Jandarmii montani au intervenit în sprijinul a trei turiști care s-au rătăcit în Munții Călimani, la aproximativ 1.600 m altitudine, aproape de stațiunea Colibița, în Zona Poiana Tomnatic — drumul forestier Surpătura.

Având în vedere condițiile meteo de vânt puternic, ploaie, uniditate crescută și temperaturi destul de scăzute, jandarmii montani le-au recomandat celor trei turiști să nu părăsească zona indicată și să stea pe loc pentru a putea fi recuperați în condiții de siguranță.

Până la momentul ajungerii jandarmilor montani în zona indicată, cei trei turiști și-au continuat drumul iar din păcate, unul dintre aceștia a alunecat pe peretele foarte abrupt și ud și s-a rostogolit aproximativ 20 de metri într-o vale adâncă, fapt care i-a produs și o leziune la picior. Ca urmare a unui nou apel pe 112, al celor trei turiști jandarmii montani au solicitat și sprijinul salvamontiștilor, respectiv al celor de la Smurd.

Imediat ce au ajuns în zonă, jandarmii montani i-au recuperat pe doi dintre turiștii rătăciți și i-au urcat în siguranță până la drumul forestier, după care salvamontiștii au intervenit pentru acordarea primului ajutor și scoaterea victimei în condiții de siguranță din râpa în care alunecase.

Ulterior, bărbatul rănit la picior a fost condus până la autospeciala SMURD, unde i s-au acordat îngrijirile necesare, acesta refuzând deplasarea la o unitate spitalicească motivând că se simte mult mai bine.

Din fericire, acesta a fost doar un EXERCIȚIU destinat pregătirii continue a cadrelor, cu tema Căutarea și salvarea unui grup de turiști rătăciți în Munții Călimani. Acesta a fost efectuat de Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud — jandarmii montani din Piatra Fîntînele în cooperare cu Salvamont Bistrița-Năsăud și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița, al județului Bistrița-Năsăud.

4_33 6_30 9_4 22_3 29_1

SPUNE-TI PAREREA