Afacerile „la gri” sunt încă în floare în Bistrița și evaziunea fiscală e departe de a fi eradicată. Controale se fac doar în cazul afacerilor „la vedere”, în timp ce există multe categorii care nu dau deloc bonuri fiscale pentru serviciile prestate.

Într-un top al celor care probabil că nici măcar nu au vreo formă legală de a-și vinde serviciile, conduc detașat cei care le oferă la nunți, botezuri, cumetrii.

1. Cântăreții și artiștii. La nunți se cântă pe sume foarte mari, un artist poate între 1000 și câteva mii de euro pentru o cântare de câteva ore. Aceștia prestează însă „la negru” și fac bani care nu sunt declarați nicăieri. Mai mult, unii artiști sunt angajați și la stat, unde sunt plătiți din bani publici. Probabil mai mult pentru a le plăti statul contribuțiile, pentru că veniturile din salariu sunt mizilic pe lângă banii pe care-i iau la nunți și petreceri.

2. Make-up artistele. Machiajul a devenit o afacere extrem de profitabilă și așa zisele make-up artiste au apărut în Bistrița ca ciupercile după ploaie. Nicio nuntașă nu se prezintă la petrecere fără machiaj profesionist, astfel că „machiozele” sunt foarte solicitate, fiind greu să găsești un loc liber. Multe dintre ele machiază acasă, fără firmă, fără bon, fără nimic. Există și foarte multe saloane, unde lucrurile se desfășoară legal, cu angajați și plăți la stat.

3. Fotografii și filmăcioșii. Nicio nuntă nu se poate desfășura fără fotografi profesioniști. Aceste servicii au înflorit pur și simplu în Bistrița, în ultimii ani. Tarifele pornesc de la câteva sute de lei pe nuntă și ajung la peste 1000 de euro. Fotografii câștigă sume importante în sezonul de nunți, dar mulți dintre ei nu fac contracte, nu dau bonuri și nu fac facturi.

4. Politicienii. Deși îți vând gogoși o dată la 4 ani și, din când în când, și în timpul exercitării mandatelor, politicienii nu-ți dau niciodată bon pentru asta. Dar la ei, să fure statul e defect profesional și tebuie înțeleși.

5. Curvele de pe centură. Prostituția e cea mai veche meserie din lume și, atâta timp cât nu e legală, prostituatele nu au cadrul legal să elibereze bon sau chitanță. De asemenea, nici nu pot fi angajate, spre deosebire de celelalte categorii enumerate, care pot, dar nu vor, considerând că e mai bine să furi statul și să-i lași pe alți fraieri, să plătească.

2 COMENTARII

  1. Ai cerut refund la c…ele de pe centura și nu ai primit. Nicio problema , poate a fost la super-oferta și ai primit in plus odată cu actul și un bonus, o boala venerica, asa ca nu ai de ce te plânge…

SPUNE-TI PAREREA