-o misiune de patrulare în provincia Zabul din Afganistan, când vehiculul în care se afla a detonat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, eroul nostru şi-a pierdut viaţa, alături de colegul său, sublocotenentul (post-mortem) Sfecheş Marius Florin, înmormântat în cimitirul din comuna Şintereag, judeţul Bistriţa-Năsăud.

În municipiul Bistriţa, la Cimitirul Eroilor a avut loc comemorarea eroului sublocotenent (post-mortem) Filip Petru Cristian, căzut la datorie în Teatrul de Operaţii din Afganistan.

Activitatea s-a desfăşurat în prezenţa prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu-Victor Frenț, a vicepreședintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica , a locţiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General GRIGORE BĂLAN”, colonel Cristurean Ioan-Marian, a şefilor instituţiilor locale ale sistemului naţional de apărare, pază şi ordine publică din municipiul Bistriţa, precum și a familiei eroului, a rudelor, prietenilor şi a invitaţilor la acest eveniment. La activitate au fost prezenţi şi elevi ai Colegiului Tehnic Infoel, coordonaţi de doamna profesoară Rusu Cristina, care la sfârşitul ceremoniei au depus flori la mormântul eroului.

De asemenea, sâmbătă, 11 noiembrie, a avut loc comemorarea eroului sublocotenent (post-mortem) Sfecheş Marius Florin din localitatea Şintereag, judeţul Bistriţa-Năsăud, în prezenţa domnului primar al comunei Şintereag, domnul Bob Ioan, a şefului de stat major al Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”, locotenent-colonel Gherghe Gheorghe, a reprezentanţilor batalionului, precum şi a familiei eroului, rudelor şi invitaţilor.

Cei doi eroi căzuţi la datorie, din cadrul Batalionului 812 Infanterie “BISTRIŢA”, au fost decoraţi (post-mortem) pentru sacrificiul suprem de către preşedintele României cu “Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler cu Însemne de Război”.

De-a lungul timpului, începând cu anul 1996, aproximativ 6000 de militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN” au participat la misiuni în Teatrele de Operaţii din Angola, Irak, Afganistan, Balcanii de Vest, dar şi la misiuni individuale pe tot globul, aducându-şi aportul la promovarea imaginii Armatei României, atât în ţară cât şi peste hotare, prin modul exemplar de executare şi îndeplinire a sarcinilor şi misiunilor încredinţate.

loc2 loc5 loc4 loc3 loc

SPUNE-TI PAREREA